Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Citytrip in Stockholm

  Citytrip Stockholm – Natuur en stad komen samen

  Citytrip Stockholm – Natuur en stad komen samen

  Onlangs ging ik (Sigrid) met mijn beste vriendin op girlstrip naar het mooie Zweden. We bezochten Stockholm en enkele steden net buiten de hoofdstad. Het werd op alle vlakken een verrassende reis. Lees hier waarom!

  Vriendinnen vierdaagse in Stockholm

  Om onze vriendschap van bijna tien jaar te vieren, gingen mijn beste vriendin en ik op reis. Dat was de eerste keer, buiten de verplichte schoolreizen naar Parijs en Barcelona, dat we dit deden en we keken er beiden naar uit! De keuze van bestemming was snel gemaakt. Stockholm stond al langer op onze bucketlist en ik wou wel eens weten hoe ze mijn naam nu echt uitspreken in het land van herkomst (Sigrid is een Zweedse naam). Vier dagen voor een citytrip zouden voldoende moeten zijn. We boekten de reis ongeveer een maand voor vertrek waardoor de tickets ook spotgoedkoop waren. Wist je trouwens dat Stockholm maar twee uur vliegen is vanuit België?

  Gnesta

  De eerste dag verbleven we in een Airbnb in Gnesta, op een uurtje van de luchthaven van Skavsta. Stockholm City was van hieruit nog twee uur rijden en daarom besloten we een eerste overnachting in het stadje Gnesta te boeken. Zo konden we de volgende dag rustig richting Stockholm gaan. Gnesta zelf is niet zo groot maar wel ontzettend gezellig. Het heeft een strand, een treinstation om overal rondom Stockholm te geraken en fantastische huizen. Hier proefden we reeds van de Zweedse cultuur.

  Onze hosts van de Airbnb waren ook ontzettend gastvrij en de inrichting van hun appartement was bijzonder mooi en rustgevend. Het enige minpuntje? Het bed was niet groot genoeg voor met twee waardoor mijn beste vriendin zich opofferden om op de luchtmatras te slapen. Dat is pure liefde, toch? Helaas ging de luchtmatras stuk doordat de ruimte te klein was en sliep ze bijna de hele nacht op de grond. En ik had ondertussen niets door want ik sliep als een roos en zij maakte mij niet wakker. Dit is liefde.

  Stockholm

  Na een onrustige nacht in onze Airbnb, gingen we de volgende ochtend richting Stockholm. Opnieuw met de trein. We geraakten heel vlot bij onze volgende Airbnb en trokken voor de rest van de dag de stad in. We maakten halt bij de buurt rondom Skansen, wat als een van de rustigste buurten wordt gezien. Hier heb je het gigantische natuurdomein Djurgården waar we op onze eerste -maar warme- dag een paar uurtjes vertoefden. Het is er werkelijk prachtig met steeds een mooi uitzicht over het water. Een heel rustgevende plek. We probeerden ook al lokaal eten en dat was helemaal niet zo duur als iedereen beweert. Voor 12,50 euro aten wij heerlijke verse zalm als lunch met drank inbegrepen. Niet slecht, toch?

  Sfeerbeelden Airbnb
  lekker Zweeds eten

  Fjäderholmarna

  Op een halfuurtje varen van Stockholm City, kom je terecht bij de eilanden van Fjäderholmarna. Een deel van de beroemde archipel van Stockholm. We boekten onze trip hier naartoe via GetYourGuide en zowel de heen- als terugreis verliepen heel vlot. De boot zet je af op het eiland en je net hem terug wanneer je zelf wil. Zo heb je alle tijd om op je eigen tempo het eiland te verkennen. En daar neem je beter even de tijd voor.

  Hoewel het er erg klein is en je op een uurtje het eiland rond loopt, kom je heel wat leuke plekjes tegen waar je even wil stoppen en genieten van het uitzicht. Of van het lekkere lokale eten dat ze serveren in een van de restaurants. Hier zie je absoluut geen massatoerisme maar rust en stilte en dat is exact waar je hier voor bent. Dit was een van onze favoriete uitstappen en zonder twijfel een van absolute hoogtepunten bij een bezoek aan Stockholm.

