Iedereen streeft geluk op een andere manier na. Wij doen dat op onze manier maar aan de andere kant van de wereld doen ze het anders. Vanuit verschillende culturen kunnen we inspiratie halen om ons eigen leven beter te leiden. In Japan leven de mensen bijvoorbeeld langer, maar hoe komt dat? En waarom zijn Scandinavische landen de meest welvarende? Hoe kijken mensen in andere landen naar het leven? Hoe streven zij geluk na? Je kan het antwoord op deze vragen vast en zeker vinden door andere culturen te bestuderen of gewoon door een inspirerend boek te lezen. Wij geven jou graag belangrijke levenslessen mee uit verschillende culturen die kunnen leiden tot een deugdzaam en gelukkiger leven.

Levenslessen uit andere culturen

Japan

Japan is een van de landen waar de bevolking het langst zou leven. Japanners leven volgens bepaalde waarden en normen waar ze gelukkig van worden. Een groot deel van hun geluksgevoel hangt af van hoe het met andere mensen rondom hen gaat. In Japan zijn mensen vaak een deel van een gemeenschap die erg aan elkaar hangt. Deze groep noemen ze een moai. Ze vieren samen, eten samen en sparen geld samen. Zo zorgen ze voor elkaar. Daarnaast zorgt ontspullen (opruimen en weggooien) voor innerlijke rust en bijgevolg een gelukzalig gevoel. En is Ikigai, een levensdoel hebben, een van de belangrijkste redenen tot innerlijk geluk.

Inspirerende boeken:

Gelukkiger leven in Japan

Denemarken

Het Deense volk stelt gezelligheid -en veel meer dan dat- voorop in het leven en dat maakt gelukkig. Gezelligheid is voor hen ook samenhorigheid. Denen zijn gevoelsmensen en we kunnen heel wat leren uit hun levensstijl. Zeker voor mensen die niet zo houden van de winter (of net wel) is het een heel inspirerend land om te zien hoe zij omgaan met donkere dagen. Hoe zij licht en kleur brengen in duistere periodes. Ze zijn niet voor niets een van de gelukkigste mensen ter wereld. Kleine alledaagse dingen kunnen het leven aangenamer maken. Dat bewijzen de Denen.

Inspirerende boeken:

Levenslessen uit andere culturen

Zuid-Korea

Laatst lazen we een boek van een Koreaanse boeddhistische monnik die inzichten en adviezen beschreef voor het dagelijkse leven. Van werk tot relaties en levensdoelen. Als je die adviezen ter harte neemt dan zou je een gelukkiger en meer deugddoend leven leiden. Het werkt inspirerend om inzichten vanuit een ander perspectief te zien. Zeker als het van een wijs persoon komt.

Inspirerende boeken:

Levenslessen uit andere culturen zie

Finland

Finland is een prachtig land en de inwoners zijn er dan ook meer dan terecht trots op. De meeste inwoners leven in harmonie met de natuur en waarderen natuurparken op een mooie zomerse dag meer dan waar ook ter wereld. Het verbaasd dan ook niet dat de meeste Finnen kracht putten uit de natuur en hun leven gezond, fit en oprecht willen doorbrengen. Het geheim van een goed leven is dus deels te vinden in de verbintenis met de natuur rondom jou.

Inspirerende boeken:

Gelukkig leven winter

Zweden

Nog zo’n Scandinavisch land met prachtige natuur en waar zijn inwoners in harmonie leven, is Zweden. Dit volk leeft graag in verbintenis met elkaar, het liefst in woon-units en appartementen in de stad of in een huis temidden de wilde natuur. Het is een van de gelukkigste landen ter wereld. We hebben zelf mogen ervaren hoe goed het land draait, het openbaar vervoer werkt en hoe mensen voor elkaar zorgen. Voor ons is dit een van de meest welvarende landen waar we al geweest zijn. Hun manier van leven gaf ons veel inspiratie om dagelijkse zaken anders aan te pakken.

Inspirerende boeken:

Levenslessen uit andere culturen

Bovenstaande landen hebben ons al meermaals geïnspireerd om het leven anders aan te pakken. De boeken die we opsommen geven een voor een mooie levenslessen die je meenemen naar een gelukkiger leven. Ze zijn gebaseerd op onderzoek en/of eigen ervaring van de schrijvers en net daarom zo krachtig. We kunnen het iedereen aanraden om zich te verdiepen in andere culturen en daarmee een meer passende levensstijl te ontwikkelen.

Welke levenslessen uit andere culturen vind jij inspirerend? Laat het ons weten in de comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.