Dat roadtrippen onze favoriete manier van reizen is, moeten we al lang niet meer zeggen. Je ziet namelijk veel meer van de natuur en leert de omgeving goed kennen. Natuurlijk is de ene route al wat specialer dan de andere. Om een goed overzicht te houden hebben we hieronder alle bekende roadtrip-routes in een lijst gegoten.

Lijst met routes

Roadtrip routes Europa

Route du soleil (Frankrijk)

De Route du soleil is een lange weg van Parijs in het Noorden naar Marseille in het Zuiden van Frankrijk. Deze route bestaat bijna volledig uit autosnelwegen en is zeer populair bij toeristen die naar het Zuiden van Frankrijk trekken.

Schwarzwaldhochstrasse (Duitsland)

De Schwarzwaldhochstrasse is een 65 kilometer lange weg doorheen het Zwarte Woud in Duitsland. Deze route is de oudste route doorheen dit woud en is vooral populair door zijn mooie uitzichten en gebouwen.

Schwarzwaldhochstrasse

Causeway Coastal Route (Noord-Ierland)

De Causeway Coastal Route of in het Nederlands de Causeway Kustroute is een bijna 200 km lange weg doorheen Noord-Ierland. Deze weg brengt je van Belfast tot in Londonderry. Bij een roadtrip op deze route zal je enkele prachtige panoramische uitzichten tegenkomen. Deze route is ook gebruikt in de serie Game of Thrones. Wat voor een enorme toeristische golf zorgde.

La Grande Corniche (Frankrijk)

De La Grande Corniche is een weg van 30 km aan de Côte d’Azur in Frankrijk. Deze roadtrip route doorheen de Franse Riviera brengt je langs enkele prachtige stranden en mooie steden zoals Monaco. Ook heeft deze route een geschiedenis, want het is op deze weg dat Grace Kelly met haar auto verongelukte.

The Great Glen (Schotland)

The Great Glen way is een weg van 278 km lang met zijn startpunt in Glasgow en zijn eindpunt in Inverness in Schotland. De officiële benaming van deze route is de A82 en loopt door een geologische breuk. Op deze weg leg je wat over de geschiedenis van dit land. Je komt er namelijk enkele prachtige en ook wel enge kastelen tegen.

Grossglockner Hochalpenstrasse (Oostenrijk)

De Grossglockner Hochalpenstrasse is een prachtige tolweg van 62 km in het Oostenrijkse landschap. Het startpunt van deze route bevindt zich in Bruck en het eindpunt in Heiligenblut. Je rijdt op deze weg langs 36 haarspeldbochten naar boven op de 2500 meter hoge Hochtorbergpas. Deze weg is heel speciaal door zijn indrukwekkende uitstraling. Eén van de mooiste roadtrip routes.

Atlantic Ocean Road (Noorwegen)

De Atlantic Ocean Road of in het Noors geschreven de Atlanterhavsveien is een spectaculaire weg in Noorwegen van amper 8,3 kilometer. Hoewel deze route niet zo lang is. Heeft deze route toch heel wat te bieden. Zo kan je hier met wat geluk zelfs een walvis spotten.

alle roadtrip routes in Noorwegen
De Atlantic Ocean Road

North Coast 500 (Schotland)

De North Coast 500 is een 830 Kilometer (500 mijl) lange route doorheen Schotland. Deze roadtrip is al meer voor de ervaren chauffeur want deze wegen zijn soms zeer smal en gevaarlijk. De route start in Inverness Castle en eindigt op dezelfde plek en is zeer populair bij toeristen.

Ringweg (IJsland)

De ringweg is een 1339 kilometer lange weg in IJsland. Deze route loopt rondom het hele land en is ook de enige snelweg dat dit land rijk is. Het grootste deel van deze weg is geasfalteerd en op deze stukken mag je dan ook 90 km per uur rijden. Deze route kan je overal starten waar je wil maar officieel het begin en eindpunt in de hoofdstad Reykjavik. Deze weg is één van de mooiste roadtrip routes.

