Het vliegtuig nemen is altijd een belevenis en kan voor sommigen een beetje overweldigend overkomen. Om het voor jullie een beetje gemakkelijker te maken kan je hieronder een kennisbank terugvinden met enkele woorden die je kan tegenkomen uitgelegd.

vliegtuig vleugel lucht

Kennisbank vliegtuig

Ruimbagage

De ruimbagage is de bagage die je moet achterlaten in de vertrekhal. Deze wordt dan in de bagageruimte gestoken. Wanneer je aankomt op bestemming kan je deze afhalen in de bagagehal. Het maximum gewicht van deze bagage ligt vaak op 20 kilogram.

Handbagage

De handbagage is de bagage die je mee in het vliegtuig mag nemen bij het instappen. De regels voor deze bagage zijn zeer streng. Met een maximum gewicht en grootte. De regels voor de afmetingen zijn voor elke luchtvaartmaatschappij anders.

Wereldticket

Een wereldticket is een reeks van tickets die je samen aankoopt en waarmee je de wereld mee kan rond reizen. Deze tickets zijn een zeer goedkope manier om te reizen. Nadeel is wel dat je route op voorhand al vast ligt.

Korte afstandsvlucht

Een korte afstandsvlucht is een vlucht die een duur heeft die niet langer is dan 3 uur. De afstand van de vlucht heeft dus geen directe invloed op deze term. De laatste jaren ligt deze vorm van vliegen onder vuur omdat deze niet ecologisch zou zijn.

Lange Afstandsvlucht

Een lange afstandsvlucht is een vlucht die een duur heeft die langer is dan 6 uur maar korter is dan 12 uur. Met deze vluchten ben je al snel in een ander continent. Zeker als je vanuit Europa reist.

Intercontinentale vlucht

Een intercontentintale vlucht is een vlucht die je naar een ander continent brengt. De afstand van de vlucht maakt bij deze term niet uit. Enkel het continent speelt een rol.

Lijnvlucht

Een lijnvlucht is een vlucht die een vast programma heeft dat hij het hele jaar nakomt. (Covid-19 niet meegerekend). Je kan deze vluchten zelf boeken bij de vliegtuigmaatschappij en je kan zelf het uur kiezen.

Chartervlucht

Een chartervlucht is een vlucht die ingelegd is door een touroperator. Deze vlucht heeft geen vast tijdschema en wordt vaak alleen ingelegd in de zomer. Je kan deze vluchten meestal alleen kopen met een pakketreis. Het uur valt hier niet te kiezen.

First class

First Class zijn de meest luxueuze en duren stoeltjes in een vliegtuig. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kan een ticket voor First Class duizenden euro’s kosten. Deze klasse is dus voor de allerrijksten.

Businesclass

Businessclass is de op รฉรฉn na duurste klasse in een vliegtuig. En bij sommige luchtvaartmaatschappijen zelfs de duurste. Je hebt in deze klasse meer beenruimte en vaak ook een iets betere stoel. Ook de keuze voor drank is hier uitgebreider.

IATA

IATA is de afkorting van het International Air Transport Association. Deze organisatie, die een hoofdzetel heeft in Canada, moet er voor zorgen dat er een betere samenwerking is tussen de luchtvaartmaatschappijen.

CLIA

CLIA is de afkorting van de organisatie Cruise Lines International Association. Deze organisatie is de overkoepelende organisatie van de cruisemaatschappijen. Zij komen op voor de algemene belangen.

Frequent Flyer Program

Het Frequent Flyer Program mag je zien als een klantenkaart van de luchtvaartmaatschappijen. Hoe meer vluchten je neemt, hoe meer punten je spaart. Met deze punten kan je dan een gratis upgrade krijgen of soms zelfs een gratis vlucht.

Economy Class

Economy Class is de goedkoopste klasse die je kan boeken in een vliegtuig. Het meerendeel van de verkochte tickets in een vliegtuig behoren tot deze klasse. Bij het boeken van een last-minute kom je ook bijna altijd in deze klasse terecht.

Vliegschaamte

Vliegschaamte is de schaamte die ontstaat wanneer je een vlucht neemt. Dit omdat er meer ecologischere manieren bestaan om te reizen.

Jetlag

Een jetlag is een slaapstoornis die je vaak oploopt bij een lange afstandsvlucht. Dit omdat je dan van tijdzone verandert en in een ander ritme moet komen. Momenteel bestaat er nog geen medicatie voor een jetlag en zal je het gewoon moeten ondergaan.