Wanneer we op reis gaan, willen we natuurlijk zo veel mogelijk genieten van deze periode. Maar hoe doe je dat nu, volop genieten? Het lijkt gemakkelijk, maar er zijn mensen zoals wij, die soms moeite hebben met effectief te genieten van het moment. Wij geven je 4 eenvoudige tips om van je reis nog meer te genieten. Op het moment zelf en achteraf wanneer je terug thuis bent.

1. Gebruik je zintuigen

De meeste reizigers ‘ondergaan’ vaak een vakantie. Net zoals wijzelf soms doen. We vergeten vaak ‘van elk moment te genieten‘. Toch lijkt dat niet zo simpel als gezegd. Hoe harder je probeert te genieten, hoe minder je eigenlijk geniet. Klinkt herkenbaar? Wel, probeer dan eens wat meer je zintuigen te gebruiken. Blijf even staan op een bepaalde plek op reis. Dit kan overal. Bijvoorbeeld bij een mooi uitzicht, of op het strand of wanneer je naar een indrukwekkend gebouw kijkt. Adem nu diep in en uit. Kijk om je heen, observeer. Zie de details van de plek waar je bent.

Blijf minimum 5 minuten lang om je heen kijken. Probeer nu ook te luisteren. Wat hoor je allemaal? Probeer niet alleen te luisteren naar de duidelijke of harde geluiden, maar ook naar de minder opvallende. Vervolgens kan je ook je neus gebruiken om te ruiken. Welke geuren zijn er aanwezig? Tot slot kunnen sommige plekken een bepaalde smaak hebben. Gebruik actief je zintuigen, het zal je verbazen wat dit met je geheugen doet! De momenten waar je je tijd voor hebt genomen, zoals je dat doet wanneer je actief je zintuigen gebruikt, die zul je je later beter herinneren. Je weet immers hoe een plaats eruit ziet, hoe ze ruikt, welk geluid ze heeft en hoe ze in sommige gevallen ‘proeft’. Wij proberen dit zelf steeds meer toe te passen.

2. Smartphone aan de kant

Wanneer je actief je zintuigen gebruikt, probeer dit dan te doen zonder je smartphone in je hand. Probeer echt van het moment te genieten. Natuurlijk moedigen we het aan om mooie kiekjes van je reizen te maken, dat hoort er zeker bij. Maar neem een paar momenten per dag de tijd om te genieten zonder je smartphone of camera. Maak bijvoorbeeld eens een wandeling langs het water, of in het bos of door een drukke stad en ga daarna ergens zitten en kijk om je heen. Geniet ten volle van die momenten zonder smartphone.

3. Een reisdagboek bijhouden

Hou een reisdagboek bij waarin je je mooiste (en minder mooie) reiservaringen noteert. Een reisdagboek kan je bijhouden in een schriftje dat daar speciaal voor gemaakt is. Deze kan je gemakkelijk online kopen maar je vindt ze ook vaak terug in boekenwinkels. Maar evengoed kan je zelf een schriftje, of bulletjournal zoals nu populair is, kopen en daarin een eigen opmaak creëren. Je kan bijvoorbeeld per dag een pagina vrijhouden en daarin je verblijfsplaats met datum noteren, wie je ontmoet hebt en wat deze dag speciaal maakte. Het leukste (achteraf) is dat je zowel mooie als minder mooie ervaringen deelt. Uit de minder mooie ervaringen kan je leren en de mooie doen je achteraf terug denken aan een fijne tijd en brengen gelukkige herinneringen naar boven.

4. Maak filmpjes

In tijden van smartphones en Instagram kan je er niet omheen: foto’s nemen van je bestemmingen is hot. Wij vinden het ook erg fijn om mooie foto’s als herinneringen te hebben van onze reizen. Toch vinden wij dat filmpjes maken ook belangrijk is om het gevoel van een reis terug te kunnen ophalen. Als je een bepaalde plaats of een bepaald moment filmt en je bekijkt dit achteraf terug, voel je je net weer op die plek. En dat is heel bijzonder. Wij hebben dit zelf op onze roadtrip een aantal keer gedaan, en het is zo fijn om deze filmpjes achteraf terug te bekijken. Het is alsof je terug in de tijd gekatapulteerd wordt.

Genieten?

Hoe probeer jij volop te genieten op reis? Heb jij tips om meer te kunnen genieten van bijzondere momenten? Wij horen het graag. Zoek je nog meer tips voor op reis? Kijk dan zeker eens bij onze reistips. Tot volgende keer!

Genieten op reis

17 reacties

  1. Dat kennen we… Toch is het soms de moeite om even iets neer te schrijven. Je hoeft dit niet elke dag te doen. Elke week kan bijvoorbeeld ook, of enkel wanneer je iets meegemaakt hebt dat de moeite is om te schrijven/onthouden. Zo doen wij het meestal 🙂

  2. Zonder smartphone ben je wel veel meer bewust van je omgeving. Zowel op vakantie als thuis. Ik probeer daar zo min mogelijk onderweg naar te kijken. Een reisdagboek lukt me op de één of andere dag niet. Na dag drie ben ik het boekje alweer vergeten en met van alles en nog wat bezig. 🙂

  3. Ja dat is helaas waar. We zijn het gewend om snel snel alles gezien te willen hebben. Zeker op citytrips is dit vaak een probleem. Het is beter om stil te staan op een paar plekken dan alles in een rush gezien te hebben.

  4. Wij ook! Het is niet altijd gemakkelijk, omdat je net graag mooie foto’s wil nemen van de plekken waar je bent, maar het is toch zo belangrijk om écht te kunnen genieten!

  5. Wij maken ook veel foto’s met onze smartphone, maar leggen hem soms aan de kant om eens even echt te genieten van elkaar en het moment. Dat is goed dat je dat kan!

  6. Ik geniet vaak het meest als ik even helemaal off-line ga! Heerlijk gewoon in het moment zijn, zonder bezig te zijn met iets anders.

  7. Lekker genieten van de omgeving is inderdaad zo belangrijk. Maar vooral geen smartphone vind ik fijn. Dit doe ik ook zo vaak mogelijk als als ik ‘thuis’ weg ga.

  8. Smartphone aan de kant gaat bij mij helaas niet lukken, want daar maak ik de foto’s en filmpjes voor mijn blog mee. Maar omdat ik zo min mogelijk gebruik maak van internet of de plaatselijke wifi, kan ik wel de rust vinden om lekker te genieten van al het moois om mij heen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.