Spanje is één van de meest toeristische bestemmingen voor een zonnige vakantie binnen Europa. Ook bij ons was dit de allereerste bestemming als koppel. En dat is niet zo verwonderlijk aangezien dit land zoveel te bieden heeft met prachtige steden als bijvoorbeeld Barcelona, Madrid, Sevilla en Valencia. Tegelijkertijd heeft Spanje ook adembenemende eilanden als bijvoorbeeld Menorca, Gran Canaria, Tenerife. Naast deze prachtige locaties kan je hier ook nog eens heerlijk eten. Zo worden wij al gelukkig bij het denken aan een heerlijke paella of een bordje tapas.

Onze ervaringen

Handige weetjes Spanje

Beste reisperiode

De meest ideale reisperiode om naar Spanje te gaan is van juni tot en met september. Natuurlijk is dit advies alleen op weersomstandigheden gebaseerd. Wil je de drukte van de meeste toeristen vermijden? Dan kan je beter in de maanden mei, juni en september en misschien nog oktober gaan. Al ga je in steden als Barcelona en Madrid altijd wel een heel aantal toeristen terug vinden. Op eilanden als Gran Canaria kan je ook in de wintermaanden nog een heerlijke winterzon hebben.

Vliegtickets

Tegenwoordig hoeft een vliegticket naar Spanje niet zo heel veel meer te kosten. Zo vind je midden in het hoogseizoen al vliegtickets van 40 euro per persoon voor een enkeltje. De goedkoopste bestemmingen in Spanje vanuit België en Nederland zijn Barcelona, Gerona, Valencia, Madrid, Zaragoza en Sevilla. Een paar luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden zijn Rynair, Tui, Klm en Brussels Airlines. Al zijn er wel wat meer maatschappijen die dit aanbieden. Daarom is Skyscanner de ideale website om al deze tickets te vergelijken.

Accommodaties

Qua accomodatie kan je in Spanje zo duur gaan als je zelf wil. Zo kan je in een all-in hotel verblijven en al snel 100 euro per nacht per persoon betalen maar je kan ook in een standaard hotel verblijven waar je 40 euro per nacht betaald. De prijs van een hotelkamer is zeer afhankelijk van de locatie en het seizoen. Zo gaat een hotel in het centrum van Barcelona veel duurder zijn dan hotel aan de rand van de stad. Een goedkoper alternatief op een hotel is natuurlijk Airbnb, waar je na goed zoeken al een kamer kan vinden vanaf 25 euro per nacht. Al is dit natuurlijk ook weer afhankelijk van de locatie en de periode.

Straatbeeld Spanje
kunst Barcelona gebouwen
Gratis reisgids Spanje Menorca

Vervoer in Spanje

Voor elke stad gelden er andere regels maar over het algemeen is het openbaar vervoer in alle toeristische regio’s goed georganiseerd. Wil je langere afstanden afleggen met het openbaar vervoer? Dan kan je altijd eens kijken op de websites Trainline of Renfe voor een treinroute. Of op de website van Movelia die al de bussen in Spanje voor jou vergelijkt. Het enige nadeel aan deze website is dat hij alleen in het Spaans beschikbaar is. De bus is wel de goedkoopste manier van reizen in Spanje. Zo betaal je gemiddeld 9 euro per 100 km.

Voeding

Met een budget van 25 tot 30 euro per dag per persoon zou je normaal moeten toekomen in Spanje. Al kan je dit budget serieus halveren als je beslist om zelf te koken. Dit is wel alleen mogelijk waneer je een appartement of Airbnb met keuken huurt. Al raden we je toch aan om één van de heerlijke gerechten die dit land rijk is te gaan eten op restaurant. Zo moet je in Spanje zeker eens paella, tapas, gamba’s, crema Catalana en zeker churros gegeten hebben!

Betalen

Spanje ligt nog altijd in Europa dus je kan hier ook gewoon betalen met euros. En dus ook met je gewone bankkaart. Let wel op! Bij sommige banken moet je de functie ‘betalen in het buitenland’ activeren. Dit kan je vaak zelf doen in de bankapp maar je controleert dit best toch maar voor vertrek. In Spanje is het niet verplicht om fooi te geven maar het is wel gebruikelijk. Zo wordt er in veel restaurants een fooi tussen de 5 à 10 procent verwacht. Voor de man die je bagage naar de kamer brengt wordt een fooi van 1 euro per koffer verwacht.

Wat te doen in Spanje?

Papieren en inentingen

Spanje is ook in Europa gelegen dus je hoeft hier als Europeaan geen extra papieren voor aan te vragen. Je identiteitskaart is hier ook geldig. Hetzelfde geldt voor jouw rijbewijs. Ook dit is hier gewoon geldig en wordt aangenomen door de plaatselijke verhuur firma’s van auto’s. Ga je met de caravan naar Spanje? Dan neem je wel best een kopie van je verzekeringen mee. Want dit kan bij controles gevraagd worden. Het is namelijk ook hier verplicht om deze te verzekeren. Verder heb je geen andere inentingen nodig in vergelijking met je thuisland.

Tolwegen Spanje

Op de meeste autosnelwegen in Spanje moet je tol betalen. Je kan bij de tolpoorten voor deze wegen zowel met cash, bankkaart als creditkaart betalen. Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van de weg en het soort wagen waarmee je rijdt. Hoe groter de wagen hoe meer je gaat betalen. Meer over tolwegen kan je hier terugvinden. Gewone autowegen en expreswegen zijn tolvrij.

Internet

Op de meeste plekken in Spanje kan je gebruik maken van gratis wifi. Zo kan je dit vinden in bars, restaurants, hotels en zelfs in sommige musea. Helaas is deze wifi-verbinding niet altijd van een goede kwaliteit. Maar gelukkig is sinds enkele jaren de roamingkosten binnen Europa afgeschaft waardoor je gewoon je internet (4G) van thuis ook in Spanje kan gebruiken. En dat zonder een extra kost.

Barcelona Spanje
Barcelona port view sunset

Extra’s Spanje