Blogposts


Gratis Reisgids Zuid-Afrika

Beste reisperiode

Hoewel je eigenlijk het hele jaar naar Zuid-Afrika kan reizen zijn er natuurlijk ook ideale momenten. Zo reis je naar Noord en Centraal Zuid-Afrika best van maart tot oktober. En naar de West-Kaap in maart en april of september en oktober. In alle andere maanden kan je ook perfect naar dit land reizen, maar de kans op regen is dan groter. Echter heel koud gaat het hier niet worden.

Vliegtickets

Wil je een ticket boeken vanuit Belgie dan betaal je met een tussenstop gemiddeld 350 euro voor een enkel ticket naar Johannesburg en gemiddeld 450 euro naar Kaapstad. Dit zijn echter gemiddelde prijzen dus je kan altijd een goedkoper ticket vinden of vanuit een ander land vliegen. Zo kan je vanuit Nederland en Duitsland soms rechtstreekse tickets boeken vanaf 300 euro/ticket naar Kaapstad. Let wel op, je moet hier flexibel voor zijn en er vaak ook een nachtvlucht voor over hebben. Iets wat wij deden met de maatschappij Condor vanuit Frankfurt. Het lukte ons zelfs om een upgrade te scoren voor 50 euro op de luchthaven zelf.

Accomodaties

In Zuid-Afrika heb je een rijk aanbod aan verschillende accommodaties. Zo kan je een dure lodge nemen in een natuurreservaat of een goedkope Airbnb in één van de steden. Een echte prijs plakken op een verblijf in Zuid-Afrika is dan ook niet gemakkelijk, want iedereen heeft een andere standaard. Wij, die geen hoge standaard nodig hebben maar ook wel houden van comfort en ruimte, boekten in Kaapstad voor 3 weken een ruime kamer met gedeelde badkamer voor 420 euro. Wat volgens ons goed meevalt, want ook de locatie was perfect. Voor onze lodge bij onze safari betaalden wij dan weer 200 euro per nacht. Je maakt het dus zo duur als je zelf wil.

Reistips van Afrika
Gratis reisgids Zuid-Afrika
Kaapstad reizen gids

Vervoer

Auto huren

Over het vervoer in Zuid-Afrika moet je je geen zorgen maken, want deze zijn allen wel degelijk veilig. Zo kan je een auto huren waarbij je een mooie roadtrip kan uitstippelen, lees hier waar je dit kan. Maar let wel op dat je geen overtredingen maakt. Want de boetes zijn in Zuid-Afrika heel hoog. Een nacht in de cel bij een hele zware straf is niet uitgesloten. Je moet ook al 5 jaar in bezit zijn van een rijbewijs om te mogen rijden. En de verkeersregels zijn helemaal anders als bij ons. Ze rijden hier ook links zoals in Groot-Britannië dus dat is even wennen. Wij gingen liever niet zelf de baan op.

Bus

Wil je liever niet zelf op roadtrip doorheen Zuid-Afrika, dan kan je ook de hop-on hop-off bus nemen. Hiermee geraak je op een veilige manier van Johannesburg naar Kaapstad, Pretoria, Durban en Port-Elizabeth. Je mag dan 7, 14 of 21 dagen op en af de bussen stappen op 40 locaties. De ideale manier om goedkoop door dit prachtige land te reizen. Iets wat naar onze mening wel iets te vermoeiend is. Meer informatie kan je hier terugvinden. In de grote steden van Zuid-Afrika hebt je ook goed geregeld openbaar vervoer maar dit is meestal niet zo stipt. Iets waar je dus wel rekening moet mee houden.

Voeding in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika kan je werkelijk alle soorten van keukens vinden. En al zeker in de grote steden zoals Kaapstad. Italiaans, Grieks, Indisch en zelf Belgisch, je kan het er allemaal vinden. Tussen de grote steden zal je vooral veel Afrikaanse gerechten tegenkomen met veel vlees. Zo is een braai (bbq) één van de populairste manieren van koken in dit land. Eten in Zuid-Afrika hoeft niet zo duur te zijn. Zo betaal je in een restaurant buiten de toeristische zone gemiddeld 100 rand voor een gerecht wat iets meer dan 6 euro is in de huidige markt. In de toeristische zone mag je het dubbele rekenen. Zelf koken is natuurlijk de goedkoopste oplossing en dat kan al vanaf 40 rand per persoon wat iets meer dan 2 euro is. Je maakt het dus zo duur als je zelf wil.

