Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat is een Jetlag?

  Wat is een Jetlag?

  Wat is een Jetlag?

  Een jetlag is een slaapstoornis die meestal opgelopen wordt bij een lange afstandsvlucht. Dit omdat je vaak van tijdszone naar tijdzone afreist. Een tijdsverschil van een paar uur is vaak geen probleem maar als je naar een tijdszone reist die meer dan 3 uur verschilt met de tijdszone van thuis, dan kan je hier stevig last van krijgen. Je biologische klok is dan volledig verstoort. De meeste mensen herstellen binnen de twee dagen van een jetlag. Bij sommige mensen kan dit tot een week duren. Maar dit is zeer uitzonderlijk!

  Wat zijn de zwaarste verplaatsingen?

  Niet van elke lange afstandsvlucht heb je een even grote jetlag. Reis je namelijk naar het Westen, dan reis je eigenlijk terug in de tijd. Zo kan je hier in België om 9 uur vertrekken naar Mexico en daar aankomen om 12 uur ‘s middags. Ook al heb je 10 uur gevlogen. Je dag zal dan gewoon langer zijn en je zal ook ‘s avonds beter slapen. Van deze reis zal je dus geen zware last hebben. Reis je in de andere richting terug naar het Oosten, dan komt er tijd bij en dat maakt het zwaarder. Een jetlag zal dan meer aanwezig zijn.

  Symptomen van jetlag

  De symptomen van een jetlag zijn vooral blijvende vermoeidheid maar ook hoofdpijn door die vermoeidheid is zeker mogelijk. Daarnaast is ook een probleem met de spijsvertering één van de gekende symptomen. Helaas is er niet veel te doen tegen deze symptomen. Goed uitrusten en mee gaan met de tijd ter plekke is een goed idee.

  Tips tegen een jetlag

  Genoeg bewegen en slapen voor je vertrek met een lange afstandsvlucht is absoluut een noodzaak! Ook je slaapritme al een beetje aanpassen voor vertrek kan nooit kwaad. Aan boord moet je vooral genoeg drinken en niet te veel eten. Ook genoeg bewegen in het vliegtuig kan helpen. Regelmatig naar het toilet gaan is daar bijvoorbeeld een goede oplossing voor. Ook op de website van het Tropisch Instituut kan je informatie over een jetlag terugvinden.

  Wat is een Jetlag?