Blogpost


Gratis reisgids Jordanië

Jordanië is met zekerheid één van de mooiere landen die wij bezocht hebben. Dit land in het Midden-Oosten heeft dan ook enorm veel te bieden. Zo kan je er het wereldwonder Petra terugvinden maar ook in de woestijn van Wadi Rum verblijven in één van de tentenkampen of luxe-hotels is bucketlist materiaal. Daarnaast is een bezoek aan de Dode Zee of de Jordaanse Canyons meer dan de moeite waard. Al is het grootste pluspunt van dit land ongetwijfeld de gastvrijheid van de bevolking. Deze is nergens zo groot als hier. Jordanië kan je naar onze mening het best met een huurauto verkennen want het geeft je niet alleen meer vrijheid, maar het zal ook veel goedkoper uitkomen.

Beste reisperiode

Hoewel Jordanië het hele jaar door te bezoeken is, ga je toch best in de periode van april tot mei en van september tot oktober. Dit omdat je dan de zeer warme zomer vermijdt en ook de iets koudere periode in de winter. Daarnaast zijn er in de winter ook enkele canyons waar je normaal kan wandelen gesloten. In januari en februari zijn de vliegtickets wel aanzienlijk goedkoper. Het is een afweging die je zelf moet maken.

Vliegtickets

Vliegen vanuit België of Nederland naar Jordanië hoeft niet duur te zijn. Zo kan je bij Ryanair al tickets vinden vanaf 40 euro per persoon in het laagseizoen. In het hoogseizoen mag je hier meestal het dubbele voor rekenen. Landen in Amman in Jordanië doe je meestal na 5 uur vliegen. Van hieruit kan je dan een auto huren en het hele land verkennen. Wil je zelf een goedkoop ticket scoren? Gebruik dan zeker deze tips om beter te werken met Skyscanner.

Accommodatie

Een accommodatie maak je in Jordanië zo duur als je zelf wil. Zo vind je al hotelkamers of hostels van 10 euro per nacht maar je kan er ook één nemen van enkele honderden euro’s. Wijzelf vinden het de ervaring ten goede komen om in Jordanië niet alleen de goedkope hotels af te gaan maar ook soms een duurder hotel te nemen. Zo is het Ufo Bubbel Luxehotel een iets duurder hotel maar de spectaculaire ervaring is elke euro waard en behoort tot de totaalervaring van dit land.

Jordanië reisgids gratis Sigrid
Sigridofthesun in Wadi Rum
Jordanië reisgids - de bergen

Vervoer in Jordanië

Auto huren

Een auto huren in Jordanië is volgens ons de beste manier om dit land te verkennen. Want een auto huren geeft je niet alleen enorm veel vrijheid, je kan ook alles perfect bereiken met de wagen. En bovendien is een auto huren ook niet zo duur. Zo betaalden wij amper 25 euro per dag bij Dollar Car Rental. En ongeveer 90 euro aan benzine voor het volledige land te doorkruisen. Rijden in Jordanië is zeer gemakkelijk, de regels zijn namelijk volledig hetzelfde als in Europa. Je normale rijbewijs is hier dan ook geldig.

Bussen

Heb je geen rijbewijs of zie je het toch niet echt zitten om zelf te rijden in Jordanië? Dan is de bus een goedkoop en goed alternatief. Zo betaal je op de bus maar 1 JOD (1,2 euro) per uur. Voor een rit van Amman naar Petra bijvoorbeeld 2 JOD en van Petra naar Wadi Rum 5 JOD. Vaak zal je aansluitend op een bus wel een taxi moeten nemen. Zeker in Wadi Rum. Weet dat je met een bus altijd even onderweg bent. Er bestaat ook nog een privé-organisatie die vooral gericht is op toeristen waarbij je wel op elke toeristische plaats geraakt met alleen de bus. Maar deze is iets duurder. Voor de juiste prijzen kan je altijd de website van JETT bezoeken.

