Het coronavirus heeft ons helaas goed te pakken. In groep buitenkomen is dan ook ten strengste verboden. Op uitstap gaan en op vakantie gaan zit er ook niet in de komende weken. Veel mensen zien bijgevolg hun geplande paasvakantie door het coronavirus in het water vallen. Ben jij een van die mensen? Dan zal je hier wel wat vragen over hebben. De antwoorden vind je wellicht in dit artikel.

Wat moet ik doen?

In bijna 90 procent van de gevallen zal de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij zelf met jou contact opnemen over je geplande reis. Is dit niet het geval? Dan kan je zelf best contact opnemen met ofwel de contactpersoon waarbij je geboekt hebt of bij de klantendienst die je online kan terugvinden.

Wat mag je verwachten?

Pakketreis

De reisorganisaties moeten, na een beslissing van de minister van economie Nathalie Muylle, geen terugbetaling van pakketreizen doen. Wel moeten ze een waardebon geven die de exacte waarde heeft van wat jij hebt betaald voor jouw reis. Deze bon kan je binnen het jaar gebruiken voor een andere reis. Deze termijn van een jaar kan wel verlengt worden als blijkt dat het coronavirus nog langer blijft aanslepen. Je bent dus zeker je geld niet kwijt. Je reis wordt als het ware uitgesteld. Deze regel is er gekomen om de luchtvaartmaatschappijen die het nu zeer zwaar hebben een beetje te helpen. Daarnaast is ook het garantiefonds reizen momenteel nog bezig met de terugbetalingen van het faillissement van Thomas Cook.

Vliegtickets

Als je enkel een vliegticket hebt geboekt en je vlucht wordt geannuleerd dan val je onder de rechten van de luchtreiziger. In toepassing van de Europese verordening (EG) 261/2004 heeft de reiziger in principe recht op terugbetaling of een ticket voor een andere vlucht. Het hangt er momenteel dus ook vanaf met welke luchtvaartmaatschappij je jouw ticket hebt geboekt. Zowel een terugbetaling als een nieuw ticket krijgen behoort dus tot de mogelijkheden. Doordat de vlucht geannuleerd is door buitengewone omstandigheden heb je helaas geen recht op een extra schadevergoeding.

Hotel geboekt buiten pakketreis

Momenteel heeft elk land zowat zijn eigen regels en heeft ook elk hotel zijn eigen beleid. Er zijn hotels die volledige terugbetaling doen maar er zijn ook hotels die een voucher geven. Bijna overal ter wereld zal er tijdens de paasvakantie helaas corona aanwezig zijn. Dus elk hotel zal dan ook zijn eigen oplossing al voorzien hebben. Gewoon contact opnemen met de reisorganisatie is dus aanbevolen. Bij Airbnb kan je nu uitzonderlijk overal gratis annuleren. Doe dit wel tijdig!

Geboekte uitstapjes

Ook bij geboekte uitstapjes zal je het lokale reisbureau waarbij je dit geboekt hebt moeten contacteren. Ook hier is een voucher of een terugbetaling mogelijk. Websites als GetYourGide geven een volledige terugbetaling bij een annulatie meer dan 24 uur van tevoren. Doe je dit binnen de 24 uur, dan krijg je een tegoedbon die je dan kan gebruiken. Let op! Hier moet je wel zelf de stappen ondernemen.

Betaald visum

Momenteel is er veel onduidelijkheid over een visum dat vooraf betaald is en een terugbetaling omwille van je reisannulering. En dat komt dan vooral door de verschillende landen en hun regels. Voor veel landen is deze terugbetaling (begrijpelijk) niet de eerste bezorgdheid. Een terugbetaling in de komende maanden lijkt ons dan ook zeer onwaarschijnlijk.

Onze mening over compensaties voor de paasvakantie

Naar onze mening is het goed dat de overheid de luchtvaartmaatschappijen probeert te beschermen door geen verplichting van terugbetaling op te leggen. Alleen hopen wij dat de consument met deze tegoedbonnen nog altijd dezelfde reis gaat kunnen maken want deze tegoedbonnen hebben een waarde. Maar als de prijs van een bepaalde reis na de paasvakantie zou stijgen, kan het zijn dat deze reis meteen een stuk duurder is. Vooral mensen met vroegboekkorting en andere promo’s zouden hier wel eens slachtoffer van kunnen worden. Natuurlijk bestaat er in deze situatie geen perfecte oplossing en is dit misschien de beste optie voor beide partijen. Je bent in ieder geval niet (al) je geld kwijt.

Nog vragen over het annuleren van de paasvakantie?

Als je nog een vraag hebt over het annuleren van de paasvakantie dan kan je ons gerust contacteren via onze contactpagina. Wij proberen zo spoedig mogelijk te reageren. Onze hulp is volledig gratis.

Voor meer vragen over het coronavirus kan je altijd eens kijken op onze website bij de speciaal ingerichte categorie corona. Of op de officiรซle website van de overheid.

 paasvakantie door het coronavirus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.