Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat is het Garantiefonds Reizen?

  Wat is het Garantiefonds Reizen?

  Wat is het Garantiefonds Reizen?

  Een Garantiefonds Reizen is een fonds dat elke reiziger bij het boeken van een reis verzekerd tegen een faillissement van je reisorganisatie. Dus wanneer de organisatie waarmee je een reis boekt failliet gaat, wordt door dit fonds je hele reis of toch een groot deel daarvan terug betaald. Dit fonds is opgericht door de sector om problemen met klanten omtrent het faillissement te voorkomen. Voor het garantiefonds in België werken er op dit moment 7 mensen (bij het schrijven van dit bericht).

  Garantiefonds reizen verplicht?

  In België is elke reisorganisatie of -bureau verplicht om zich te laten verzekeren voor onvermogen van het bedrijf. Wat dus gebeurt via het Garantiefonds Reizen of via de Vlaamse Vereniging Reisbureaus. Je kan elke organisatie dat hier bij aangesloten is, herkennen aan een label. Deze wet is ingevoerd in het jaar 2017 op 21 november.

  Waar komt het tussen?

  Het Garantiefonds Reizen komt alleen tussen bij een pakketreis. Boek je dus je vluchten of hotel apart dan kan je geen beroep doen op het fonds. Je zal dan dus geen terugbetaling moeten verwachten. Ook enkel de boekingskosten worden vergoed. Een inenting of visum of andere geboekte tours los van je pakketreis worden niet terugbetaald. Voor andere klachten buiten een faillissement moet je ook niet bij dit fonds gaan aankloppen. Je kan dit fonds het best bereiken via de website van dit fonds. Ook eventuele klachten indienen moet je via deze weg doen. Voor andere problemen kan je je reisverzekering raadplegen indien je er een hebt. Of de Geschillencommissie Reizen aanschrijven.

  In Belgie?

  Het Garantiefonds Reizen in België wordt niet zo heel vaak gebruikt. Omdat een faillissement van een reisorganisatie hier niet vaak voorkomt. Echter is het fonds in 2019 wel nodig om het faillissement van Thomas Cook , ook wel beter bekend als Neckermann, te gebruiken. Om zo de gestrande toeristen te vergoeden.

  Heb je nog vragen over dit fonds of weet je niet hoe je een aanvraag moet doen? Laat het ons dan weten in de comments. Misschien kunnen wij helpen.

  Wat is het Garantiefonds Reizen?