Romantische Strasse (Duitsland)

De Romantische Strasse is één van de bekendste toeristische routes in Duitsland. Deze route is bijna 350 kilometer lang en begint in Würzburg en eindigt in Füssen. De weg volgt vooral een oude handelsroute van de Main naar Tirol. En ondanks zijn lange bestaan, kreeg hij zijn huidige naam pas in het jaar 1950. Eén van de mooiste roadtrip routes in Duitsland.

Route des Grandes Alpes (Frankrijk)

De Route des Grandes Alpes is een toeristische route van 688 kilometer doorheen Frankrijk. Deze route brengt je van van het meer van Genève naar de Franse Riviera. Bij een roadtrip op deze route passeer je de hoogste toppen in de Alpen, want je passeert hier maar liefst 16 bergpassen. Waaronder de bekende Col du Galibier.

Route des Grandes Alpes
beelden Route des Grandes Alpes

Route des Vins d’Alsace (Frankrijk)

De Route des Vins d’Alsace is een toeristische route van 170 kilometer doorheen Elzas in Frankrijk. Deze route brengt je langs tal van wijngaarden en dorpjes waardoor je deze route gerust als een wijnroute mag catalogeren. Deze route die gebouwd is in het jaar 1953 start in Thann en eindigt in Marlenheim.

Transfagarasan (Roemenië)

De Transfagarasan is een bijna 110 kilometer lange weg doorheen Roemenië. Deze weg word ook wel eens de Nationale weg 7C genoemd of de DN7C. Bij een roadtrip op deze route rij je door het  Făgărașgebergte, wat het hoogste gebergte is van Roemenië. Deze weg werd gebouwd tussen de jaren 1970 en 1974 door het leger om een snelle interventie mogelijk te maken in tijden van oorlog. 

Trollstigen (Noorwegen)

De Trollstigen of in het Nederlands de Trollenladder is een amper 20 kilometer lange weg door het Noorse gebergte. Het is een toeristische weg van 11 haarspeldbochten waarbij je langs watervallen en bergen rijd. Deze weg werd geopend in het jaar 1936 na een bouwtijd van 8 jaar. Eén van de mooiste roadtrip routes in Noorwegen.

Roadtrip Routes Noord-Amerika

Route 66 (Amerika)

De Route 66 is misschien wel de bekendste roadtrip route van de wereld. En dat is ook niet zo vreemd. Want deze route met enkele Nationale Parken op zijn weg is gewoon indrukwekkend. Deze route start in Chicago en eindigt in het wereldbekende Los Angeles.

route 66 roadtrip in Amerika
alle roadtrip routes - route 66

Route 61 (Amerika)

Route 61 of ook wel eens de Highway 61 genoemd is een unieke weg doorheen Amerika van bijna 2300 km lang. Deze weg wordt vaak gemaakt als roadtrip met de wagen en soms ook als pelgrimstocht. Deze weg die in 1926 gebouwd is, brengt je langs redelijk wat unieke plekken in de geschiedenis van Amerika. Deze route is misschien niet zo populair als de Route 66. Maar dat maakt deze route niet minder mooi.

Blue Ridge Parkway (Amerika)

De Blue Ridge Parkway is een bijna 755 kilometer lange weg doorheen de Amerikaanse staten Virginia en North-Carolina. Deze route die langs mooie uitzichten, het gewone platteland en wat bergen rijdt, wordt ook wel eens de mooiste route van Amerika genoemd. Wat raar is, omdat deze route niet echt gekend is bij het grote publiek.

Highway 12 (Amerika)

De travelling Highway 12 is een snelweg van 211 kilometer doorheen de Amerikaanse staat Utah. Deze weg is zeer in trek bij toeristen. En dat komt dan vooral door de mooie weg en natuur waar je door rijdt zoals de prachtige Red Canyon.

