Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat is Massatoerisme?

  Wat is Massatoerisme?

  Wat is Massatoerisme?

  Massatoerisme is een vorm van toerisme dat ontstaat wanneer veel toeristen op eenzelfde moment naar een bestemming reizen. Deze bestemmingen beschikken meestal over veel bezienswaardigheden en het land leeft van het toerisme. Daarom zal je op deze locaties verschillende hotels en resorts terugvinden. Deze vorm van toerisme ontstond in de jaren ’60 en ’70 toen de bevolking meer begon te verdienen en geld had om op vakantie te gaan. Ook de ontwikkeling van de luchtvaart heeft daar aan bijgedragen. Vandaag is massatoerisme zo toegenomen dat er steden zijn die kreunen onder het toerisme. Deze vorm van toerisme is eerder negatief dan positief. Zeker voor de lokale bevolking. Overtoerisme is vaak een gevolg van massatoerisme.

  Nadelen

  De nadelen van massatoerisme voor sommige regio’s zijn zo groot dat er al veel protest is geweest tegen deze vorm van toerisme. In bijvoorbeeld Barcelona schieten de prijzen voor een appartement omhoog door het gebruik van Airbnb. Ook in Venetiรซ, Dubrovnik en zelfs Amsterdam zijn ze de luidruchtige toeristen meer dan beu. Daarnaast is massatoerisme naar natuurgebieden ook zeer gevaarlijk om het ecologische evenwicht te verstoren. Door een lange tijd van te veel aan toerisme kan een regio ook zijn aantrekkelijkheid verliezen waardoor de toerist na een tijd weg blijft. Met een economische crisis tot gevolg omdat de hele regio afhankelijk is geworden van het toerisme.

  Voordelen massatoerisme

  De voordelen van massatoerisme zijn ver te zoeken. Het enige voordeel dat wij kunnen vinden is de kostprijs. Door de stevige concurrentie in deze regio’s zijn de prijzen beduidend lager. Ook bij een uitstap of excursie zal vaak alles tot in de puntjes geregeld zijn. Deze regio’s hebben namelijk veel te bieden. Er is een reden waarom er zo’n massa volk aangetrokken is tot een land of regio.

  Wat doe je er tegen?

  Veel kan je hier zelf niet aan doen. Het enige wat jij kan doen is op vakantie gaan naar plekken die minder bekend zijn. En waar de lokale bevolking nog niet zo sterk afhankelijk is van het toerisme. Al worden deze plekken met de jaren zeldzamer. Volgens ons ligt de verantwoordelijkheid dan ook vooral bij de overheid. Deze moet een strengere regelgeving of toeristentaks invoeren. Momenteel lijkt dit helaas niet te gaan gebeuren waardoor massatoerisme alleen maar zal gaan toenemen in de toekomst.

  Meer vragen omtrent massatoerisme? Stel deze dan via de comments of op onze Facebookpagina.

  Wat is massatoerisme