Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat is Overtoerisme?

  Wat is Overtoerisme?

  Wat is Overtoerisme?

  Overtoerisme is vaak het gevolg van massatoerisme en zorgt er voor dat de lokale bewoners hun stad zien veranderen door het toerisme. Er is dus een te grote opkomst van toeristen. Dit zorgt niet alleen voor de verandering van de stad maar dit zorgt er ook voor dat de lokale bevolking moet verhuizen wegens een te grote kost voor een woning. De lokale winkels sluiten en worden ingepalmd door souvenirshops. Steden worden op deze manier grote recreatieparken waar het bijna onleefbaar is. Hoewel toerisme normaal een positieve invloed heeft, is dit bij overtoerisme helemaal het omgekeerde.

  Gevolgen van overtoerisme

  De gevolgen van overtoerisme zijn vrij groot. Zo stijgt de huur en koopprijs van woningen omdat deze ook opgekocht worden door investeerders die op hun beurt deze woning dan verhuren via Airbnb. Lokale winkels verdwijnen. Het openbaar vervoer nemen om op tijd op je werk te komen is door het grote aantal toeristen niet meer mogelijk. En bovendien kan je nergens in de stad nog rust terugvinden. Maar ook het afval (en bijgevolg sluikstorten) dat geproduceerd wordt is bijna niet meer bij te houden. Om nog maar over de beschadiging van de natuur te zwijgen.

  Waar is dit het geval?

  Door de goedkopere vliegtickets die je tegenwoordig kan boeken heb je in Europa enkele steden die onder overtoerisme lijden. Met Barcelona en Venetiรซ als absolute voorbeelden. In deze twee steden is er al meermaals geklaagd door de lokale bevolking dat het niet meer leefbaar is. Een protest tegen bijvoorbeeld Airbnb is hier niet ongewoon. Ook in bijvoorbeeld Dubrovnik en Cinque Terre is dit het geval. Al zijn er wereldwijd nog veel andere voorbeelden.

  Wat doe je er tegen?

  Hoewel je zelf niet veel aan de gevolgen van overtoerisme kan veranderen, kan je wel je steentje bijdragen aan duurzamer toerisme. Je kan bij de keuze voor een bestemming kiezen voor een locatie waar nog niet veel toeristen komen. Echter ligt de echte oplossing naar onze mening bij de overheid. Deze moet ofwel de taksen van het vliegen omhoog brengen of in de steden toeristenbelasting invoeren. Met deze extra toeristenbelasting moet de overheid er voor zorgen dat de lokale bevolking zo weinig mogelijk problemen ondervind van de toeristen. En maximum aantal toeristen toelaten op een plek kan ook overtoerisme tegengaan. Alles over duurzamer reizen kan je hier terugvinden.

  Wat is overtoerisme?