Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


Wat is Ecotoerisme ?

Wat is Ecotoerisme ?

Wat is ecotoerisme?

Ecotoerisme of anders gezegd duurzaam reizen is reizen terwijl je rekening houd met het milieu en de natuur. Al is dit in sommige gevallen wel wat breder te nemen. Zo worden cultuurbehoud en mensenrechten ook vaak onder de term ecotoerisme. Al word deze term vaak misbruikt door touroperators als verkooppraatje. Want reis je bevoordeeld met het vliegtuig… dan ben je in geen geval aan ecotoerisme bezig. De term ecotoerisme krijgt daardoor soms wat kritiek en tegenwind. Wat wel zeker is, is dat ecotoerisme in de lift zit en vooral populair is bij jongeren tot 26 jaar. Een zeer lichte vorm van deze vorm van toerisme is agrotoerisme.

Hoe doe je aan ecotoerisme?

Hoewel er een paar bedrijven echt wel ecotoerisme aanbieden, plan je dit beter zelf. Zo behoud je alle controle dat je wel echt aan ecotoerisme bezig bent. Een goede manier van duurzaam reizen is ‘slow travel‘ waarbij je traag reist en dus minder uitstoot gaat produceren door vervoersmiddelen. Ook kan je opzoek gaan naar een ecologisch hotel en vooral zoveel mogelijk vliegtuigen uitsluiten. En in het beste geval geen vluchten maken. Momenteel is dit eerlijk gezegd nog moeilijk maar dit gaat in de toekomst zeker veranderen. Want de natuur en het milieu worden belangrijker en belangrijker. Leuke ideetjes en inspiratie rond ecotoerisme kan je hier vinden. Wat ecologisch reizen betekent niet dat je aan ervaringen gaat inboeten. Integendeel zelf, ecotoerisme gaat er voor zorgen dat je dingen gaat beleven die je anders nooit gedaan zou hebben.

Ook je voeding is belangrijk

Ook op je voeding moet je letten. Gebruiken ze wel genoeg lokale producten in je hotel. Want ook dat is belangrijk. Wat als alle producten die ze gebruiken van de andere kant van de wereld moet komen dan zijn jouw inspanningen eigenlijk teniet gedaan. Ook lokaal op restaurant gaan en de toeristische zaken links laten liggen is een uitstekend plan. Niet alleen voor de natuur en cultuur die ja daar me helpt. Maar ook omdat deze zaakjes meestal veel beter zijn.

Wat is ecotoerisme?