Hoewel Portugal bij ons beide al lang hoog op het lijstje staat. Heeft het toch vrij lang geduurd voordat wij dit prachtige land zijn gaan ontdekken. Een echte reden daarvoor hebben we niet gevonden. Want dit land heeft echt alles. Met prachtige steden zoals Porto, Lissabon en Sintra. Maar ook een ongelofelijk mooie natuur met de Azoren , de Douro Vallei en het mooiste strand van Portugal ‘Praia da Marinha’ in de Algarve.

Onze ervaringen in Portugal

Handige Weetjes Portugal

Beste reisperiode

De beste reisperiode voor Portugal is over het algemeen in de maanden mei, juni en september. Dit omdat je dan praktisch overal goed weer hebt en de drukte van de zomervakantie vermijd. Als je. afhankelijk bent van schoolvakanties is de zomer natuurlijk ook geschikt! Maar je zal er iets meer voor betalen. Portugal is ook uiterst geschikt voor mensen. die in een warmer klimaat willen overwinteren.

Vliegtickets

Een vliegtuigticket naar Portugal hoeft niet zo duur te zijn. Je vliegt in het hoogseizoen al vanaf 80 euro rechtstreeks naar Porto en voor 100 euro naar Lissabon. Deze prijzen kunnen wel oplopen naar de weekends toe. In het laagseizoen moet je hier maar de helft voor betalen. Deze goedkope vluchten zijn natuurlijk te boeken bij de lage kostmaatschappijen Ryanair en AirPortugal. Wil je meer comfort dan moet je al naar Brussel Airlines gaan kijken, maar dat betaal je dan ook. Al valt dit voor Portugal wel mee. Wil je naar de Azoren dan moet je naar de luchthaven Ponto Delgada vliegen. De tickets zijn wel niet zo goedkoop met een 250 euro voor een enkeltje in het hoogseizoen. Opzoek naar tips om een goedkoop vliegticket naar Portugal te boeken? Kijk dan zeker even hier.

Vervoer

Het treinnetwerk in Portugal is goed in orde, en vooral dan voor de lange afstanden. Je kan alle tickets boeken via het internet op de website van Comboios de Portugal. Het nadeel van de treinen is wel dat de prijs in vergelijking met de lange afstandsbussen. Maar je krijgt er natuurlijk wat comfort voor in de plaats. In de grote steden zoals Porto en Lissabon kan je gemakkelijk gebruik maken van de metro’s. Deze brengen je bijna naar elke plek in stad. Een dagticket ligt tussen de 5 en 6 euro. Voor de bussen en tram betaal je ongeveer 3,5 euro voor 2 ritten. Ook deze zijn in uitstekende staat. In sommige steden kan je zelfs een combikaart kopen waarmee je dan op elke openbaar vervoermiddel mag. De prijzen voor deze kaarten varieert hard van elkaar. Ook een auto huren is een uitstekend idee. Alsook Uber in de grote steden.

Gratis reisgids Portugal - porto
Prachtige straten van porto
Reisgids Portugal

Wat te doen in Portugal?

Accommodatie in Portugal

Je accomodati e in Portugal verschilt van regio tot regio enorm hard. Zo betaal je voor een hotelkamer in Portugal gemiddeld 80 euro (start bij 30 euro). Betaal je in de Azoren gemiddeld al 120 euro (start bij 50 euro). Een hostel in beide regio’s ligt echter wel dicht bij elkaar met een gemiddelde van 25 euro voor een nacht. De prijzen van een deftige Airbnb in Portugal starten al vanaf 25 euro, met als uitzondering Lissabon. Want dit is de goedkoopste stad in dit land qua overnachting. Hier kan je al een Airbnb vinden vanaf 20 euro.

Voeding

Met een budget tussen de 15 euro en 25 euro per persoon per dag voor eten en drinken zou je in Portugal zeker moeten toekomen. Op voorwaarde dat je niet altijd naar de dure restaurants gaat in het toeristische centrum. In Portugal word er veel vis gegeten en vooral de sardientjes zijn hier een specialiteit. Er zijn zelfs hele winkels waar je alleen deze specialiteit kan kopen. Daarnaast moet je ook eens het heerlijk gebakje Pastel de nata geproefd hebben. Je kan dit gebakje op verschillende plekken terugvinden.

Betalen

Portugal ligt nog altijd in Europa dus betalen kan hier gewoon met de Euro. Ook met de bankkaart betalen kan hier praktisch overal. Let wel op! Bij sommige banken moet je de functie ‘betalen in het buitenland’ activeren. Dit kan je vaak zelf doen in de bankapp maar je controleert dit best toch maar voor vertrek. Ook zal je moeten bijbetalen voor het geld afhalen in Portugal, ook al is dit Europa. Dit kan soms oplopen tot 4. euro per verlichting. In de restaurants en hotels zijn de fooien meestal al verrekend. Is dit niet het geval dan is 10 to 15 procent de meest aangenomen tip.

Porto Citytrip
De wateren van Avairo Portugal