Blogpost


Gratis reisgids Marokko

Marokko is een land dat al lang op onze bucketlist stond. Vooral Marrakech sprak ons aan omwille van de prachtige architectuur. Natuurlijk is Marokko meer dan alleen Marrakech. Zo heb je er ook nog prachtige steden als Casablanca, Tanger en Fez. Maar ook een enorme woestijnvlakte waar je mooie tochten kan maken met bijvoorbeeld een kameel. Marokko staat voor ons vooral om zijn lekkere muntthee en bijhorende zoete gebakjes bekend. Ook de overheerlijke tajine’s kunnen ons zeker bekoren. Een land waar zo veel te ontdekken valt.

Beste reisperiode

Marokko kent verschillende klimaten waardoor de perfecte reistijd sterk afhangt van welke bestemming je wil bezoeken. Het binnenland, met onder andere Marrakech, bezoek je het best van september tot mei. De kuststreek verken je beter van april tot en met november. Kies je voor een vakantie in het prachtige Atlasgebergte? Dan ga je beter in de maanden april en mei of oktober en november. Je kan over het algemeen Marokko het hele jaar door bezoeken mits een paar graden temperatuurverschil.

Vliegtickets

Naar Marokko vliegen kan heel goedkoop zijn. Zo zal je buiten het hoogseizoen bij Ryanair een ticket kunnen boeken voor 70 euro retour naar Marrakech. Maar dan moet je wel geduld hebben en de juiste tips gebruiken. Voor de rest van het jaar moet je gemiddeld 370 euro rekenen bij verschillende maatschappijen. Zo heb je vanuit België een rechtstreekse vlucht naar Marrakech, Tanger, Casablanca, Agadir, Fez en Nador. Deze bestemmingen zijn niet elke dag bereikbaar en sommige zelfs maar om de twee weken. Vliegen naar Marokko kan tussen de 3 en 5 uur duren afhankelijk naar waar je vliegt.

Accommodatie

De meest voor de hand liggende accommodatie in Marokko is een hotel of riad. De prijzen voor deze hotels zijn in steden als Marrakech echter niet goedkoop door het massatoerisme. Zo betaal je gemiddeld 140 euro per nacht voor een kamer. Al heb je natuurlijk ook kamers van 50 euro per nacht of net kamers die een stuk duurder zijn. Voor de andere steden in Marokko ligt de prijs gemiddeld rond de 75 euro voor een kamer. Maar ook hier ga je zeker goedkopere opties vinden. Via Airbnb vind je al prijzen vanaf 30 euro voor een kamer.

Gratis reisgids Marokko kammelenrit
Reizen doorheen Marrakech
De borden van Marokko

Vervoer

Waneer je een all-in hotel boekt in Marokko zit hier vaak een shuttle bij in de prijs. Niet alleen van en naar de luchthaven maar ook naar het centrum. Wanneer dit niet het geval is kan je ook een taxi nemen. Deze zijn in Marokko zeer goedkoop en ook betrouwbaar. Het enige wat je zal moeten doen is afdingen. Dat is helaas iets dat je hier vaker zal moeten doen. Er zijn ook bussen beschikbaar en de ritjes zijn niet zo duur (rond de 50 eurocent) maar toch raden we deze af. Deze bussen zijn vaak heel oncomfortabel en vooral véél te druk. Een goed alternatief voor lange afstanden is de trein. Zo is de verbinding tussen de 4 steden Fèz, Meknès, Marrakech en Rabat van uitstekende staat en wel aan te raden.

Voeding Marokko

Met een dagbudget van ongeveer 25 euro per persoon zou je in Marokko moeten toekomen als het op eten en drank aankomt. En dan moet je niet te veel op je budget letten. Verblijf je alleen in toeristische steden als Marrakech, dan gaat dit budget misschien wel een beetje hoger zijn. Breng je een vakantie in een all-in hotel door, dan heb je deze kost natuurlijk niet. De Marokkaanse keuken is vooral gekend voor zijn tajine’s en heerlijk gekruide gerechten. Al zijn wij vooral fan van de zoete gebakjes en de beste muntthee ter wereld.

Betalen

In Marokko betaal je met de Marokkaanse Dirham. Je kan deze Dirham afhalen in één van de banken of aan de receptie van je hotel. Maar dit is zeker niet in elk hotel van toepassing. Je zal cash geld nodig hebben omdat er meer winkels en restaurants zijn waar je niet elektronisch kan betalen dan wel! Je kan namelijk alleen in je hotel, winkelcentra en duurdere restaurants met de creditkaart betalen. Hou bij het afrekenen op restaurant ook rekening met de gebruikelijke 10 procent fooi.

Gratis reisgids Marokko
magische Marrakech met onze reisblog

Internet in Marokko

Hoewel de meeste hotels en hostels over een uitstekend wifi-netwerk beschikken is het soms toch handig om ook 4G te hebben. Al ben je alleen in de grote steden echt iets met dat 4G-internet. Het bereik buiten de steden is onvoldoende ontwikkeld. Een simkaart met 4G kan je gemakkelijk aankopen bij één van de betrouwbare providers (Maroc Telecom, Orange en Inwi). Je betaalt dan gemiddeld 100 Dirham (1 euro) per 1GB. Wat volgens ons een zeer correcte prijs is. Koop deze kaart wel in erkende winkels en liefst niet op de luchthaven omdat de prijs daar aanzienlijk hoger ligt.

Souvenirs

Als je door de souks van Marokko trekt zal je merken dat het moeilijk wordt om geen souvenirs mee te nemen. Verwacht je hier aan een stevige portie onderhandelen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Vaak is de helft van het eerst gegeven bedrag de juiste prijs. Wij kwamen naar huis met een heel aantal fijne souvenirs.

Papieren

Als je als Europeaan naar Marokko reist heb je geen visum of andere documenten nodig. Het enige wat je nodig zal hebben is een internationaal paspoort. Zoals je weet ligt dit land niet in Europa dus je gewone identiteitskaart is hier niet geldig! Al is dit ooit anders geweest. De regel van een internationaal paspoort is dan ook pas in 2015 ingevoerd.