Hana Highway (Hawaii)

De Hana Highway is een 82 kilometer lange weg doorheen het prachtige landschap van Hawaii. Deze route wordt door velen beschouwd als de mooiste route op aarde. En dat kan waar zijn. Want deze weg die start in Kahului en eindigt in Hana is ook echt adembenemend. Met prachtige uitzichten op de kust en een passage door de diverse fauna en flora in het regenwoud. 

Dempster Highway (Canada)

De Dempster Highway is een 736 km lange (gravel) weg doorheen Noordwest-Canada. Deze roadtrip route is vooral speciaal door puurheid. Op deze weg vind je amper tot geen beschaving en dat zorgt voor een unieke ervaring. En een diepe band met de natuur.

Icefields Parkway (Canada)

De Icefields Parkway of ook wel eens de Alberta Highway 93 genoemd. Is een route van bijna 240 km doorheen Canada. Bij een roadtrip op deze route kom je heel veel natuur tegen. En een enorme diversiteit met bergen, gletsjers en prachtige rivieren. Deze weg loopt van het Nationaal Park Jasper naar Lake Louise. 

Icefields parkway

Cabot Trail (Canada)

De Cabot Trail is een toeristische route van bijna 300 km doorheen het Nationaal Park Cape Breton Highlands dat gelegen is in Oost-Canada. Bij een roadtrip op deze route rij je vooral langs het water op het eiland Cape Breton. Een eiland dat met een dam verbonden is met het vasteland van Canada (Nova Scotia). 

Overseas Highway (Amerika)

De Overseas Highway is een weg van 205 kilometer lang over de zee in Amerika. En is eigenlijk een aaneenschakeling van bruggen. Deze weg start in Miami en eindigt in Key West. Deze snelweg maakt deel uit van U.S Route 1 die van het noordoosten tot het zuidoosten in Amerika loopt. Deze brug die oorspronkelijk als treinspoorweg ging gebruikt worden werd geopend in het jaar 1935. Deze route is vooral populair door zijn prachtige uitzichten over de zee.

La Ruta Panoramica (Puerto Rico)

De La Ruta Panoramica is een route van bijna 240 kilometer lang door Puerto Rico in Noord-Amerika. Deze route is een aaneenschakeling van 40 verschillende wegen en brengt je van het westen naar oosten van Puerto Rico. Deze weg start in de stad Maunabo en eindigt in Mayaguez.

natuur in Puerto Rico tijdens roadtrip
Panorama route

Alaska Highway (Amerika en Canada)

De Alaska Highway is een 2237 Kilometer lange weg doorheen Noord-Amerika. Je passeert bij een roadtrip op deze route de staat Alaska in Amerika en de staten Yukon en Brits-Columbia in Canada. Deze route brengt je door één van de wildste en dun bevolkte regio’s van dit continent. Een goede planning van tanken en slapen is dus zeker geen slecht idee.

Roadtrip routes Zuid-Amerika

Ruta 40 (Argentinië)

De Ruta 40 of anders genoemd de Nationale Route 40 of NR40 is een lange weg doorheen Argentinië van 5224 km lang. Deze mythische roadtrip gaat door elf provincies en brengt je van het Noorden naar het meest zuidelijke deeltje van Argentinië. In deze route krijg je veel verschillende omgevingen. Van het Andesgebergte tot woestijnvlaktes en gletsjers tot het hoogtepunt van heel deze roadtrip: Patagonia.

ruta 40 in Argentinië
alle roadtrip routes Argentinië

Yungasweg (Bolivia)

De noordelijke Yungasweg of in het Spaans de El Camino de la Muerto weg is een 61 tot 69 kilometer lange weg doorheen Bolivia. En werd in het verleden al een paar keer bestempeld als de gevaarlijkste weg van de wereld. Volgens een schatting zouden er hier gemiddeld 250 mensen per jaar sterven.

Roadtrip Routes Afrika

Garden Route (Zuid-Afrika)

De Garden Route of ook wel eens Tuinroute genoemd is een origineel 200 kilometer lange weg in Zuid-Afrika en is zeer geliefd bij toeristen. Deze route is zeer speciaal door de prachtige fauna en flora die je hier kan terugvinden. Deze route is zeer in trek bij toeristen die Kaapstad bezoeken.