Papieren voor Zuid-Afrika

Voor Zuid-Afrika hoef je als toerist niet veel in orde te maken. Je hebt alleen een Paspoort nodig dat nog 30 dagen geldig is na vertrek in Zuid-Afrika. Al zijn deze controles niet zo heel streng. Verblijf je langer dan 3 maand in dit land moet je wel een aanvraag doen bij het ministerie van binnenlandse zaken binnen de 60 dagen na je aankomst. Reis je vanuit een geel koorts land dan moet je wel een document bijhebben dat je ingeënt bent. Reis je met een kind alleen dan heb je een akkoordverklaring van de niet meereizende ouder nodig. Meer informatie kan je bij de Zuid-Afrikaanse ambassade aanvragen.

Inentingen voor Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is enkel de inenting voor gele koorts verplicht wanneer je 7 dagen voor aankomst in dit land nog in een geel koorts land geweest bent. Deze regel geld ook voor mensen die een overstap moesten maken in een land waar deze ziekte aanwezig is. Al kan het natuurlijk nooit kwaad om deze inenting toch te nemen, ook al moet het niet. Verder word ook de spuit DTP (difterie, tetanus en polio) aangeraden. Alsook een inenting tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Ook een inenting tegen rabiës (hondsdolheid) kan nooit geen kwaad. Want er zitten namelijk wel wat wilde dieren waardoor je kan gebeten worden. Voor informatie die up to date is moet je hier zijn.

Top bestemmingen
week in Zuid-Afrika de wijntoerisme

Internet in Zuid-Afrika

De meeste hotels en Airbnbkamers beschikken over een redelijk wifi netwerk waar je in veel gevallen zelfs afleveringen op Netflix kan streamen. Ook in de grote shoppingcentra in Kaapstad kan je gratis Wifi terugvinden. Toch is het in Zuid-Afrika aangeraden om ook een SIM kaart met 4G te kopen zodat je overal op het internet kan. Als je zoals ons vaak gebruik maakt van Uber is dit zeer gemakkelijk. Enkele betrouwbare aanbieders van SIM kaarten zijn MTN, Cell C en Telkom wat een dochteronderneming is van Vodafone. Gemiddeld betaal je 15 euro voor een kaartje, let wel op! Op de luchthaven zijn deze prijzen vaak het dubbele.

Fooien

In Zuid-Afrika is het niet verplicht om fooi te geven, toch word dit wel verwacht! Een fooi tussen de 10 en 15 procent op restaurant is gebruikelijk. Dit omdat het personeel niet zoveel verdiend en in sommige gevallen zelfs afhankelijk is van deze fooi. Aan taxichauffeurs en kamermeisjes is een bedrag tussen de 10 en 20 Rand gebruikelijk. Aan een Ranger is een fooi tot 150 Rand aangeraden. Maar niet verplicht.

Souvenirs

Zuid-Afrika kan je niet verlaten zonder enkele leuke souvenirs. Al moet je wel opletten dat je geen souvenirs meeneemt die gemaakt zijn van bedreigde dieren of plantensoorten. Want dit durft soms wel eens het geval te zijn. Wat wel zeer leuk is aan dit land. Is de belasting die je betaald hebt terug kan krijgen op de luchthaven. Hiervoor moet je wel het verkoopfactuurtje bijhouden. Deze regel geld enkel bij spullen die meer dan 250 rand hebben gekost.

Betalen

Je kan in Zuid-Afrika praktisch overal geld afhalen met je creditkaart en op sommige plaatsten zelfs met je maestro kaart. Op voorwaarde dat deze geactiveerd is op gebruik in het buitenland. Dit activeren kan vaak zelfs via de applicatie van de bank. Daarnaast kan je ook in veel winkels en bars met de creditkaart betalen. Toch is het aangeraden om wat cash op zak te hebben voor het geval dat het niet kan. Zeker als je door het binnenland trekt waar elektronisch betalen niet altijd kan.

Fotograferen

In Zuid-Afrika kan je zowat alles zonder problemen fotograferen. Toch is het altijd aangeraden om te vragen dat je iemand mag fotograferen. Over het algemeen zal niemand hier probleem mee hebben maar je weet maar nooit. Wil je iemand fotograferen in de townships dan is het wel aangeraden om de gefotografeerde een kleine fooi te geven. Ook bij het bezoeken van een plaatselijk schooltje waar je filmpjes maakt kan je altijd iets achter laten in een inzamel pot die er altijd wel zal staan.

Veiligheid in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is over het algemeen een zeer veilig land voor de toerist. Maar je moet het gevaar natuurlijk ook niet zelf gaan opzoeken. Zo moet je geen airbnb ver buiten de stad nemen waar er weinig reviews over geschreven zijn. En naar een township ga je ook niet zonder een gids die de wijk zeer goed kent. Ook word er aangeraden om na sluitingstijd van de winkels niet meer buiten te komen. Wijzelf hebben in Kaapstad zelf hier geen problemen van ondervonden maar er zijn ook andere verhalen. Een app als MAPS.Me downloaden om overal te navigeren is ook een extra veiligheid dat je kan inbouwen door altijd precies te weten waar je bent.