Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat is vliegschaamte?

  Wat is vliegschaamte?

  Wat is vliegschaamte?

  Vliegschaamte is de schaamte die je krijgt door het gebruik van een vliegtuig omdat er op dat moment ecologischere opties zijn. Vliegschaamte is vooral aanwezig bij politiekers of andere bekende gezichten met een voorbeeldfunctie. De term is ontstaan in het jaar 2019 en zou ook een grote kans gemaakt hebben om het woord van het jaar te worden. De soort van schaamte heerst niet alleen bij bekendheden maar recent ook bij de gewone mens. Al heeft deze er minder last van omdat zij hier veel minder worden op aangesproken.

  Van waar komt deze term?

  De term vliegschaamte komt van Flygskam in Zweden. Waar er al veel bekende politici en andere beroemdheden het vliegtuig volledig hebben afgezworen. Zij gebruiken alle andere vervoersmiddelen die minder op het klimaat zouden wegen. De politici en beroemdheden die wel gebruik maken van een vliegtuig worden dan vaak op social media onder vuur genomen. Daardoor ontstaat er een soort van schaamte die daar Flygskam genoemd wordt. De vertaling van Flygskam is vliegschaamte. Bij andere politiekers en beroemdheden in de wereld is dit momenteel nog niet zo ingeburgerd als in Zweden. Wellicht komt dat binnen een paar jaar.

  Wat te doen tegen vliegschaamte?

  Het beste wat je kan doen tegen vliegschaamte is natuurlijk niet meer vliegen. Maar natuurlijk is dit niet altijd mogelijk. Wil je bijvoorbeeld naar Zuid-Amerika vanuit Europa? Dan kan je bijna niet anders dan een vliegtuig nemen. Want met een zeilboot of ander ecologisch vervoermiddel ben je helaas meer dan een maand onderweg. Een goede manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen is door een CO2-compensatie. Er zijn namelijk websites waarbij je de gevlogen kilometers kan ingeven en waar je dan een bedrag betaald om die kilometers te compenseren. Dit geld wordt vaak in de aanplanting van bomen gestoken om zo de CO2-vervuiling tegen te gaan.

  Wat is vliegschaamte?