Cuba 🇨🇺

Voor velen en ook voor ons is Cuba een droombestemming. En dat komt dan vooral door de mooie stranden en de zuiderse sferen die je daar kan terugvinden. Natuurlijk is Cuba ook gekend door het kleurrijke Havana waar je nog kan rondrijden in echte oldtimers. En wie van sigaren en rum houdt zit natuurlijk ook goed op dit Caribische eiland dat vooral bezocht wordt als All-In reis. Ook vanuit België en Nederland kan je naar Varadero vliegen. Wie denkt dat Cuba een budgetbestemming is, komt echter wel bedrogen uit. Want door zijn toeristen munt (CUC) is het Cuba gelukt om zijn prijzen hoog te houden voor toeristen.

Onze Ervaringen

Reisverhaal week in Cuba

Tweede week in Cuba – Havana stedentrip boogbericht

Handige weetjes Cuba

Beste reisperiode

Hoewel je het hele jaar door naar Cuba kan afreizen is de periode na het regenseizoen de meest ideale periode. Deze periode begint in november en eindigt in april. Deze periode is natuurlijk wel duurder dan het laagseizoen.

Vliegtickets

Naar Cuba vliegen hoeft, ondanks zijn 10 uur vliegen, niet zo duur te zijn. Zo vlieg je vanuit België en Nederland het best naar Varadero, Je betaalt dan rond de 350 euro voor een enkeltje in economy. Deze prijzen kunnen in het hoogseizoen nog oplopen. Wil je naar Havana dan kan je vanuit Varadero een bus nemen. Dit is de makkelijkste en goedkoopste manier. Want vanuit Amsterdam heb je wel een rechtstreekse vlucht naar Havana, maar deze kost helaas momenteel nog altijd rond de 700 euro voor een enkeltje. Iets te duur naar onze mening.

Accomodaties

Je maakt Cuba zo duur als je zelf wil. Zo kan je in een All-in hotel gaan vanaf 800 euro per week (wat nog wel mee valt omdat je dan natuurlijk geen eten en drinken moet betalen). Of je boekt een kamer bij Airbnb. Dit kan in Cuba al vanaf 15 euro voor een nacht in de steden en 20 euro aan de badplaatsen. Een hostel in Cuba kan je al vinden vanaf 4 tot 12 euro per nacht. Voor een gewone kamer in een hotel of een Casas particulares betaal je gemiddeld 60 euro voor een nacht. Iets wat je in Cuba eigenlijk niet zou moeten boeken aangezien de Airbnb’s van een goede kwaliteit zijn.

Wat te doen in Cuba?

›at te doen in Cuba? Varadero
Wat te doen in Havana Cuba?

Vervoer

Auto huren

Wie een auto wil huren in Cuba moet geen angst hebben van het verkeer. Want in dit land gelden de gewone verkeersregels die thuis ook gelden. Met als uitzondering dat je op de autosnelwegen maximum 100 km/uur mag. Ook je rijbewijs van thuis is geldig in Cuba. Een auto huren in Cuba kan al vanaf 70 euro bij TUI. Dit is een vrij hoog bedrag. Maar dat komt dan vooral door een veel beperkter aanbod dan in andere landen. Een roadtrip in Cuba is dus zeker niet goedkoop!

Bus

Hoewel er wat stadsbussen rijden in dit land, zijn deze niet aan te raden. Dit komt vooral doordat deze onregelmatig rijden en dat deze altijd overvol zitten. Let in deze bussen ook goed op je spullen. De Viazul bussen zijn daarentegen veel betrouwbaarder en ook nog vrij goedkoop. Zo betaal je voor een rit van Varadero naar Havana een kleine 10 euro. Wat niet veel is voor een rit van bijna 3 uur. Deze bussen moet je best wel van de dag tevoren vast leggen.

