Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


Wat zijn roamingkosten?

Wat zijn roamingkosten?

Wat zijn roamingkosten?

Roamingkosten zijn kosten die worden aangerekend door je telefoonprovider voor het gebruik van je gsm of smartphone in het buitenland. Zo kan je ook in het buitenland bellen, smsen en zelfs surfen op het internet. Tegenwoordig zijn roamingkosten in Europa gratis, buiten Europa kan deze kost echter wel hoog oplopen. Controleer dus goed voor vertrek wat de roamingkosten zijn voor jouw bestemming.

Roamingkosten in Europa

Roamingkosten zijn in Europa sinds 2017 volledig gratis. Je betaalt dus hetzelfde in het buitenland als in eigen land. Let wel goed op want in Zwitserland, Monaco en het Vaticaan gelden deze regels niet. Omdat deze landen niet tot de EU-leden behoort. Ook moet je weten dat deze kosten niet eeuwig van kracht zijn. Want verblijf je namelijk langer dan 4 maand in het buitenland en verbruik je daar meer data dan thuis, dan mag de provider je wel extra’s aanrekenen. Deze kosten kunnen soms heel hard oplopen. Ook van het binnenland naar het buitenland bellen valt bij veel verdelers niet onder roaming. Waardoor naar het buitenland bellen duurder wordt dan van het buitenland naar Belgie bellen.

Wat buiten Europa?

Contact opnemen met je provider over je roamingkosten is de beste optie. Want al ben je met 90 procent van de abonnementen niets buiten Europa. Kan het toch lonen om eens te horen of jouw verdeler geen speciale formules heeft. Zo heeft Orange bijvoorbeeld een formule waarbij je 40 euro per maand betaald om vanuit enkele landen buiten Europa te kunnen bellen met je huidige nummer. Amerika en Mexico behoren bijvoorbeeld tot deze lijst met landen. Het grote voordeel van deze formules is dat je niet van nummer hoeft te veranderen. Goedkoop is dit natuurlijk niet.

Een andere oplossing om roamingkosten te vermijden is een nieuwe gsm-kaart met nieuw nummer kopen in het land waar je op reis bent. Dit is vaak goedkoper maar het nadeel is dat je een buitenlands nummer hebt en dat bellen naar familie in het thuisland niet altijd zo makkelijk is. Al is dit in tijden van WhatsApp van minder groot belang.

Wat zijn roamingkosten?