Reisgids Mexico

Handige weetjes Mexico

Mexico was al lange tijd onze droombestemming. Wij denken bij dit land meteen aan wuivende palmbomen, parelwitte stranden en lekker eten. En natuurlijk zuiderse muziek! Maar dit land  heeft nog zo veel meer te bieden. We waren dan ook heel blij toen we onze koffers pakten en naar dit land vertrokken. Om jullie te helpen en te inspireren om zelf naar Mexico te reizen hebben we onze verhalen hieronder verzameld. Zo heb jij meer informatie wanneer je naar dit prachtige land trekt.

Beste reisperiode

De beste reisperiode om Mexico te bezoeken is van november tot april. Het is de ideale bestemming om aan de koude winter bij ons te ontsnappen. Probeer wel de maanden van mei tot oktober te vermijden door het regenseizoen. Meer over de beste reistijd voor Mexico lees je hier.

Vervoer

In Mexico heb je veel mogelijkheden qua vervoer. Maar het goedkoopste vervoer in Mexico is zonder twijfel de bus. Voor een ritje met de stadsbus betaal je gemiddeld 40 cent en voor verdere afstanden ligt dit vaak tussen de 5 tot 20 euro afhankelijk van de afstand. Een goede organisatie binnen Yucatan voor deze lange afstanden zijn bijvoorbeeld de ADO-bussen. Ook de taxi’s zijn een goed vervoersmiddel. Reken erop dat je hiervoor ongeveer 5 euro betaalt per 20 minuten rijden. En laat je zeker niet doen bij het afbieden. Bedenk op voorhand hoeveel je maximum wil uitgeven. Meestal lukt het voor die prijs wel. Bekijk meer informatie over vervoer in Mexico.

Vliegtickets

De gemiddelde prijs voor een retourvliegticket vanuit Brussel of Amsterdam naar de badplaats Cancun bedraagt tussen de 500 en 650 euro. Naar Mexico City ligt dit al een pak hoger en betaal je tussen de 800 en 1000 euro voor een retourticket. Natuurlijk kan je altijd een goedkoper ticket proberen te scoren met onze tips. En wie weet doe je dan nog een heel deel van deze prijs af. Hou vooral ook de promo’s in het oog want de prijzen kunnen soms fors dalen. Twijfel dan ook niet, want de dag erna kunnen deze prijzen al terug de lucht in schieten. Luchtvaartmaatschappijen waar je tickets kan terugvinden voor Mexico zijn Tui en Klm. Voor binnenlandse vluchten betaal je een bedrag tussen de 40 en 200 euro afhankelijk van de aftand en de populariteit van de bestemming.

Accommodatie

Mexico maak je zo duur of goedkoop als je zelf wil. Je vindt al voor een 1200 euro een week all-in vliegtuigtickets plus hotel maar je vindt ook hotels en vliegtickets voor 5000 euro per week. Dat is natuurlijk afhankelijk van wat jouw prijsklasse is. Voor ons als budgetreizigers is dat te veel geld om aan één reis uit te geven. Zeker omdat we in Mexico langer dan een maand verbleven en een stuk minder uitgaven per week. Een goedkoper alternatief is overnachten met Airbnb. Hier betaal je gemiddeld zo’n €30 euro per nacht voor een goede accommodatie. Natuurlijk zijn er ook tal van goedkope hotels en hostels die je in Mexico kan boeken. Deze prijzen schommelen per regio dus een vaste prijs er op plakken is moeilijk. Volgens onze eigen ervaringen kunnen wij wel zeggen dat Airbnb ideale verblijfplaatsen heeft als je goedkoop dit land wil doorreizen.

Gratis Reisgids Mexico
Xcaret en cultuur
Sayulita droombestemming

Papieren voor Mexico

Voor Mexico moet je geen visum op voorhand aanvragen. Alleen een internationaal paspoort heb je nodig. Dit vraag je gewoon aan in je gemeentehuis. Daarnaast moet je bij aankomst in Mexico ook een formulier invullen waar je een stempel krijgt. Dit formulier moet je bij vertrek terug afgeven dus hou het goed bij! Met dit document heb je maximum 180 dagen toegang tot het land. Ook voor je rijbewijs hoef je geen extra papieren aan te vragen. Je rijbewijs van thuis is hier ook geldig.

Inentingen voor Mexico

Voor Mexico is er geen enkele inenting verplicht, op die van Gele Koorts na. Deze moet je echter alleen hebben als je 14 dagen voorafgaand van je reis naar Mexico in een land bent geweest waar deze ziekte heerst. Verder wordt het aanbevolen om een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A te nemen. Dit kan misschien enkele euro’s kosten maar we raden je toch aan om hier niet te besparen op je gezondheid. Ook een goede reisverzekering afsluiten hoort daar bij!

