Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat is de Douane?

  Wat is de Douane?

  Wat is de douane?

  De douane staat in voor de bescherming van het land en de invoer van producten en mensen hierin. Ze controleren of er geen verboden middelen zoals drugs, wapens en andere illegale producten worden ingevoerd. Daarnaast doen zij op de luchthaven ook paspoort-controles zodat er niemand illegaal het land binnen geraakt. Het innen van invoerrechten en het controleren van documenten wordt ook bij de douane gedaan. Zonder de juiste papieren geraak je niet voorbij deze controlepost. Wat kan leiden tot het terug sturen of vernietigen van je producten. Ook zelf op een vliegtuig richting thuisland gezet worden kan voorvallen.

  Douane paspoort

  Douane op de luchthaven?

  Als je binnen Europa reist dan zal je zelden tot bijna nooit in aanraking komen met de douane. Reis je met een intercontinentale vlucht naar een ander land buiten Europa? Dan moet je twee keer de douane passeren. Eén keer in het land van vertrek en één keer op je bestemming. In sommige landen moet je bij een tussenstop ook langs deze controle. Bij de controlepost moet je altijd je identiteitskaart of internationaal paspoort laten controleren. Daarnaast moet je in sommige landen ook een geldig visum kunnen voorleggen. Controleren wat je op voorhand in orde moet maken is dus zeker aangeraden! Je kan dit gemakkelijk controleren op de website van Buitenlandse Zaken.

  Strenge controles?

  Als je binnen Europa reist, dan heb je geen last van (strenge) douanecontroles. Dit komt vooral door het Schengenverdrag. In dit verdrag is een vrij verkeer binnen Europa afgesproken. Reis je bijvoorbeeld naar Amerika, dan heb je wel te maken met een strenge controle. Al valt dit zeer goed mee in vergelijking met Australië. Dit land behoort tot één van de strengste landen te wereld als het aankomt op import. Er zijn hier dan ook al een heel aantal televisieprogramma’s over gemaakt.

  Wat is de douane?