Je bruiloft. Het is de mooiste dag van je leven. Daar wil je optimaal van genieten met alle mensen die je lief hebt. Onze beste vrienden uit het verre Mexico, Vanessa en Gabriël, stonden op het punt deze belangrijke dag te beleven. We grapten er drie jaar geleden al over: wanneer jullie trouwen komen we terug naar Mexico! Belofte maakt schuld. Want niet veel later vroeg Gabriël Vanessa ten huwelijk en werden wij officieel uitgenodigd op hun trouwfeest. Lees hier hoe onze eerste Mexicaanse bruiloft verliep.

Het begin

Beginnen doen we bij het begin. Sigrid leerde Gabriël meer dan tien jaar geleden kennen en in 2018 zagen ze elkaar terug in levende lijve. Niet alleen dit keer, nu ook met partners erbij. We brachten met vier samen een gezellige vakantie door in het exotische Mexico. Een hechte vriendschap werd toen gesloten en we hielden altijd nauw contact met elkaar.

Trouwen wordt traditioneel vroeg gedaan in Mexico. Tussen de 20 en 25 jaar, laat ons zeggen. Gabriël is met zijn 30 jaar dus een laatbloeier. Maar zijn verloofde Vanessa is jonger. Hoe dan ook, we zagen in 2018 een trouw al van mijlenver aankomen. Deze twee tortelduifjes zijn tot over hun oren verliefd en het is schitterend om hen samen te zien. Begin 2020 kregen we dan ook heugelijk nieuws dat het stel ging trouwen. En natuurlijk waren wij uitgenodigd. Het was een belofte die we al gemaakt hadden in 2018. “Als jullie trouwen, dan komen we sowieso naar jullie trouwfeest!”. En zo geschiedde.

Maar we werden niet zomaar als gast uitgenodigd. Ongeveer twee maanden voor de bruiloft kregen we een lief berichtje van Vanessa of we bruidsmeisje en bruidsjonker wilden zijn. Natuurlijk willen wij dat, wat een eer! Het was een hele zoektocht om de juiste kledij te vinden, want dat was uiteraard volgens een strikte kleur- en stijlcode, maar het is ons gelukt.

Mexicaanse trouw
Bruiloft in het buitenland

Onderweg

Fast forward naar 12/08/2021. We zitten op het vliegtuig richting Monterrey, Mexico. Vanessa en Gabriël komen ons op de luchthaven halen om naar hun huis te rijden in Saltillo, op zo’n twee uurtjes rijden van Monterrey. De trouw vindt pas binnen twee dagen plaats maar we willen graag met hen nog wat tijd spenderen. Zo’n hele reis maak je natuurlijk niet zomaar voor één dag (hoewel we het er wel voor over zouden hebben). En hoewel het koppel het druk heeft met de laatste voorbereidingen, doen we samen enkele fijne uitstapjes en merken we al snel dat onze hechte band nog altijd bestaande is. Meer nog, de band is zelfs sterker dan ooit tevoren.

Mexicanen zijn van nature erg gastvrij maar onze vrienden zijn werkelijk de meest gastvrije en lieve mensen die we kennen. We mochten in hun huis verblijven terwijl zij voor de laatste keer als “single” bij hun ouders verbleven voor de trouw. Een traditie die we ook in België kennen maar de laatste jaren niet meer nageleefd wordt. In Mexico gebeurt dit dus wel nog op de traditionele manier: apart slapen voor het huwelijk.

De voorbereidingen

De dag van de Mexicaanse bruiloft is aangebroken. Op 14/08/2021 moet Sigrid al vroeg op om samen met de bruid en diens familie naar het beautysalon te gaan voor haar haar en make-up op punt te stellen. Als bruidsmeisje wil Sigrid wil er ook piekfijn uitzien. Iets na het afgesproken uur verschijnt de bruid in haar wit satijnen badjas samen met de rest van haar gezin. Haar mama, papa en kleine zusje Nicole. Opeengepakt gaan we met zijn vijven richting beautysalon. De papa van Vanessa dropt ons aan het salon en rijdt terug richting huis. Groot gelijk heeft de man. We zijn welgeteld 2,5 uur ter plaatse geweest.

Tijdens het wachten was het vooral kleine zus Nicole die voor entertainment zorgde. Ze leerde Sigrid enkele nieuwe Spaanse woorden en verwachtte van Sigrid de Engelse vertaling. Zo kon zij ook nieuwe woorden leerden. Het werd een leuk spelletje waarbij er ook foto’s getoond werden van elkaars leven en al snel waren ze beste vriendinnen. Zo snel gaat dat. Je zit meteen in het hart van een Mexicaan.

De bruid zag er piekfijn uit. Haar lange zwarte haren in een stijlvolle vlecht met op haar hoofd een blinked juweel. Ze leek net een prinses. Toen de papa ons kwam ophalen straalde hij van geluk en fierheid voor zijn beide dochters en vrouw. Terecht, ze zagen er alle drie werkelijk prach-tig uit. Ik denk dat hij toen al een eerste traantje wegpinkte.

