Helaas zijn wij al eens ziek gevallen tijdens één van onze reizen. Dit is niet alleen heel vervelend, maar het brengt ook altijd een hoop werk en frustratie met zich mee. Gelukkig bestaan er manieren om alles wat vlotter te laten verlopen wanneer je ziek bent op reis. Hier geven we 3 essentiële tips die je maar beter kan onthouden bij ziekte op reis. Het zal je in ieder geval veel miserie besparen!

1 Verzekering

We kunnen het niet genoeg herhalen, maar zorgeloos op reis vertrekken begint bij de juiste reisverzekering. Ga naar je bank of verzekeraar en sluit een op maat aangepaste reisverzekering af. Want ziekte op reis komt vaker voor dan je denkt.

Mensen die meer dan één keer per jaar op reis gaan, kunnen een doorlopende reisverzekering nemen. Voor mensen die maar één keer per jaar op vakantie gaan, is een kortlopende verzekering voldoende. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende gedekt bent bij ziekte of ongeval op reis. Wij hebben zelf een doorlopende reisverzekering bij onze bank die bij annulatie van (een deel van) onze reis door ziekte, het meeste terugbetaald. En dat heeft ons al wat kunnen geruststellen voor de centjes die we anders verloren waren.

Neem ook alle bewijzen van je afgesloten verzekering mee op reis! Noteer ook zeker je polisnummer, want dit zal het eerste zijn dat een reisverzekering of dokter aan je vraagt wanneer je ziek valt op reis. Het is dus handig om je papieren bij te hebben om meteen te laten zien aan de dokter ter plaatse en om je terugbetaling thuis zo snel mogelijk in orde te brengen.

2 Dokter

Een tweede tip heeft te maken met de juiste dokter ter plaatse uit te kiezen. Goed om te weten is dat er in bepaalde landen dokters zijn die niet kunnen/willen samenwerken met je verzekering. We geven een voorbeeld. In Mexico werd Sigrid ziek en ze ging naar een plaatselijke dokter. Van zodra ze vroeg of hij ook op papier kon zetten dat Sigrid hem had geconsulteerd om te kunnen aantonen aan de verzekering dat ze effectief ziek was, krabbelde hij terug. Wellicht dacht deze dokter dat het hele gedoe met de verzekeringen hem een hoop papierwerk zouden geven. Hij stuurde ons door naar een dokter wat verderop die met internationale verzekeringen werkte en daar dus ook enige ervaring mee had.

Deze tweede dokter was onze redder in nood! Hij kon vlot Engels en heeft ons goed geholpen. Hij heeft zelfs via de telefoon en email alles geregeld met onze verzekering voor alle medische kosten. Zo hebben wij niets van dit bedrag moeten betalen en werd alles rechtstreeks tussen dokter en verzekeraar geregeld. Heel erg handig om te weten dus! Zoek altijd naar een dokter met ervaring in internationale reisverzekeringen. En eentje die niet bang is van wat papierwerk!

3 Medicatie

Wanneer je vaker ziek op reis bent, kan je hierop inspelen door de volgende keer voldoende medicatie mee te nemen. Wij nemen altijd pilletjes tegen misselijkheid, diarree, overgeven en keelpijn mee en Sigrid ook specifiek tegen migraine. Als je weet dat je hier vaker last van hebt, en soms ook thuis last van hebt, zorg dan dat je zelf eigen medicatie meeneemt op reis.

Het is ook veiliger en aangenamer om op reis op tijd medicatie te kunnen innemen die je bij je hebt en je al kent, dan de plaatselijke medicatie te moeten ‘uitproberen’. Medicatie kan in andere landen heel verschillend zijn en vaak is de taal een barrière om een bijsluiter volledig te lezen. In Mexico bijvoorbeeld, was er zelfs geen bijsluiter bij de medicatie die wij daar kochten. Dan moet je beginnen gokken of dit de juiste medicatie is bij jouw probleem, om nog maar te zwijgen van bepaalde neveneffecten of allergieën!

Wees dus voorbereid en neem voldoende medicatie mee die je thuis ook af en toe gebruikt. En vergeet dan ook geen geneesmiddelenpaspoort bij je huisdokter aan te vragen. Zo staat er op papier welke medicatie jij mee over de grens mag nemen naar een ander land.

Tips die je moet onthouden bij ziekte op reis

We hopen ten zeerste dat jij niet ziek wordt op reis, maar als het gebeurt, onthou dan zeker deze 3 tips over ziekte op reis! Ze kunnen je een hoop miserie op reis besparen en vragen niet veel tijd.

Voor wie graag nog wat meer reistips heeft, we geven ze je graag om je reis nog aangenamer te maken. Ook kan je met onze tips soms heel wat geld op reis besparen. We wensen je een mooie vakantie toe! En je kan ons natuurlijk altijd volgen op onze Facebook-pagina.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.