Wat is Werelderfgoed?

No comments

Wat is Werelderfgoed?

Werelderfgoed is natuurlijk en cultureel erfgoed dat word gezien als onvervangbaar. En is vaak uniek en toegankelijk voor iedereen. Er zijn dan ook strenge regels om dit te bewaren zodat er nog vele generaties van deze prachtige dingen kan genieten. De lijst met deze culturele en natuurlijke schoonheden word elk jaar vast gelegd door het UNESCO door een comité van 21 verschillende landen. Waneer een erfgoed aan de juiste normen voldoet komt hij op de werelderfgoedlijst. Op deze lijst staan brengt geen geld op (toeristen niet meegerekend). Wel kan er beroep gedaan worden op een fonds als het erfgoed in gevaar is. Door bijvoorbeeld een natuurramp. Op het moment van schrijven (2019) zijn er 1092 erfgoeden, verspreid over 167 landen. Echter groeit deze lijst wel elk jaar. Voor een lijst die up to date is moet je zeker eens hier een kijkje nemen.

Geschiedenis

Aan de basis van de lijst met werelderfgoed ligt Amerika die in 1965 opriepen om een organisatie te maken voor alle belangrijke gebouwen en natuur te beschermen. Echter was het pas in 1972 in Stockholm dat de presentatie van de huidige vorm werd gedaan door de Verenigde Naties. Sinds die presentatie is er weinig veranderd op het besluit van Cairns in 2000 na. Want door de vele discussies dat de lijst te goot werd. Is de procedure om toe te treden tot lijst moeilijker gemaakt. Ook is er een maximum van 45 te beoordelen nominaties per jaar ingesteld. Elk land mag per jaar maar twee nieuwe nominatie indienen.

Lijst van bedreigd werelderfgoed

Voor het erfgoed dat in gevaar blijkt te zijn door ofwel een oorlog, natuurramp of economische crisis bestaat ook de Lijst van bedreigd werelderfgoed. Ook stropers of een slecht onderhoud is genoeg voor op deze lijst te komen. Deze gebouwen of natuur krijgt dan recht op extra hulp, wat vaak ook financieel hulp uit het fonds kan zijn. Op het moment van schrijven staan er meer dan 35 plaatsen op deze lijst.

Werelderfgoed

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.