Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat zijn de Schengenlanden?

  Wat zijn de Schengenlanden?

  Wat zijn de Schengenlanden?

  De Schengenlanden zijn landen die binnen de Europese landen (en enkele uitzonderingen) een verdrag hebben gesloten waarbij de klassieke oude grenscontroles afgeschaft zijn. Je zal dus op geen enkele grens bij deze landen en internationaal paspoort moeten laten zien. Er zijn momenteel 26 landen aangesloten bij dit verdrag, waaronder 22 landen uit de Europese Unie en 4 landen daarbuiten. Het officieel verdrag werd in 1985 opgericht in het Luxemburgse Schengen. Door oorspronkelijk België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Echter was de intreding van dit verdrag pas 10 jaar later in 1995 met ook Portugal en Spanje hier nog aan toegevoegd.

  Alle landen uit de Europese Unie?

  Niet alle landen uit de Europese Unie behoren tot de Schengenlanden. Zo zijn Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Roemenië, Ierland en het Verenigd-Koninkrijk niet aangesloten. Echter hebben die laatste twee landen momenteel wel een afspraak dat zij de regels van het Schengenverdrag kunnen toepassen wanneer ze zelf willen. De volgende landen zitten binnen het akkoord met datum van intreden bij het verdrag.

  Schengenlanden buiten de Europese Unie

  Er zijn ook enkele landen van buiten de Europese Unie die behoren tot de Schengenlanden. Ze hebben dus dezelfde regels omtrent toeristen. De volgende landen buiten de Europese Unie behoren tot het verdrag met datum van intreden.

  • 2001: Noorwegen, IJsland
  • 2008/2009: Zwitzerland
  • 2011: Liechtenstein

  Verdrag onder druk?

  Hoewel het Schengenverdrag volgens velen een succes is omdat het de economie zou stimuleren. Is het verdrag toch al enkele keren onder vuur gekomen. Zeker in periodes waar er veel terroristische aanslagen waren, gingen er stemmen op om terug grenscontroles te doen. Gelukkig is dit niet gebeurd. Want het zou reizen veel moeilijker maken.

  Heb je nog vragen over dit verdrag? Dan mag je die gerust stellen. Via de comments of de Facebookpagina.

  Wat zijn de Schengenlanden?