Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat is het IATA?

  Wat is het IATA?

  Wat is het IATA?

  Het IATA is de afkorting van de organisatie International Air Transport Association en is gevestigd in het Canadese Montreal. Deze organisatie werd opgericht in het jaar 1945 met als doel een betere samenwerking te bekomen tussen alle luchtvaartmaatschappijen. Deze samenwerking zou economische en veiligheidsvoordelen hebben. Deze organisatie houdt zich vooral bezig met lijnvluchten.

  Onder vuur?

  Het IATA is al een paar keer onder vuur gekomen. Dit omdat zij er van verdacht worden er voor te zorgen dat de concurrentie geen kans krijgt. Want niet elke luchtvaartmaatschappij is bij deze organisatie aangesloten. Veel lage kost maatschappijen zijn hier niet bij aangesloten. De Europese Unie is daarom een onderzoek gestart naar het International Air Transport Association.

  IATA-luchthavencode

  Ook heeft IATA de luchthavencode uitgevonden. Dit om elke luchthaven in de wereld kenbaar te maken aan de hand van een drieletterige code. Deze codes worden 3 keer per jaar gepubliceerd in het IATA Airline Coding Directory. Deze codes worden ook bijna door iedereen in de luchtvaart gebruikt. Tegenwoordig wordt deze code niet alleen gebruikt voor een luchthaven maar soms ook voor een trein en busstation omdat je tegenwoordig ook met de trein of bus van de ene naar de andere luchthaven moet. Hieronder kan je enkele luchthavencodes terugvinden.

  • AMS – Amsterdam Airport Schiphol (Nederland)
  • BRU – Brussels Airport (België)
  • LAX – Los Angeles International Airport (Verenigde Staten)
  • LHR – Londen Heathrow Airport (Verenigd Koninkrijk)
  • JFK – John F. Kennedy International Airport (New York, Verenigde Staten)

  IATA Luchtvaartmaatschappij-code

  Naast de luchthavencode heeft het IATA ook de luchtvaartmaatschappij-code ingevoerd. Deze code geeft de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt waar. Deze code is echter niet uniek want er zijn meerdere maatschappijen met de zelfde code. Kortom de code verliest een beetje van zijn functie. Hieronder kan je enkele codes terugvinden.

  • AA – American Airlines ( Verenigde Staten)
  • CA – Air China ( China)
  • SN – Brussels Airlines ( België)
  • TB – TUI fly Belgium ( België)
  • UP – Bahamasair ( Bahama’s)

  Hoe groot is deze organisatie?

  Deze organisatie is vrij groot met 290 luchtvaartmaatschappijen uit meer dan 120 landen. Zo organiseerde ze 2014 38 miljoen vluchten waardoor ze in totaal 3,3 miljard passagiers vervoerden. Wat zeer veel is en dus ook aantoont hoe belangrijk het IATA is. Bij de cruisemaatschappijen heet deze organisatie CLIA.

  Voor meer vragen kan je terecht in de comments of ook op onze Facebookpagina.

  Wat is het IATA?