Mijn haar en make-up was tevens indrukwekkend. Exact een kopie van wat ik op foto liet zien. Zo mooi had ik mezelf nog niet eerder gezien. Enorm dankbaar dat ik deel mocht uitmaken van deze unieke gezinsuitstap. Want hoe speciaal is het ook dat je de voorbereidingen van een bruiloft van begin tot einde mag meemaken?

Trouwfoto's maken

Sigrid spendeerde de eerste helft van de dag dus met de bruid en Bryan werd later op de dag door de bruidegom opgepikt om samen naar de trouwlocatie te rijden. Aangekomen op de trouwlocatie zagen we elkaar beiden terug voor dé activiteit van de dag: trouwfoto’s nemen. Als bruidmeisje een hele opdracht! Ter plaatse kreeg ik voor de eerste reeks foto’s een aangepaste rode satijnen badjas (zoals elk van de 12 bruidsmeisjes). De fotograaf en videograaf namen wel duizend beelden van ons en de bruid. Ik kijk al uit naar het resultaat!

Na de eerste fotosessie was het tijd om de bruid in haar trouwjurk te helpen. Ik hielp haar de sierlijke maar gigantische jurk aan te trekken en haar meterslange sluier vast te maken. Wauw! Zo een mooie bruid! Na dit prachtige moment was het moment daar dat bruid en bruidegom elkaar voor de eerste keer zagen. Ontroerend mooi en intiem omhelsden ze elkaar innig.

Nu waren we met z’n allen helemaal klaar voor fotosessie nummer twee. Foto’s van het bruidspaar met bruidsmeisjes en afwisselend met bruidsjonkers. Ik denk dat er die dag een stuk of tienduizend foto’s gemaakt zijn. Het was leuk om de vrienden van Gabriël en Vanessa op deze manier beter te leren kennen. Hoewel er soms een taalbarrière was, voelden we elkaar die dag allemaal heel goed aan. We waren allen immers in uitbundige feeststemming!

Sigridofthesun trouwfeest
tafel Mexicaanse bruiloft

Nieuwe vriend

Na de fotosessies was het tijd om richting de kerk van Saltillo te gaan. Het koppel ging trouwen in de mooiste kerk van de stad. Eigenlijk moet ik kathedraal zeggen. Vanessa wist ons te zeggen dat er die dag nog zestien andere koppels trouwden in de grootste en mooiste kerk van de stad. Vandaar dat pas laat op de dag, omstreeks 18 uur, de dienst plaatsvond.

We mochten meerijden met Isaac, een collega en vriend van Gabriël en overigens de enige die deftig Engels sprak. Wellicht hebben ze ons daarom bij Isaac in de auto gezet. Een super fijne en sociale man waarmee we veel gelijkenissen hebben. Behalve dan bier drinken achter het stuur. Bij ons zou dit als complete waanzin beschouwd worden, maar tijdens een trouw in Mexico de normaalste zaak van de wereld. Enfin, we voelden ons op geen enkel moment onveilig of ongemakkelijk. In tegendeel, het was een leuke rit en we hebben weer een nieuwe vriend gemaakt. Zo snel pas je jezelf aan.

Café voor kerkdienst

Vooraleer we naar de kerk gingen, wou het koppel nog een tussenstop maken op café. Het klinkt best vreemd maar het is waar. We trokken met z’n allen richting het stadscentrum en bestelden pintjes in een lokale bruine kroeg recht tegenover de kathedraal. Een heel vreemd gegeven, volgens ons. Maar niemand die er daar vreemd van op keek. Blijkbaar gebeurt dit wel vaker. Is het een traditie? Ik denk dat het vooral tijdverdrijf was voor de kerkelijke dienst plaatsvond maar het blijft een van de meest memorabele herinneringen van die dag.

Je moet weten dat Mexicanen tamelijk gelovige mensen zijn. Ze hechten over het algemeen veel belang aan de kerk en de Bijbel. Toch zagen we dat bepaalde zaken de bovenhand nemen bij feestgelegenheden, waaronder veel alcohol nuttigen. Maar dat is natuurlijk helemaal prima. Zeker op zo’n speciale dag.

Kerkelijke dienst

De kerkelijke dienst was conservatief en traditioneel. Op het wereldbekende nummer “Daar komt de bruid” maakte Vanessa haar grote entree en er werd veel gebeden tot God. Verder geen muziek of speeches te bespeuren. Na het Ja-woord bleef zelfs dé kus achterwege. In tegenstelling tot bij ons, kusten de bruid en bruidegom elkaar op de hand in plaats van op de lippen. Nadien moesten ze ook nog documenten tekenen, hoewel dat bij ons in het gemeentehuis gebeurt. Volgens Isaac was dit louter een formaliteit. De echte handtekeningen zetten vindt plaats bij de “Boda Civil”, oftewel de burgerlijke trouw. Na de dienst kregen we allen een mooi aandenken: een kleine zilveren paternoster met persoonlijk briefje als bedanking. En de bruid en bruidegom kregen een gouden Bijbel cadeau. Na een uurtje was de dienst ten einde.

