Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat is Zwarte Zaterdag?

  Wat is Zwarte Zaterdag?

  Wat is Zwarte Zaterdag?

  Zwarte Zaterdag is een dag waarop er heel veel verkeer op de Europese wegen is. Deze dag valt meestal op het laatste zaterdag van juli of de eerste zaterdag van augustus. Dit omdat de Franse vakantie dan begint. Vooral uit Parijs heb je een grote toestroom aan toeristen. Spanje en de Route du soleil zijn traditioneel de drukste punten waar je de meeste files zal tegenkomen. Zwarte Zaterdag is een begrip in het Nederlands want in Frankrijk wordt er echter gesproken over les jours de grands départs wat “dagen van de grote uittocht” betekent.

  De enige drukke dagen?

  Zwarte Zaterdag wordt vooral gebruikt voor twee weekenden in de zomervakantie. Maar ook in de winter en zelfs paasvakantie kan je dit tegen komen. De oorzaak? Het vertrek van toeristen op skivakantie. De grootste drukte ligt dan niet in Frankrijk maar in Duitsland, Oostenrijk en zelfs Zwitserland. De dag voor Zwarte Zaterdag wordt vaak Rode Vrijdag genoemd. Dit omdat de file dan al groot is, maar nog niet problematisch.

  Hoe voorkom je Zwarte Zaterdag?

  Zwarte Zaterdag vermijden begint bij een goede planning. Zo plan je het vertrek van een reis beter niet in deze twee drukke weekends. Let op! Soms kan een vakantie in Frankrijk ook vroeger vallen. Controleer daarom altijd de website Bison Futé waar je alles te weten komt over het verkeer en de verwachte files. Deze dag is op de kalender ingekleurd in een zwarte kleur. Bij een wintervakantie heb je natuurlijk minder opties. Daarom is hier heel vroeg of heel laat vertrekken aangeraden om de files te vermijden. Wijzelf vertrekken vaak in de avond om ’s nachts te rijden, want dan is er nu eenmaal veel minder verkeer.

  Waarom je dit weekend nog moet vermijden

  Een andere reden om dit weekend als vertrekdatum te proberen vermijden is de kostprijs van je vakantie. Coor de grote Franse stroom aan toeristen gaat ook de prijs van een accommodatie of excursie flink naar boven. De eerste weken van juli of de laatste weken van augustus zijn dus veel goedkoper om op vakantie te vertrekken. Zwarte Zaterdag vermijden zal je dus zeker ook geld besparen.

  Zwarte zaterdag