Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat is Werelderfgoed?

  Wat is Werelderfgoed?

  Wat is Werelderfgoed?

  Werelderfgoed is natuurlijk en cultureel erfgoed dat wordt gezien als onvervangbaar. Het is vaak uniek en toegankelijk terrein voor iedereen waardoor het ook meestal erg toeristische plekken zijn. Er zijn dan ook strenge regels om dit te bewaren zodat er nog vele generaties van deze prachtige plaatsen kan genieten. De lijst met deze culturele en natuurlijke schoonheden wordt elk jaar vastgelegd door UNESCO, een comité van 21 verschillende landen. Waneer een erfgoed aan de juiste normen voldoet komt hij op de werelderfgoedlijst. Op deze lijst staan brengt rechtstreeks geen geld op (toeristen niet meegerekend). Wel kan er beroep gedaan worden op een fonds als het erfgoed in gevaar is. Door bijvoorbeeld een natuurramp. Op het moment van schrijven (2019) zijn er 1092 erfgoed-sites verspreid over 167 landen. Deze lijst groeit elk jaar. Voor een lijst die up-to-date is moet je zeker eens hier een kijkje nemen.

  Geschiedenis

  Aan de basis van de lijst met Werelderfgoed ligt Amerika die in 1965 opriep om een organisatie te maken om alle belangrijke gebouwen en natuur te beschermen. Het was echter pas in 1972 in Stockholm dat de presentatie van de huidige vorm werd gedaan door de Verenigde Naties. Sinds die presentatie is er weinig veranderd op het besluit van Cairns in 2000 na. Door de vele discussies dat de lijst te goot werd is de procedure om toe te treden moeilijker gemaakt. Tevens is er een maximum van 45 te beoordelen nominaties per jaar ingesteld. Elk land mag per jaar maar twee nieuwe nominaties indienen.

  Lijst van bedreigd werelderfgoed

  Voor het erfgoed dat in gevaar blijkt te zijn door ofwel een oorlog, natuurramp of economische crisis bestaat ook de Lijst van Bedreigd Werelderfgoed. Ook stropers of een slecht onderhoud die erfgoed in gevaar brengen is genoeg om op deze lijst te komen. Deze gebouwen of natuurdomeinen krijgen dan recht op extra hulp. Dit is vaak ook financiële hulp uit het fonds. Op het moment van schrijven staan er meer dan 35 plaatsen op deze Werelderfgoedlijst.

  Werelderfgoed