Internet Mexico

Mexico heeft een goed ontwikkeld internetnetwerk. Zo ga je in de horecazaken en in enkele musea gratis wifi-verbinding terugvinden. Daarnaast beschikt ook elke Airbnb-accomodatie en elk hotel over uitstekende wifi die in bijna 90 procent van de gevallen gratis is. Wil je toch overal internet kunnen gebruiken? Dan kan je best een lokale simkaart kopen in een van de grote supermarkten. Je betaalt dan gemiddeld 25 euro voor een kaart waar je een hele maand onbeperkt op het internet kan. Deze kaart kan je beter niet op de luchthaven kopen aangezien de prijzen hier gemakkelijk het dubbele zijn.

Voeding

Het leuke aan Mexico is dat je niet veel hoeft te betalen voor een maaltijd. Zeker niet als je de toeristische zones probeert te vermijden en gaat eten bij de locals. Voor iets minder dan 8 euro heb je al een volwaardige maaltijd. Als je beslist zelf te koken dan kan je deze prijs zelfs halveren. Dit land is vooral bekend voor zijn taco’s, burrito’s, tortilla’s, nacho’s, guacamole en pikante sauzen. En bij deze heerlijke gerechten hoort natuurlijk ook een lokaal Corona of Sol-biertje.

Betalen

In toeristische zones van Mexico kan je in veel restaurants met Mastercard of Visa betalen. Ga je buiten deze regio eten (wat we aanraden) dan heb je beter cash geld op zak om te betalen. Geld kan je gemakkelijk afhalen in één van de bankautomaten. Let wel op dat je altijd een bankautomaat bij een erkende bank of in een supermarkt gebruikt. Bij de andere bankautomaten wordt er soms aan fraude gedaan. Al komt dit in werkelijkheid dit zelden voor.

Xcaret in Mexico Reisgids
Prachtige straat in Mexico

Waarom wij van Mexico houden

Cultuur

In Mexico spreken ze Spaans. Toch is dit Spaans een ander soort Spaans dan ze in Spanje spreken. Mexicaans-Spaans kent invloeden van Indiaanse talen en ook de uitspraak is vaak anders. Wijzelf houden wel van het Mexicaans-Spaanse taaltje. Mexico kent een rijke geschiedenis als het op cultuur aan komt. Verschillende landen, waaronder Spanje, Amerika en zelfs Afrika hebben de cultuur van dit land mee vorm gegeven. Bij Mexico denken wij spontaan aan de talrijke overgebleven Maya-tempels die als ruïnes over het hele land verspreid liggen.Nog een reden waarom wij zo van de Mexicaanse cultuur houden, is omdat ze hier erg gastvrij zijn. Familie wordt als het belangrijkste gezien en Mexicanen houden ervan om samen te zijn. Tradities worden nog steeds gevolgd. Denk maar aan de dag dat ze de doden herdenken.Op vlak van eten en drinken, kom je in Mexico ook niets te kort. Dit land heeft één van de meest diverse keukens ter wereld. Mexicaans eten is geïnspireerd op Spaanse ingrediënten, maar vooral de Indiaanse ingrediënten zijn overheersend in de keuken. Denk dan aan tomaten, pepers, avocado en natuurlijk ook chocolade. Typische specialiteiten hier, zijn taco’s en enchilada’s. Typische Mexicaanse dranken zijn vooral de bekende sterkedrank tequila en ook Corona bier. Beiden zijn afkomstig uit Mexico.

Landschap en klimaat

Mexico is bijna volledig omgeven door water. In het Noorden grenst het land aan de Verenigde Staten van Amerika en in het Zuiden aan Guatemala en Belize. Dit zijn eveneens erg mooie landen.

Mexico kent een gevarieerd landschap. Het is een relatief groot land dus is dat ook normaal dat er zowel bergen, stranden als oerwoud te vinden zijn. Wij vinden Mexico zo prachtig omwille van de mooie natuur die er te vinden is. Er is veel groen te zien maar eveneens fantastische stranden.

Omdat het daar relatief groot is, kent het land ook verschillende klimaten. Je vindt er woestijn en steppeklimaten, mediterraanse klimaten en tropische (regenwoud) klimaten. Over het algemeen kan men stellen dat het in Mexico zuiders warm is. Zeker de zomermaanden kunnen heet zijn met een temperatuur voorbij de 30°C. Let op: in dit seizoen komen er ook wel eens orkanen en tropische stormen voor! In het Noorden valt het dan soms weer voor dat het sneeuwt.

Sfeer

Mexico is voor ons een prachtig land omwille van al zijn troeven die samen komen. De zuiderse muziek, de tradities, de geschiedenis, het eten en drinken, de gewoontes en het weer maken dit voor ons een droombestemming. Al deze factoren maken het een land dat de moeite waard is om minstens één keer in je leven te bezoeken. De sfeer in dit land trekt ons enorm aan.

Blogpost