Tegenwoordig is het toerisme in de wereld zo gegroeid dat er ook veel verschillende soorten toerisme zijn ontstaan. Al deze verschillende soorten van toerisme kan je hieronder terugvinden. Ken jij ze allemaal?

Lijst met alle soorten Toerisme

Avontuurtoerisme

Avontuurtoerisme is een vorm van toerisme waarbij avontuur centraal staat. Bij deze vorm van toerisme wordt er gereisd naar een exotische, avontuurlijke en soms zelfs gevaarlijke bestemming. Adventure tourism is een zeer sterk groeiende vorm van toerisme.

Dagtoerisme

Dagtoerisme is een vorm van toerisme met een duur van maar één enkele dag. Deze vorm van toerisme wordt vooral in eigen land gedaan. Dit kan een citytrip zijn maar ook een uitstap naar een pretpark of museum. In Belgie is een daguitstap naar de kust zeer populair.

Drugstoerisme

Bij drugstoerisme wordt er naar een regio gereisd waar drugs niet verboden is of waar een minder strenge regelgeving heerst. Deze vorm van toerisme kent wel enkele nadelen en heeft niet altijd een positieve invloed op de omgeving.

Duiktoerisme

Duiktoerisme is een vorm van toerisme waarin duiken centraal staat. Bij een duikreis wordt er dus vooral naar warme bestemmingen gegaan waar je een heldere zee hebt maar ook een enorme diversiteit aan waterleven aanwezig is.

Ecotoerisme

Ecotoerisme, of anders gezegd duurzaam reizen, is reizen terwijl je rekening houdt met het milieu en de natuur. Al is dit in sommige gevallen wel wat breder te nemen. Zo worden cultuurbehoud en mensenrechten ook vaak onder de term ecotoerisme geplaatst.

Genealogietoerisme

Genealogietoerisme is een vorm van toerisme waarbij mensen naar een bestemming reizen met als doel om meer over hun voorgeslacht terug te vinden. Ook op reis gaan naar familie die aan de andere kant van de wereld woont is een vorm van dit toerisme. In België en Nederland is deze vorm minder gekend tenzij bij adoptiekinderen.

Gezondheidstoerisme

Gezondheidstoerisme is een vorm van toerisme waarbij er naar een plaats gegaan wordt die de gezondheid bevorderd. Dit kan naar de Alpen zijn maar ook naar de zee waar de lucht goed is. Ook wellness wordt gezien als een vorm van dit toerisme. Deze vorm van toerisme wordt vaak verward met medisch toerisme maar is niet hetzelfde.

Goktoerisme

Bij deze vorm van toerisme staat gokken centraal. Dit omdat in eigen land ofwel gokken verboden is of omdat de maximum inzet te laag is. Goktoerisme is vooral populair in Amerika. Met als grote voorbeeld Las Vegas.

Golftoerisme

Bij golftoerisme staat de vakantie volledig in het teken van golven. Er wordt dan naar een hotel gegaan waar een golfbaan in de buurt is. Een golfreis is echter niet goedkoop en momenteel nog altijd iets voor de rijkere bevolking. Deze vorm van toerisme wint elk jaar aan populariteit.

Kamperen

Kamperen is een soort van toerisme waarbij je buiten verblijft in een tent, caravan of camper. Deze manier van reizen brengt je dichter bij de natuur en zorgt voor een unieke ervaring. Ook is kamperen een zeer goedkope manier van reizen. Daarom is deze manier van reizen zeer geliefd bij jongeren en grotere gezinnen.

Massatoerisme

Een negatief gevolg van al dat toerisme is ongetwijfeld massatoerisme. Want bij dit toerisme gaan er veel toeristen naar dezelfde bestemming op hetzelfde moment. Dit zorgt niet alleen voor overlast bij de lokale bevolking maar ook voor een verstoring van het ecosysteem.

Medisch toerisme

Bij medisch toerisme wordt er naar een bestemming gereisd om de mentale en/of fysieke gezondheid te bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld naar de Alpen of de kust zijn waar de lucht beter is. Maar dit kan ook naar een land of regio zijn waar een therapie bestaat die in eigen land nog niet voorhanden is.

Overtoerisme

Overtoerisme is vaak het gevolg van massatoerisme en zorgt ervoor dat de lokale bewonder zijn stad ziet veranderen door toerisme. Er is dus een te grote opkomst van toeristen. De invloed voor de lokale bevolking is vaak zo negatief dat een verhuis de enige mogelijke uitweg is.

Safari

Een safari kan zowel een jachtexpeditie zijn als een uitstap waarbij het doel foto’s maken is van bijvoorbeeld de Big 5 in Afrika. Deze vorm van toerisme is de laatste jaren zeer populair maar daardoor zeker niet goedkoop!

Sekstoerisme

Sekstoerisme is een vorm van toerisme dat gericht is op seksuele ontspanning. Sekstoerisme is zeer omstreden doordat er in het buitenland vaak minderjarigen werken in de prostitutie. Helaas is hier momenteel nog geen effectieve oplossing voor.

Skitoerisme

Skitoerisme, of ook wel eens wintersportvakantie genoemd, is een vorm van toerisme waarbij skiën centraal staat. In deze reis wordt er naar een gebergte getrokken waar sneeuw aanwezig is zodat er gemakkelijk aan wintersport kan gedaan worden. Een populaire bestemming voor deze vorm van toerisme is Oostenrijk.

Sporttoerisme

Sporttoerisme is een vorm van toerisme waarbij er naar een bestemming wordt afgereisd om ofwel zelf aan sport te doen of om een sport te gaan bekijken. Zo is een bezoek aan de Olympische Spelen een goed voorbeeld van sporttoerisme.

Wijntoerisme

Wijntoerisme is een vorm van toerisme waarbij er naar een wijnstreek wordt afgereisd. In deze regio wordt er wijn geproefd maar ook aangekocht. Dit gebeurt op een wijnboerderij of -proeverij. Deze vorm van toerisme is zeer populair.

Wat kies jij?

Welke vorm van toerisme verkies jij? Laat het ons zeker weten via de comments of op onze Facebookpagina.

Soorten toerisme

Eén reactie