Van waar komt de benaming Big 5?

De Big 5 is een term die gebruikt wordt tijdens een safari die vooral gemaakt wordt in het continent Afrika. Deze term kent zijn oorsprong van de tijd dat er nog op alle dieren mocht gejaagd worden. Want de Big 5 waren de 5 lastigste dieren om op te jagen. Tegenwoordig wordt er bijna niet meer gejaagd op deze dieren maar zijn het vooral de toeristen die er naar op zoek gaan. Vaak is er wel verwarring over welke dieren er nu echt tot deze lijst behoren. Zo behoort een giraffe en nijlpaard niet tot deze lijst, wat wel door veel mensen gedacht wordt. Naast de Big 5 van het land heb je deze tegenwoordig ook van de zee. Al heeft dit niet veel met het jagen van vroeger te maken. Maar meer een toeristische term.

De Big 5. Welke dieren?

1 Olifant

De meest imposante van deze dieren is toch wel de olifant. Bij een safari is de kans dat je deze ziet ook bijna 80 procent. Let wel op, ook een olifant kan gevaarlijk zijn.

2 Neushoorn

Misschien wel degene van de big 5 die het meest bedreigd is. En dan vooral door de mens die (illegaal) jaagt op de neushoorn voor zijn hoorn. Een probleem dat momenteel helaas niet op te lossen lijkt. Een neushoorn drinkt ongeveer 100 liter per dag en eet tientallen kilo’s eten.

3 Buffel

Hoewel de meeste mensen denken dat een buffel niet gevaarlijk is omdat hij tot de runderen behoort is het tegendeel waar. Want een buffel kan heel gevaarlijk zijn als je te dichtbij komt. Hij kan zelfs dodelijk zijn. Een buffel kan tot wel 850 kg wegen.

4 Luipaard

Het luipaard, dat ook wel eens panter genoemd wordt, is zonder twijfel de snelste van deze 5. Wat het soms wel wat moeilijker maakt om hem te spotten en al zeker te fotograferen. Het luipaard komt naast Afrika ook voor in Azië.

5 Leeuw

De laatste van de Big 5 is misschien wel de populairste en meeste gekende van de 5. En dat is ook niet moeilijk want hij wordt niet voor niets de koning der dieren genoemd. In de meeste safari’s kom je dit roofdier, dat tot de katachtigen behoort, wel tegen.

Waar kom je deze tegen?

Je kan de Big 5 van het land te samen alleen maar zien in het continent Afrika. Zo kan je dit in Tanzania, Kenia, Malawi, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika. Natuurlijk ben je bij een reis naar één van deze landen nooit 100 procent zeker dat je deze allemaal gaat zien. Je bent namelijk nog altijd afhankelijk van de natuur.

Wij zijn fan van het spotten van deze 5 geweldige dieren maar zijn echter wel tegen het jagen op deze dieren. Helaas gebeurt dit nog veel te vaak illegaal. Wil jij dit ook stoppen? Lees dan zeker eens deze tips van Animal Rights.

De Big 5 van het land

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.