Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


Wat is de Wandelroute GR5?

Wat is de Wandelroute GR5?

Wat is de GR5?

De GR5 is een wandelroute die begingt in de kustplaats Hoek in Nederland en volledig doorloopt tot in het Franse Nice. Deze route heeft een totale lengte van 2150 kilometer en wordt aangegeven door de wit-rood-markeringen die je bij elke langeafstandswandelingen hebt. De GR5 route behoort tot één van de populairste routes binnen Europa. De route loopt door Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en een zeer klein deeltje in Zwitserland.

De route

De GR5 route wordt vaak al wandelend gedaan. Al is deze route zo samengesteld dat verschillende start- en eindpunten van enkele etappes met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Je moet dus niet het volledige traject wandelen als je dit niet kan of wil. Ook minder leuke stukken kunnen overgeslagen worden. Ook kan je op deze punten meestal overnachten in hotels, gîtes, jeugdherbergen en enkele campings. Deze route wordt vaak afgelegd met een backpack. Je maakt deze route dus volledig op maat van hoe je zelf wil.

GR5 Hike wandelroute

Wanneer de GR5?

Van half mei tot half juli en van begin september tot half oktober zijn de beste maanden om deze route af te leggen. Het is dan namelijk veel rustiger en minder warm dan in de zomermaanden. Al kan je deze GR5 ook perfect in de zomermaanden afleggen. Je zal dan wel je overnachtingen op voorhand moeten vastleggen. Hotels zijn namelijk snel volzet in het hoogseizoen. De winterperiode vermijd je beter. In de winter ligt er namelijk sneeuw in de Alpen. Vooral op de punten waar je boven de 1500 meter gaat!

Trail in Europa

Gelijknamige Serie

In 2020 loopt er een gelijknamige serie (GR5) op de Belgische zender één. In deze serie gaat een groep vrienden de route afleggen ter herinnering aan hun overleden vriendin. Zij raakte enkele jaren geleden vermist tijdens het solo-backpacken op de GR5. Naast de hele zoektocht en de spanning die deze serie met zich meebrengt krijg je dus ook een duidelijker beeld van de route. Het is een fictief verhaal maar de omgeving is echt.

Andere routes dan de GR5 kan je terugvinden in onze lijst met alle Trail routes in de wereld.

GR5 gelijknamige serie