Wat al een tijdje in de lucht hangt, blijkt nu ook echt te gebeuren. Luchtvaartmaatschappij Thomas Cook is zo goed als failliet en stopt al zijn activiteiten met onmiddellijke ingang. Iets wat ongeveer 600 000 toeristen treft en 22 000 werknemers van de 178-jarige luchtvaartmaatschappij. Dat het na al die jaren toch is fout gelopen zou vooral liggen aan het feit dat er een te grote internet-concurrentie is. Iets waar het bedrijf blijkbaar te weinig heeft in geïnvesteerd.

Wat met Thomas Cook?

Het hoofdbedrijf Thomas Cook in het Verenigd-Koninkrijk stopt met onmiddellijk ingang wat voor veel toeristen op vakantie een nachtmerrie is. Zo zijn er beelden opgedoken van een hotel-eigenaar die niemand naar buiten laat, tenzij ze 2000 euro betalen. Echter is de Britse regering (150 000 mensen) nu wel begonnen met ‘Operatie Matterhorn’ wat de grootse repatriëring ooit is (in vredes tijd). Mensen die nog niet vertrokken zijn, zien helaas hun vakantie aan hun voorbij gaan.

Wat met Thomas Cook in België (Neckermann)

Wat er met Thomas Cook België, of beter bekend onder de naam Neckermann, gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Wel is er gecommuniceerd dat deze momenteel wel operationeel blijven en alle reizen blijven verzorgen die er nu gepland staan. Een nieuwe reis boeken is door de onzekerheid momenteel niet mogelijk. Wat wel vast staat is dat het marktaandeel van Neckermann op het internet in België aanzienlijk hoger is dan dat van Thomas Cook in Groot-Brittannië. Wat er kan op wijzen dat er misschien toch nog een toekomst is voor Neckermann in België. In welke vorm, dat is natuurlijk de vraag. Een samenwerking met Duitse organisaties behoort tot één van de mogelijkheden.

Wat met Condor?

Condor, de Duitse tegenhanger van Thomas Cook, heeft ondertussen al laten weten via de social mediakanalen dat het bedrijf gewoon blijft doorwerken mede door een overbruggingskrediet dat aangevraagd is bij de Duitse overheid, al is deze momenteel nog niet goedgekeurd. Er zijn dan ook enkele geïnteresseerden om deze tak van het bedrijf over te kopen. Zo staan Tui en Lufthansa vanvoor in de rij na eerder getoonde interesse.

Wat met Brussels Airlines?

Wat de gevolgen voor Brussels Airlines is zal pas de komende weken en maanden bekend geraken en is vooral afhankelijk wat er met Neckermann gaat gebeuren. Want sinds 2017 heeft Brussels Airlines de activiteiten van Thomas Cook Airlines overgenomen waardoor Brussels Airlines zijn aanbod kon uitbreiden naar meer dan 30 bestemmingen. Bij het wegvallen van deze vluchten en boekingen dreigt dus ook Brussels Airlines in mindere papieren terecht te komen.

Gevolgen voor hotelketens?

Natuurlijk zullen er hotelketens zijn die nu een klein verlies leiden, en dan vooral de ketens die een nauwe en bijna exclusieve samenwerking hadden met Thomas Cook. Toch zal deze schade beperkt blijven, want al snel zal er iemand de leegte die Thomas Cook achterlaat wel opvangen.

Thomas Cook failliet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.