Als reisblog zijn wij uiteraard geraakt door de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. We hebben ons afgevraagd of het zinvol is om artikels te blijven schrijven gezien in de meeste landen een reisverbod van kracht is. Maar natuurlijk is en blijft het nuttig om reisadvies te delen en te lezen! We kunnen in onzekere tijden wel wat positiviteit gebruiken en daarom laten we jullie graag nog wat verder dromen over mooie bestemmingen die je in de nabije toekomst kan maken als deze coronacrisis over is. Het is immers nu, nu dat je tijd op overschot hebt, dat je tot in de puntjes je volgende reis kan uitstippelen.

Voorlopig geven we dus nog steeds graag reistips en -inspiratie op onze blog. Maar voor wie graag ook up-to-date blijft met de laatste ontwikkelingen, hebben we hier de do’s en don’ts tijdens de coronacrisis uitgewerkt. We vragen jullie, onze trouwe lezers, dan ook om hier maximaal rekening mee te houden. Het is tijdens een crisis belangrijk om samen een front te zijn. Hopelijk kunnen we dankzij deze maatregelen binnenkort genieten van een welverdiende (zomer)vakantie!

Do’s en don’ts tijdens coronacrisis

Do’s

1 Bescherm jezelf

De belangrijkste richtlijn die we allen moeten volgen voor onze eigen gezondheid, is onszelf beschermen. Was je handen regelmatig en zeker na elk contact met een andere persoon. Gebruik papieren zakdoeken en gooi deze na eenmalig gebruik weg. Wijzelf voegen daar nog aan toe om handschoenen te dragen indien mogelijk. Als je bijvoorbeeld naar de winkel gaat. Heel simpele maar efficiënte maatregelen om jezelf te beschermen.

2 Bescherm anderen

Niet alleen jezelf beschermen blijft belangrijk maar bescherm ook anderen door bovenstaande maatregelen te treffen. Geef geen handen, blijf op minstens anderhalve meter afstand van elkaar en spreek niet onnodig met elkaar af. Blijf thuis als je ziek bent. Ook als je lichte symptomen hebt die gelijkend zijn met een simpele verkoudheid. Blijf gewoon thuis.

3 Geen paniek

Helaas zijn er veel websites die valse berichten en foutieve analyses de wereld insturen met betrekking tot het coronavirus. Dit veroorzaakt paniek en is slecht voor de hele samenleving. Mensen krijgen stress, gaan hamsteren en zo geraken we allen in een neerwaartse spiraal van negativiteit. Stop dus met het delen van fake news, geloof en deel alleen berichten van officiële en expertise-websites zoals info-coronavirus.be en Sciensano. Informeer je goed en behoud de rust.

Don’ts

1 Samenkomen

Het coronavirus verspreid zich helaas razendsnel en daarom zijn we genoodzaakt om tijdelijk uit elkaars buurt te blijven. Spreek niet met vrienden af en ga zeker niet langs bij je bejaarde grootmoeder. Wees niet eigenwijs en denk aan anderen die je in gevaar zou kunnen brengen. Het helpt om te denken dat je de ziekte al hebt en dat je beter binnen blijft om niemand te besmetten.

2 Naar spoed

Als je symptomen van het coronavirus hebt of denkt te hebben, ga dan niet meteen naar spoed. Contacteer je huisarts of een dokter van wacht via de telefoon. Die zal je op de juiste manier doorverwijzen naar de bevoegde instantie. Ga dus niet zelf langs bij de dokter of naar het ziekenhuis. Ga als je ziek bent ook niet zelf naar de apotheker maar schakel een gezond familielid in en hou ook bij deze persoon voldoende afstand.

3 Hamsteren

Eerst en vooral, we begrijpen de mensen die hamsteren. Als er paniek ontstaat, wil je natuurlijk voorbereid zijn op het ergste. Een begrijpelijke reactie van velen. Toch veroorzaakt hamsteren (verzamelen van voedingswaren, verzorgingsproducten etc.) vooral negatieve situaties en is het niet aangeraden. Iedereen komt samen op dezelfde plek en staat uren aan te schuiven in een kleine ruimte. De kans op besmetting is groot. Daarnaast zorgt het ervoor dat anderen van dit product niets of te weinig hebben.

Zorgverleners, ouderen, mensen met een beperking,… zijn vaak afhankelijk van een dagschema en/of begeleiding om te gaan winkelen. Zij arriveren later in dezelfde winkel en treffen niets meer aan dat ze nodig hebben. En jij zit daar thuis met tien pakken wc-papier of twintig dozen diepvriespizza’s. Als iedereen voldoende koopt voor zijn of haar gezin, maar niet meer dan nodig is, komen we allen gemakkelijk de coronacrisis door. Ook de zorgverleners die elke dag het beste van zichzelf geven en de oudere en zwakkere mensen die we niet mogen vergeten. Denk aan hen als je de volgende keer gaat winkelen.

We willen ook graag een oproep doen voor iedereen die wegwerp-handschoenen en/of mondmaskers thuis heeft liggen om deze aan de lokale ziekenhuizen of woonzorgcentra te doneren. De werknemers en patiënten/bewoners hebben dit nu meer nodig dan jij.

Coronacrisis

We hopen van harte dat iedereen die dit leest deze maatregelen ook serieus neemt. Het is van cruciaal belang om het virus minimaal te verspreiden en deze crisis door te komen.

Vanaf volgende week voorzien we jullie terug van voldoende leesvoer en kan je op onze blog terug inspirerende reisartikels en -tips vinden. Maar we wilden eerst deze belangrijke mededeling graag met jullie delen. Hopelijk tot dan en hou het veilig!

coronacrisis wat weel en niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.