Trouw in Saltillo

Burgerlijke dienst

Na de kerk gingen we terug naar de locatie van het avondfeest. De boda civil (burgerlijke dienst) vond plaats op deze locatie in de tuin die romantisch maar sober was aangekleed. Met de dichtste familie en vrienden vereeuwigden Vanessa en Gabriël hun liefde voor elkaar. Er werd met roze champagne getoost op het koppel en het feest kon beginnen. Toen begonnen stilaan de andere gasten voor het avondfeest te arriveren.

Mexicaanse bruiloft : Avondfeest

Het avondfeest vond dus ook plaats op de locatie waar we eerder die dag foto’s namen en waar de burgerlijke dienst was. Onwerkelijk mooi werd de buitenlocatie aangekleed met sfeervolle lichtjes en bloemen. De bruid en bruidegom hadden een aparte tafel in het midden van de ruimte. Het was eerder een troon maar ook dat was terecht want ze zagen eruit als royalty.

De tafels waren aangekleed met bordeaux satijnen tafellakens en prachtige bloemstukken. Er was ook een Photo Booth, bar, gigantische dansvloer en tafel met gepersonaliseerde lekkernijen voorzien. Alles in thema en heel erg stijlvol. Eerlijk gezegd overtrof het onze verwachtingen. Als je in België zo’n bruiloft organiseert en voor zoveel mensen (er waren 300 genodigden) dan ben je een fortuin kwijt. In Mexico is het traditie dat de ouders de bruiloft bekostigen, het grootste deel zelfs door de ouders van de bruidegom. In België zou je al van heel rijke komaf moeten zijn om hetzelfde trouwfeest te kunnen geven.

Het koppel had ons ook aan de leukste tafel gezet. We leerden twee heel fijne mensen kennen waar we nu al door uitgenodigd zijn wanneer we nogmaals naar Saltillo terugkeren. En we hebben beloofd ook hen uit te nodigen moesten wij ooit trouwen.

Openingsdans

De openingsdans was op het bekende nummer “I don’t wanna miss a thing” van Aerosmith. Heel herkenbaar en ontroerend. Maar het meest ontroerende moment van de dag was de dans van Vanessa met haar vader op de song “I loved her first“. Hij zong uit volle borst mee. Trots maar ook emotioneel dat hij zijn dochter moest ‘afgeven’. Tranen van ontroering rolden over ieders wangen. Voor ons een van de mooiste momenten van het huwelijk.

Na deze eerste dans werd iedereen op de dansvloer verwacht. Ergens tussen het eten door werden ook alle meisjes uitgenodigd op de dansvloer om het bruidsboeket te vangen. Nadien ook de jongens voor een sfeermaker door de zaal. Vergelijkbaar met onze polonaise maar dan heviger en leuker. Alles in Mexico is heviger, intenser en leuker.

Trouwfeest

Het feest zelf was nog beter dan we ons hadden ingebeeld. Uitstekend eten: aspergesoep als voorgerecht en gevulde kalkoen als hoofdgerecht. En natuurlijk dansen van begin tot einde! Op bekende en minder bekende songs. We hebben zo fel gedanst dat ze zelfs vergaten om de bruidstaart aan te snijden. Heel erg jammer want de taart zag er verrukkelijk uit maar het feest was TOP. Het was heel fijn om dit nog eens te kunnen ervaren na twee jaar van uitgestelde trouwfeesten en ‘opgesloten’ zitten.

Hoewel het feest maar tot twee uur ‘s nachts mocht duren, was het zonder twijfel het meest waanzinnig trouwfeest ooit. Met enorm veel drank, gadgets en schaterlachen. Mexicanen weten hoe ze een feest moeten geven! Het koppel heeft er ook ontzettend van genoten. Hoewel ze vooraf toch zenuwachtig waren, was hier tijdens het feest niets meer van te merken.

Nadien volgde bij de ouders van Gabriël nog een afterparty maar die hebben we vriendelijk (maar moeilijk) aan ons laten passeren. Dit vonden we een intiem gebeuren voor de close familie en vrienden. Bovendien waren we ontzettend moe na deze leuke maar intense dag. En we hadden gelijk: de afterparty duurde nog tot de volgende ochtend.

Prachtige dag op een Mexicaanse bruiloft

We hebben zo hard genoten van deze prachtige dag. We hebben nieuwe vriendschappen gesloten en we waren getuige van zoveel liefde. Woorden kunnen niet beschrijven hoe mooi deze dag was. Voor het koppel de mooiste dag van hun leven, maar zonder twijfel voor ons ook een van de mooiste dagen uit ons leven. Een dag om nooit te vergeten. Eén ding is zeker: als wij ooit trouwen moet het een Mexicaanse bruiloft worden. Anders hoeft het niet.

Subscribe to our newsletter

Don't miss new updates on your email