Cuba

Voor velen en ook voor ons is Cuba een droombestemming. En dat komt dan vooral door de mooie stranden en de zuiderse sferen die je daar kan terugvinden. Natuurlijk is Cuba ook gekend door het kleurrijke Havana waar je nog kan rondrijden in echte oldtimers. En wie van sigaren en rum houd zit natuurlijk ook goed op dit Caribische eiland dat vooral bezocht word als All-In reis. Ook vanuit Belgie en Nederland kan je naar Varadero vliegen.

Onze Ervaringen

Reisverhaal week in Cuba
Tweede week in Cuba – Havana stedentrip boogbericht

Handige weetjes Cuba

Beste reisperiode

Hoewel je het hele jaar door naar Cuba kan afreizen is de periode na het regenseizoen de meest ideale periode om naar hier te trekken. Deze ideale periode begint in November en eindigt in April. Deze periode is natuurlijk wel duurder dan het laagseizoen.

Vliegtickets

Naar Cuba vliegen hoeft ondanks zijn 10 uur vliegen niet zo duur te zijn. Zo vlieg je vanuit Belgie en Nederland het best naar Varadero, Je betaald dan rond de 350 euro voor een enkeltje in economy. Deze prijzen kunnen in het hoogseizoen wel nog oplopen. Wil je dan naar Havana dan kan je vanuit Varadero een bus nemen. Dit is de makkelijkste en goedkoopste manier. Want vanuit Amsterdam heb je wel een rechtstreekse vlucht naar Havana, maar deze kost helaas momenteel nog altijd rond 700 euro voor een enkeltje. Iets te duur naar onze mening.

Accomodaties

Je maakt Cuba zo duur als je zelf wil. Zo kan je in een All-in hotel gaan vanaf 800 euro per week (Wat nog wel mee valt omdat je dan natuurlijk geen eten en drinken moet betalen). Of je boekt een kamer bij Airbnb. Dit kan in Cuba al vanaf 15 euro voor een nacht in de steden en 20 euro aan de badplaatsen. Een hostel in Cuba kan je al vinden vanaf 4 tot 12 euro per nacht. Voor een gewone kamer in een hotel of een Casas particulares betaal je gemiddeld 60 euro voor een nacht. Iets wat je in Cuba eigenlijk niet zou moeten boeken aangezien de Airbnb’s van een goede kwaliteit zijn.

Vervoer

Auto huren

Wie een auto wil gaan huren in Cuba moet geen schrik hebben van het verkeer. Want in dit land gelden de gewone verkeersregels die thuis ook gelden. Met als uitzondering dat je op de autosnelwegen maximum 100 km/uur mag. Ook je rijbewijs van thuis is gewoon geldig in Cuba. Een auto huren in Cuba kan al vanaf 70 euro bij TUI. Dit is een vrij hoog bedrag. Maar dat komt dan vooral door een veel beperkter aanbod dan in andere landen. Een roadtrip in Cuba is dus zeker niet goedkoop!

Bus

Hoewel er wel wat stadsbussen rijden in dit land. Zijn deze niet aangeraden. Dit komt vooral doordat deze onregelmatig rijden en dat deze altijd overvol zitten. Let in deze bussen ook goed op je spullen. De Viazul bussen zijn daarentegen veel betrouwbaarder en ook nog vrij goedkoop. Zo betaal je voor een rit van Varadero naar Cuba een kleine 10 euro. Wat niet veel is voor een rit van bijna 3 uur. Deze bussen moet je best wel van de dag tevoren vast leggen.

Trein

Heb je geen haast en is comfort niet echt belangrijk dan is de trein in Cuba een ideale manier om dit land te doorkruisen. Want elke stad is wel met elkaar verbonden door een spoorweg. Let wel op dat je deze treinen vroeg genoeg boekt. Dit omdat er maar een beperkt aantal plekjes worden weggeven aan toeristen. Extra tip, als je een lange rit gaat maken op de trein, neem dan je eigen toilet papier mee. Dit is namelijk bijna altijd op wanneer je moet.

Vliegtuig

Hoewel je wel bij elke grotere stad een vliegveld kan terug vinden is deze niet altijd van de gekende Europese kwaliteit. Toch zijn deze veilig. De vraag is echter wel of deze manier wel de meest ecologische manier van transport is in dit land. Aangezien de afstanden niet echt groot zijn. De langste vlucht van Havana tot Santiago de Cuba duurt echter maar een uurtje en half. Reserveer ook je vluchten goed op tijd! Want ook deze zijn rap uitverkocht. Je kan deze tickets het gemakkelijkst opzoeken via Skyscanner.

Enkele foto’s van onze reizen naar Cuba

  • De stranden van Cuba

Volg ons op onze reis in Cuba

Cuba op instagram

Cuba op Facebook