Taxi

Taxi’s in Jordanië zijn niet zo heel duur in vergelijking met sommige andere landen maar blijven natuurlijk vrij prijzig in vergelijking met een auto huren of de bus nemen. De meeste taxi’s rijden dan ook per gereden meter. Wat natuurlijk veel goedkoper is dan per minuut. De officiële taxi’s in Amman zijn geel en in Aqaba groen en blauw. Let ook op! Als buitenlandse vrouw mag je niet voorin zitten naast de chauffeur. Dit wordt als onbeleefd gezien. Uber is momenteel (2020) verboden in Jordanië, deze kan je dus niet gebruiken.

De dode zee laagste punt
Wadi Rum Jordanië bij nacht

Voedsel in Jordanië

In Jordanië kan je een uitstekende keuken terugvinden waarbij de kruiden een belangrijke rol krijgen. Je kan in dit land zowel een vleesgerecht als vegetarisch gerecht verkrijgen. Wat voor ons toch een grote verrassing was. Niet in elk Arabisch land is dit mogelijk. Gerechten die je zeker eens moet proberen zijn Humus, Tabouleh en het brood dat vers gebakken wordt in een oven. En voor de vleeseters is er natuurlijk Shoarma en Kebab wat je wel op bijna elke kaart kan terugvinden. In sommige zaken wordt er zelfs kebab van kamelenvlees aangeboden. Voor eten en drinken betaal je gemiddeld tussen de 15 tot 30 euro per persoon per dag. Wijzelf hebben hebben deze prijs gedrukt door middageten zelf te kopen in de supermarkt.

Fooien in Jordanië

In de meeste restaurants is de fooi er al bijgerekend op de rekening. Ook eventuele extra belastingen worden hierbij gerekend. Hou er dus rekening mee dat er vaak in totaal ongeveer nog 25 procent bijkomt bij de prijs op de menukaart. Is de fooi er niet bijgerekend op je rekening, dan mag je een fooi rekenen van 10 procent. Deze 10 procent is ook bij de taxi’s van toepassing. Daarnaast is ook fooi geven aan het hotelpersoneel dat je helpt met je koffers of je auto wegzetten aangeraden.

Papieren voor Jordanië

Voor Jordanië heb je een visum nodig. Dit visum kost je 40 JOD (48 euro) en kan je kopen bij aankomst op de luchthaven. Voor dit visum te mogen krijgen heb je wel een internationaal paspoort nodig. Als je dit nog niet hebt dan vraag je dit best op tijd aan bij het gemeente- of stadhuis van je woonplaats. Je rijbewijs van thuis is gewoon geldig in Jordanië. Je moet hier dus geen speciale papieren voor in orde maken.

Jordan Pass

Een ticket dat je best op voorhand koopt is de Jordan Pass. Met deze pas krijg je niet alleen toegang tot een tal van attracties waaronder Petra, maar ook je visum zit bij deze prijs ingerekend. Hierdoor moet je de 40 JOD voor een visum niet meer betalen. Dit ticket zal je altijd geld laten besparen want als je Petra en je visum apart zou betalen, betaal je al meer. Je hebt 3 verschillende passen. Eén van 70 JOD waarmee je één dag toegang krijgt tot Petra. Eén van 75 JOD waarmee je twee dagen toegang krijgt tot Petra en dan één van 80 JOD waarmee je drie dagen toegang krijgt tot Petra. Let op! Deze pas moet je bestellen voor je naar Jordanië vertrekt. Je kan deze gemakkelijk bestellen via de website van de Jordan Pass.

Internet in Jordanië

Bijna elk hotel in Jordanië beschikt over een uitstekend WIFI-netwerk en vaak zelfs op plekken waar je dit niet verwacht. Zo hadden wij zelfs in ons hotel in de woestijn van Wadi Rum een uitstekende verbinding. Ook op de luchthaven en op sommige plekken in Petra heb je een goed werkende wifi-verbinding. Wil je constant op internet kunnen dan kan je een lokale simkaart kopen (1 JOD per GB) op de luchthaven of een draagbare hotspot huren bij de gehuurde wagen. Dit kost je dan ongeveer 10 euro per dag voor een onbeperkt gebruik. Maar het is volgens ons niet echt nodig.