Reisblog van de spookstad Doel

Waarom je een keertje naar spookstad Doel moet

32 comments

In België kent iedereen wellicht de spookstad Doel nabij Beveren. En misschien ben jij er wel al geweest? Of net niet? Lees hier waarom deze plek zo bijzonder is om te bezoeken en een beetje om te ‘griezelen‘.

Oude geschiedenis

Wij gingen naar Doel om nog eens te zien hoe het nu met de bekendste ‘spookstad’ van België gaat. We gingen er al eens heen toen we jonger waren, maar we waren benieuwd of er iets veranderd was gedurende de laatste jaren. Doel is namelijk (vaak) in het nieuws verschenen omwille van sabotages met de kerncentrale en het leeglopen van het dorp. Doel zelf is al eeuwenoud en het verbaasd dan ook niet dat vele inwoners niet vrijwillig hun dorp wilden verlaten. Onteigeningen waren illegaal dus was het wachten op vrijwillige verlaters, en dat bracht protesten met zich mee. Tot op heden wonen er nog mensen in Doel, maar dat zijn er uiteraard héél weinig.

spookstad Doel de kerktoren

Spookstad of niet?

Aangezien er nog mensen in Doel wonen, is het niet helemaal een ‘spookstad‘. Eigenlijk is de naam ‘spookstad’ al fout aangezien Doel een dorp is. Toch is het door mensen vooral onder die eerste naam bekend geraakt sinds er meer en meer mensen uit het dorp trokken omwille van de gigantische kerncentrale die nabij gelegen is en de havenexpansie waar nog steeds sprake van is. Toch wonen er nog mensen in dit dorp. Wijzelf hebben tijdens ons bezoekje maar een 5-tal huizen gezien die nog bewoond zijn. De meeste huizen staan leeg en zijn met ijzeren platen beschermd tegen krakers. Want de voorbije jaren werd gretig gebruik gemaakt van de leegstaande huizen in Doel en dit moest ooit eens stoppen.

 

Interessante plek

Misschien vraag je je af waarom wij de spookstad Doel zo’n interessante plek vinden? Het is één gewoon fascinerend om naar deze plek te gaan. De weg er naartoe is bijzonder aangezien je door een industriezone moet rijden, helemaal naar een uithoekje van België. Naarmate je Doel vordert, wordt het alleen maar rustiger en rustiger op de baan totdat je (meestal) alleen aankomt in het dorp.

De stilte en het ‘enge‘ overvallen je een beetje bij de eerste indruk aan dit dorp. Het is er bijzonder kalm en opmerkelijk verlaten. Bushaltes zijn stokoud en half afgebroken, huizen zijn beklad met graffiti en er is geen mens op straat te zien. Een verlaten plek zoals je die nergens anders ziet in ons land. Je waant je met momenten zelfs op een Amerikaanse filmset. En toch heeft Doel ook iets interessant en moois.

De hele geschiedenis van het dorp is boeiend, alsook de mensen die er nog wél wonen. Zij vechten echt voor hun huis en dorp en daar kan je alleen maar respect voor hebben. Verder vinden we Doel een prachtige plek om foto’s te nemen. Je hebt geen last van andere mensen die in de weg kunnen lopen én je vindt er plekjes die niemand anders ooit zal vinden. Unieke foto’s gegarandeerd! En natuurlijk is het er een oase aan rust (weliswaar de dag van vandaag, na de Pokemon-heisa!). Je kan er wandelen langs de dijk met zicht op het water en even eens ‘weg van de wereld‘ zijn.

En uiteraard kan je er ook een beetje ‘griezelen‘. Wij hadden meermaals kippenvel op sommige plekken. Hoe dat komt, kunnen we zelf niet goed verklaren… Als je echt wil griezelen, kan je Doel ook ’s avonds bezoeken maar dat raden wij eerder af. Overdag kan het er al ‘griezelig’ genoeg zijn.

Spookstad Doel met onze reisblog

Ben jij al in de spookstad Doel  geweest?

Ben jij ooit al in de spookstad Doel geweest? Is het jaren geleden? Of ben je er nog niet eerder geweest? Dan moet je eens (terug) gaan! Het is zonder twijfel een bijzondere plek in België.

Hou je niet zo van griezelen? Er zijn nog andere citytrips die wij kunnen aanraden! Blijf steeds op de hoogte van onze uitstappen en reizen via Facebook. Tot dan!

street-art in de spookstad DoelDoel in AntwerpenDoel in AntwerpenVogelhuisje in de spookstad DoelDronebeelden van de spookstad Doel

32 comments on “Waarom je een keertje naar spookstad Doel moet”

 1. Wonen er vlakbij in Hulst.
  Zijn een paar jaar geleden een keer geweest, toen kon je nog in de leegstaande huizen naar binnen (illegaal)….dat was nog meer urban exploring, je kunt er trouwens nadat je uitgewandeld ben zomers bij de molen lekker wat drinken…terras zit met lekker weer altijd vol 🙂 en daarna het bootje naar Lillo pakken

  1. Inderdaad, de molen is ook een leuk plekje maar zijn we dit keer niet geweest. Wat bijzonder dat je er zo dichtbij woont, Natascha! Spijtig dat we de huizen niet meer kunnen bezoeken, maar dat begrijpen we wel.

 2. Ik ben er nog nooit geweest, maar ken de torens heel goed van de kerncentrale. En ik weet al heel mijn leven ongeveer dat Doel bestaat. Vroeger als ik naar huis reed dan zagen we de torens roken. Ik wist helemaal niet dat het een spookstad imago heeft.

 3. ik geef het eerlijk toe : ik had er nog nooit van gehoord…Maar wat een verlatenheid. heel mooi en heel triest tegelijk

 4. Hoi! Heb je enig idee of je op zondag ook Doel in kunt? Was van plan om komende zondag die kant op te rijden maar lees wat tegenstrijdige berichten mbt de slagbomen bij het dorp… Dankjewel!

  1. Onze excuses voor het late antwoord. Hopelijk ben je al tot in Doel geraakt. Wij denken dat het gewoon toegankelijk is op een zondag. Misschien in het verleden niet aangezien het er een overrompeling is geweest (een tijdje geleden). Er zijn inderdaad slagbomen te zien maar weet niet wanneer die nog gebruikt worden. Wellicht enkel ’s avonds en ’s nachts om “krakers” buiten te houden. Er wonen immers nog mensen in Doel en die houden van rust…

 5. ik ben al jaren spiritueel bezig omdat ik een zesde zintuig bezit….ik ga er op korte termijn heen,eens voelen en kijken wat ik mag ervaren!

 6. Kom hier regelmatig met de fiets vanuit Ertvelde omdat de route daar naartoe door de polders zeer mooi is maar telkens als ik doel binnenrij krijg ik kippevel zo een mooi dorp geweest zo mooi gelegen aan de schelde en nu zo verlaten en voor wat? begrijpe wie kan Rene

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.