Blogpost Jamaica


Gratis Reisgids Jamaica

Jamaica is een eiland ten zuiden van Cuba dat vooral bekend is vanwege Bob Marley en zijn aanstekelijke reggae-muziek. Maar natuurlijk is dit land meer dan reggae alleen. Zo heb je er natuurlijk ook nog de prachtige natuur en adembenemende (verlaten) stranden. Maar ook de felle zon en een heel leuke vibe die je alleen hier zal tegenkomen. Kortom, Jamaica is een echte aanrader en vooral heel gemakkelijk te bereiken vanuit België en Nederland.

Beste reisperiode

Hoewel je in Jamaica nooit echte koele temperaturen hebt, is het voor een optimale vakantie toch aangeraden om buiten het regen- en orkaanseizoen te gaan. Je reist dus het best naar Jamaica in de maanden december, januari, februari, maart, april, juni en juli.

Voedsel in Jamaica

Jamaica is een vrij goedkoop land om te eten en te drinken. Met een budget van 10 tot 20 euro per persoon per dag zou je moeten toekomen. Kook je zelf, dan kan je deze kostprijs zelfs halveren. De Jamaicaanse keuken bestaat vooral uit simpele gerechten die vaak stevig gekruid zijn. Daarnaast zijn de exotische vruchten hier natuurlijk overheerlijk! Enkele gerechten die je absoluut moet geprobeerd hebben in Jamaica zijn ongetwijfeld jerk-pork, jerk-chicken en pepperpot. Als dessert moet je dan weer de gebakken banaan absoluut eens proeven!

Vliegtickets

Vliegen naar Jamaica is gemakkelijk. Je moet enkel rekening houden met een vlucht van ongeveer 11 uur. Je hebt een rechtstreekse vlucht vanuit België naar Montego Bay met Tui voor een gemiddelde prijs van 250 euro voor een enkeltje. In juni zit deze prijs zelfs rond de 160 euro. Je kan deze trip in de schoolvakanties ook maken vanuit Nederland maar dan betaal je wel gemiddeld 600 euro per ticket. Is er geen rechtstreekse vlucht op de gewenste datum? Dan kan je er ook geraken via een overstap in Amerika of Londen. Deze prijzen beginnen bij 400 euro voor een enkeltje.

Accommodatie

Natuurlijk is de prijs van een accommodatie afhankelijk van waar je op het eiland iets boekt. Zo ga je in de toeristische gebieden altijd iets meer betalen. Maar je kan in Jamaica al een gewone hotelkamer vinden van 30 euro voor een nacht en vanaf 120 euro een all-in hotel. Dit valt dus goed mee als je met twee bent want je hoeft namelijk geen eten of drinken meer te kopen. Een deftige Airbnb kan je al vanaf 20 euro per nacht vinden. Al kan dit in sommige regio’s al vanaf 15 euro. Een hostel is in vergelijking misschien wat duur omdat je hier toch ook al gemakkelijk 14 euro per nacht voor betaald.

Gratis reisgids Jamaica
Paradise op het strand

Vervoer

Taxi

De taxi’s in Jamaica kan je gemakkelijk herkennen door de rode nummerplaat. Van deze taxi’s weet je dus zeker dat ze veilig en betrouwbaar zijn. De chauffeur neemt ook vaak de rol van gids aan bij je traject. Een leuk extraatje waar je best ook een klein beetje fooi voor geeft.

Bus

In steden als Montego Bay en Kingston is het busnetwerk uitstekend. Daarbuiten ben je vaak aangewezen op kleinere busjes die vaak in privé-bezit zijn. Je kan deze bussen nemen door ze simpelweg te laten stoppen aan de weg aangezien er niet veel bushaltes zijn. De bestemming van de bus staat vaak vooraan met een bordje aangegeven. Wil je langere afstanden maken met de bus? Dan kan je terecht bij Knutsford Express. Deze busmaatschappij verbindt bijna alle steden met elkaar. De bussen zijn ook helemaal niet zo duur. Zo betaal je voor een rit van Kingston naar Montego Bay maar 24 euro. Wat goed meevalt voor een rit van bijna 4 uur. De bussen zijn ook heel comfortabel en veilig. Grote koffers kan je ook zonder problemen meenemen.

Auto huren

Niets leuker dan een roadtrip maken. Toch zijn er enkele dingen waar je moet op letten. Zo moet je minstens 21 jaar zijn en al 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs voor je een wagen mag huren in Jamaica. Ook wordt er in Jamaica links gereden aangezien dit vroeger een Engelse kolonie was. Een wagen huren kan al vanaf 35 euro per dag voor het kleinste model. Je kan dit ook boeken via het Nederlandse bedrijf Sunnycars maar dan betaal je wel 120 euro voor een dag. Het grote voordeel hiervan is dat je goed verzekerd bent en dat problemen ter plaatse voor je opgelost worden.

Papieren

Als je voor minder dan 3 maanden naar Jamaica gaat heb je geen visum nodig. Wel zal je een internationaal paspoort nodig hebben dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst in het land. Een retour- of doorreisticket en bewijs van genoeg financiële middelen voor je verblijf kan wel opgevraagd worden bij de douane.

Inentingen

Voor Jamaica is enkel een inenting tegen Gele Koorts verplicht als je 7 dagen voor je vertrek naar dit land in een land met Gele Koorts bent geweest. Daarnaast worden inentingen tegen DTP en Hepatitis A en bij een langer verblijf Hepatitis B aangeraden. Natuurlijk kan deze regelgeving regelmatig veranderen. Dus websites als vaccinatiesopreis controleren is aangeraden.

Gratis reisgids in Jamaica
Gratis reisgids Straatbeeld

Internet in Jamaica

De meeste hotels en resorts beschikken over een uitstekend wifi-netwerk waarmee je zelfs enkele afleveringen van je favoriete serie kan streamen. Daarnaast zijn er ook enkele internetcafés waar je op het internet kan. Een SIM-kaart kopen is ook een mogelijkheid, al is dit naar onze mening in Jamaica niet de beste optie! En dat heeft dan vooral te maken met de kwaliteit en prijs van de abonnementen.

Betalen

Je kan op veel plaatsen betalen met je creditcard. Toch is het aangeraden om wat cash op zak te hebben. Want niet elk restaurantje is voorzien van deze moderne manier van betalen. Daarnaast is het ook handig om je taxi te betalen en fooi te geven. Je kan hier zowel betalen met de lokale munt (Jamaicaanse Dollar) als met de Amerikaanse Dollar. Sommige verkopers hebben zelfs liever Amerikaanse Dollars dan de eigen munt.

Fooien

Fooi geven is in Jamaica niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd! Geef dus een fooi naar gevoel en laat je niet doen door een gids die vind dat hij te weinig fooi krijgt! Want dat durven de gidsen hier wel vragen. Op restaurant wordt vaak de regel van 10 procent gebruikt ook al is het niet verplicht. Weet wel dat deze 10 procent voor ons weinig is maar voor de werknemers van restaurants en bars een wereld van verschil kan betekenen!