Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat is de Geschillencommissie Reizen?

  Wat is de Geschillencommissie Reizen?

  Wat is de Geschillencommissie Reizen?

  Bij de Geschillencommissie Reizen of afgekort de GCR kan u een klacht indienen over uw geboekte vakantie. Zo kan je bijvoorbeeld het niet nakomen van afspraken van je reisorganisator hier aanklagen. Elk geschil op vakantie kan je hier aanklagen. Met als enige voorwaarde dat je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij Belgisch is. Voor deze commissie moet je geen advocaat hebben. En elke uitspraak dat er binnen deze organisatie gedaan wordt, is bindend. Gaat je reisorganisatie failliet? Dan moet je beroep doen op het Garantiefonds in plaats van deze commissie. Kan je reisorganisatie niets doen aan het voorval door bijvoorbeeld onvoorziene weersomstandigheden? Dan zal je beroep moeten doen op je reisverzekering.

  Twee procedures

  Geschillencommissie Reizen is ingedeeld in twee cellen, elke cel heeft zijn eigen doel. Dit om zo snel mogelijk de problemen op te lossen. Deze twee cellen zijn.

  • De cel verzoening: Deze cel probeert in een nog vroeg stadium tot een oplossing te zoeken zonder dat er een echte uitspraak moet gebeuren. Beide partijen worden gehoord en er wordt naar een minnelijke schikking gezocht.
  • De Cel Arbitrage: Deze cel komt tussen beide partijen in. Als de cel verzoening niet tot een verzoening is gekomen of als de ernst van de situatie te groot is. De uitspraak die door deze cel gedaan wordt is bindend en dient gevolgd te worden. Ook verdere klachten hebben geen nut.

  Geschiedenis Geschillencommissie Reizen

  De Geschillencommissie Reizen is opgericht in het jaar 1983 en is een vzw die gesubsidieerd wordt door de Belgische overheidsdienst Justitie. Deze vzw kwam er op vraag van de reisorganisaties en consumentenorganisaties. Deze commissie is ook aangesloten bij Belmed. Een online platform voor geschillen tussen de consument en bedrijf.

  Hoe lang duurt een procedure?

  Een procedure zou volgens een wet dit in 2015 inging maximum 90 kalenderdagen mogen duren. Echter lag het gemiddelde in 2018 wat lager met 73 kalenderdagen. Elk dossier is natuurlijk anders en een exacte duur kan dus niet worden voorspeld. Momenteel zijn er 5 verzoeners actief in deze dienst. Een aanvraag indienen bij de Geschillencommissie Reizen kan via deze weg.

  Heb je nog een vraag over deze commissie? Laat het ons dan weten in de comments.

  Geschillencommissie Reizen