Als je naar Zuid-Afrika reist dan is het aangeraden om enkele inentingen te nemen. Echter is er geen enkele inenting voor Zuid-Afrika verplicht. Tenzij dat je uit een land komt waar Gele Koorts heerst. Deze regel is ook van toepassing wanneer je een overstap maakt in een land met Gele Koorts en daar 12 uur verblijft. Toch zijn er enkele inentingen die aangeraden zijn en die kan je hieronder terugvinden.

Inentingen voor Zuid-Afrika

Gele Koorts (soms verplicht)

Een inenting tegen Gele Koorts is enkel verplicht als je in de zeven dagen voordat je Zuid-Afrika binnenkomt in een Gele Koorts-land bent geweest. Ook bij een overstap die langer dan 12 uur duurt is dit verplicht. Een lijst met alle Gele Koorts-landen kan je hier terugvinden. Toch is het niet erg om deze vaccinatie te nemen. Want gele koorts die overgedragen wordt via een mug kan in 15 procent van de gevallen ernstig aflopen. De eerste symptomen zijn koorts, misselijkheid, spierpijn en hoofdpijn.

DTP (aanbevolen)

DTP of anders genoemd Difterie, Tetanus en Polio. Difterie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Je kan deze ziekte overkrijgen door het hoesten. Bij Difterie zijn de eerste verschijnselen koorts en keelpijn. Soms kunnen er zelfs slijmen in de keel veroorzaakt worden waardoor stikken mogelijk is. Al heeft Difterie zelden een dodelijke afloop. Ook Polio kent bijna dezelfde verschijnselen en wordt soms ook kinderverlamming genoemd. De gevaarlijkste van deze drie ziekten is ongetwijfeld Tetanus. Want deze kan zonder behandeling een dodelijke afloop hebben. Een vaccinatie tegen Difterie moet om de 10 jaar herhaald worden.

Hepatitis A (Aanbevolen)

De volgende inenting voor Zuid-Afrika die niet verplicht is maar wel aangeraden is, is de Hepatitis A vaccinatie. Hepatitis A is een leverontsteking die opgelopen kan worden door een virus. Hepatitis A kan vooral opgelopen worden door weinig hygiëne. Door de goede hygiëne in ons land maken wij geen automatische antistoffen tegen deze ziekte. Iets wat je met deze vaccinatie dus wel krijgt. Je moet deze vaccinatie minstens twee weken voor je reis naar Zuid-Afrika nemen.

Enkele andere inentingen voor Zuid-Afrika

Naast deze belangrijkste inentingen voor Zuid-Afrika zijn er nog enkele andere inentingen die aangeraden zijn. Zeker wanneer je voor een langere periode naar hier reist. Zo is een inenting tegen Rabiës (hondsdolheid) en in sommige gevallen Tuberculose aangeraden. Heb je nog geen mazelen of een inenting hiertegen gekregen? Dan is het aangeraden om ook hier een inenting tegen te nemen.

Deze lijst is samengesteld in oktober 2019. Voor een lijst die up-to-date is moet je zeker eens kijken op de website van Vaccinatiesopreis. Of je kan eens bellen naar het Subtropisch Instituut, waar je ook al je inentingen voor Zuid-Afrika kan verkrijgen.

Inentingen in Zuid-Afrika
Bescherming bij een safari
Inentingen voor Zuid-Afrika - Wat moet je weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.