  Gamla Stan

  De rest van de dagen spendeerden we door de stad nog beter te verkennen. Onze Airbnb lag vlakbij Stockholm City (een centraal deel van de stad van waaruit je alle richtingen uit kan) dus was het gemakkelijk om overal snel te geraken met de metro en bus. Een van de mooiste delen die we zagen was Gamla Stan, het oude stadsgedeelte van Stockholm. Hier moet je wel rekenen op massatoerisme. Denk aan veel souvenirwinkels, restaurants en bezienswaardigheden. Maar toch zeker de moeite waard! Wij probeerden er traditionele Zweedse balletjes en vonden het niet echt zo lekker. De balletjes zijn gemaakt van een soort wild vlees. Althans, daar smaakte het toch naar. Voor wie hier van houdt, is het zeker een aanrader om te proberen. Wat er volgens ons wel de moeite is om te eten? De overheerlijke (puree) patatjes maar die serveren ze zo bij elk gerecht. Genieten!

  Hagaparken

  Omdat wij toch niet zo echt van massatoerisme houden en de natuur in Stockholm zo mooi is, gingen we ook een half dagje naar Hagaparken. Dit is een groot park gelijkend op Djurgården, maar in dit geval vooral bezocht door locals. Zweden komen hier naar toe om met vrienden of familie gezellig samen te picknicken, spelletjes te spelen of gewoon te rusten op het gras. Er zijn ook vaak evenementen. Rusten is exact wat wij ook deden na een vermoeiende maar deugddoende wandeling in het park. Hier ontsnapten we uit het bruisende stadsleven. ’s Avonds aten we nog gezellig beiden een visgerecht met uitzicht op het water waar we tevens de kleurrijke zonsondergang zagen. Zweden is prachtig. Met spijt in het hart maar boordevol mooie herinneringen, keerden we terug huiswaarts.

  Natuurgebied in Zweden
  Fjäderholmarna

  Pluspunten van Stockholm

  Een van de grootste troeven van Zweden is zonder twijfel de natuur. Ook in Stockholm, een reusachtige stad, is er veel natuur te vinden. Ook de eilanden van de archipel zijn daar een mooi voorbeeld van. Daar kan je nog echt alleen in de stad zijn omgeven door natuur. De uitzichten over het water in Stockholm zijn dan ook onbeschrijfelijk mooi. Daarnaast vonden wij het openbaar vervoer uitstekend ontwikkeld. Nergens ter wereld is het zo goed geregeld. Een dik pluspunt voor ons als gebruiker maar ook een enorm pluspunt voor het milieu. Als we hier zouden wonen, zou een auto zelfs geen optie zijn. Er is in Zweden niets gemakkelijker dan het openbaar vervoer. Je kan er vlot overal mee komen zonder dat je uren hoeft te wachten. Daar kunnen andere landen nog een voorbeeld aan nemen!

  Romantiek in Stockholm

  Hoewel het een vriendinnen-uitstap was, zagen we ook hoe romantisch Stockholm is. Een romantischere bestemming dan pakweg Parijs of Londen. Je kan in deze reusachtige stad nog echt alleen zijn op sommige plaatsen en de zonsondergangen zijn er werkelijk magisch! Als je trouwens naar Scandinavische landen gaat, doe je dat best net voor de zomer. Dan kan je er genieten van eindeloze dagen aangezien het nooit echt donker wordt ’s nachts. Hoe leuk is dat?

  Vriendschap is liefde

  Ik kwam na deze girlstrip tot een besef dat ik eigenlijk al lang wist: Ik heb echt de beste vriendin aller tijden. Ik prijs mezelf heel gelukkig met haar in mijn leven. En vriendschap moet je koesteren dus reisjes als deze zullen we in de toekomst zonder twijfel vaker maken. Vriendschap is ook liefde. Misschien is dit eens zo sterk en duidelijk na een reis tezamen.

  Straatbeeld Stockholm
  Graffiti in Stockholm
  Zweedse huizen
  Zalm Stockholm
  Villa in Stockholm
  Zweedse haven

  Comments

  • Sien
   28 september 2019

   Leuk artikel! Zelf ben ik nog niet in Stockholm geweest, maar zo te zien een echte aanrader! Ik vind het ook zeer leuk om met mijn beste vriendin op reis te gaan! We houden van dezelfde dingen en dat maakt een reisje zo leuk!

   reply

  Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.