Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat is een Paalkampeerterrein?

  Wat is een Paalkampeerterrein?

  Wat is een Paalkampeerterrein?

  Een paalkampeerterrein is een zeer kleine camping waar je op een legale manier gratis mag verblijven. Vaak staat er op deze “camping” maar één paal waar dan één of twee voertuigen (tent, camper, caravan ) mogen kamperen. Hier komt deze soort van kampeerterrein ook aan zijn benaming. Momenteel kan je in België een 50 tal van deze campings terugvinden. Deze worden dan bivakzones genoemd. In Nederland kan je deze kampeerterreinen ook vinden, maar een juist aantal is moeilijk te berekenen. In de rest van Europa vind je dit soort plaatsen moeilijker. Deze manier van kamperen is er gekomen om wildkamperen tegen te gaan.

  Wat heb je?

  Eigenlijk heb je bij een Paalkampeerterrein geen enkele voorziening. Geen stromend water of elektriciteit. Het enige wat je hebt is een staanplaats. Maar deze is natuurlijk gratis, dus je mag niet klagen! Echter zijn er wel een paar regeltjes die je moet volgen. Zo mag je vaak geen vuur maken of je afvalwater laten lopen. Ook moet je binnen de straal van 10 meter van de paal geparkeerd zijn. Verder gelden de gewone regels van wildkamperen. Respect voor de natuur is dus aangewezen. Voor een volledige regelgeving kan je altijd eens bij natuur en bos informeren.

  Waar vind ik een Paalkampeerterrein?

  Je kan een paalkampeerterrein gemakkelijk herkennen aan een bordje waar “bivakzone” op geschreven staat en waar een afbeelding van een tent op te zien valt. Daarnaast kan je ook eens gaan kijken op de website bivakzone.be of eens informeren bij ANWB. Let wel op! In veel gevallen is een maximum van 3 tenten of voertuigen toegelaten. Omdat je deze niet op voorhand kan vastleggen kan dit soms al volzet zijn bij aankomst. Een plan B om te overnachten is dus zeker aan te raden.

  In sommige delen van België mag je op een paalkampeerterrein enkel met een tent verblijven. Controleer dit dus altijd op voorhand!

  Andere soorten campings

  Wat is een Paalkampeerterrein?