Mooi uitzicht Zuid-Afrika
Tussenstop garden route

Tizi n’Test

De Tizi n’Test is een bergpas in het Atlasgebergte van Marokko. Deze verbindt Marrakech met de stad Taroudant. De pas van deze berg bevind zich op 2100 meter hoogte. Deze route is vooral populair door zijn indrukwekkende uitzichten en mooie uitstraling.

Roadtrip Routes Azië

Ho Chi Minhweg (Vietnam)

De Ho Chi Minhweg is een 1900 km lange weg doorheen Vietnam. Deze route start in het zuiden in de populaire stad Hanoi en eindigt in het Noorden in de stad Ho Chi Minhstad. Deze weg werd aangelegd in 1930 door de Fransen en werd later gerenoveerd door de Vietnamese overheid. De hele route volgt bijna het zelfde traject als de AH1.

Jebel Hafeet (Verenigde Arabische Emiraten)

De Jebel Hafeet is een weg van amper 11 kilometer lang doorheen de Verenigde Arabische Emiraten. Deze weg is vooral aangelegd voor het plezier en toerisme en heeft geen enkele andere functie. De route is aangelegd op de gelijknamige berg Jebel Hafeet en is 1240 meter hoog.

Jebel hafeet
uitzicht langs roadtrip routes

Guliangtunnel (China)

De Guliangtunnel is een weg van 55 km in China en wordt bestempeld als één van de engste maar ook meest indrukwekkende roadtrips die je kan maken. Deze route staat ook in vele lijstjes gecatalogeerd als één van de gevaarlijkste wegen in de wereld. Deze weg verbindt het vroegere geïsoleerde dorp Guoliang met Huixian.

Roadtrip routes Oceanië

Southern Scenic Road (Nieuw-Zeeland)

De Southern Scenic Road is een toeristische snelweg van 610 kilometer lang doorheen Nieuw-Zeeeland. Volgens sommige bronnen zou deze route 843 km lang zijn, maar dit klopt niet. Deze route begint in Dunedin en eindigt in Queenstown. Deze route wordt vaak beschreven als één van de mooiste routes in de wereld.

Great Ocean Road (Australië)

De Great Ocean Road is een route in Australië van bijna 240 kilometer lang. Het verbindt het stadje Torquay aan de oostkant met het stadje Warrnambool aan de westkant. Beide steden liggen in de staat Victoria. Deze roadtrip wordt vaak gemaakt door toeristen die het Nationale Park Port Campell en de rotsen van de twaalf apostelen willen bezoeken. Maar wat een roadtrip op deze route pas echt bijzonder maakt, is de mooie kustlijn waarnaast je rijdt.

the great ocean road
uitzicht langs roadtrip routes

De Stuart Highway (Australië)

De Stuart Highway is een 2834 kilometer lange weg doorheen Australië. Deze weg brengt je van het zuiden naar het noorden van het land en word gezien als één van de belangrijkste routes in Australië. Daarnaast is deze weg vernoemd naar de eerste Europeaan (John McDouall Stuart) die de weg van het zuiden naar het noorden aflegde. Deze weg werd pas in de jaren 80 volledig verhard en word nu ook vaak door toeristen gedaan. Vaak met de auto. Maar ook met de fiets en soms zelfs te voet.

Door verschillende continenten

Pan American Highway

De Pan American Highway, of in het Nederlands de Pan-Amerikaanse snelweg, is een netwerk van wegen dat loopt van Alaska tot Argentinië. De juiste afstand van deze weg is voer voor discussie want de ene beweert dat hij 25 000 km lang is en de andere 50 000 km. De waarheid zit echter ergens daartussen. Deze weg behoort ook tot de lijst met trail routes. Wat deze route nog specialer maakt.

Lijst met alle roadtrip routes