Trein

Heb je geen haast en is comfort niet echt belangrijk, dan is de trein in Cuba een ideale manier om dit land te doorkruisen. Want elke stad is wel met elkaar verbonden door een spoorweg. Let wel op dat je deze treinen vroeg genoeg boekt. Dit omdat er maar een beperkt aantal plekjes worden weggeven aan toeristen. Extra tip: als je een lange rit gaat maken op de trein, neem dan je eigen toiletpapier mee. Dit is namelijk bijna altijd op wanneer je moet.

Vliegtuig

Hoewel je wel bij elke grotere stad een vliegveld kan terugvinden is deze niet altijd van de gekende Europese kwaliteit. Toch zijn ze veilig. De vraag is echter of deze manier wel de meest ecologische manier van transport is in dit land. Aangezien de afstanden niet echt groot zijn, kan je beter opteren voor een ander vervoersmiddel. De langste vlucht van Havana tot Santiago de Cuba duurt echter maar een uurtje en half. Reserveer ook je vluchten goed op tijd! Want ook deze zijn snel uitverkocht. Je kan deze tickets het gemakkelijkst opzoeken via Skyscanner.

Enkele foto’s van onze reizen naar Cuba

  • De stranden van Cuba

Voedsel in Cuba

Eten en drinken in Cuba is naar Belgische en Nederlandse termen niet zo duur. Je kan er voor een 10 euro de man wel goed eten. Cubaans eten bestaat vooral uit bonen en rijst. Wat dan gecombineerd word met Kip, varkensvlees en ook wel eens vis. Gezond eten in Cuba is echter wel wat moeilijker, aangezien groenten niet zo een belangrijke rol hebben in de eetgewoonte van de Cubanen. Een grote keten al Mcdonalds zal je hier wel niet vinden. Vraag in Cuba wel altijd even de prijs van je gerecht want deze worden niet altijd vermeld. Hou er wel rekening mee dat je hier dan ook nog 12 procent vat (belasting) op betalen.

Papieren voor Cuba

Voor Cuba heb je een visum nodig. Dit visum kan je normaal gezien bij je luchtvaartmaatschappij in de luchthaven verkrijgen. Dit is een blanco visum dat je gewoon met een balpen moet invullen. Let wel op, niet elke luchtvaartmaatschappij doet dit. Vraag dit dus zeker even na. Tui doet dit wel. Doen ze dit niet, dan moet je dit visum zelf gaan halen bij het consulaat van Cuba. Let wel op! Als je vanuit Amerika reist dan heb je de toestemming nodig van een Amerikaans reisbureau of van de overheid. Dit door de verhoogde controles tussen de wijde landen. Een Belgisch rijbewijs is ook gewoon geldig in Cuba.

Inentingen voor Cuba

Voor Cuba heb je wel enkele vaccinaties nodig. Deze kan je krijgen bij je huisdokter of in het subtropisch instituut. Je hebt een inenting nodig voor gele koorts, DTP ( difterie, tetanus en polio). Bij een langer verblijf aan Cuba is ook een inenting van Rabiës (hondsdolheid) aanbevolen. Al deze inentingen moet je ook op bewijs meehebben in het internationale inentingen boekje. Ook dit kan je gemakkelijk verkrijgen bij het subtropische instituut. De kans dat je deze moet laten zien is echter klein, maar je weet maar nooit. In de toerisme regio’s zoals Varadero kan op deze inentingen wel een uitzondering gemaakt worden. Voor meer informatie kan je altijd even hier kijken.

Betaalmogelijkheden

In Cuba heb je twee verschillende munten. De CUC (Cubaanse Convertible Peso) voor de toeristen en de CUP (Cubaanse Peso) voor de lokale bevolking. Je zal als toerist dan ook bijna alleen met de CUC te maken krijgen. 1 CUC komt momenteel overeen met 0,87 euro. In Cuba is het aangeraden om altijd cash op zak te hebben. Want je kan niet overal met de creditkaart betalen, vaak enkel in de hotels. Je kan wel met een creditkaart (geen gewone kaart) geld afhalen of je kan ook euro’s op de luchthaven wisselen.

Volg ons op onze reis in Cuba

Cuba op instagram

Cuba op Facebook