Egypte, het land van de farao’s, Cleopatra, de piramides en graftombes, de Rode Zee en de woestijn. Een land dat bruist van de prachtige archeologische sites met talrijke eeuwenoude schatten. Dat hebben we zelf mogen ondervinden tijdens onze reis doorheen dit grootse land. Groots in oppervlakte maar dus ook zeker aan cultuur. Misschien ben jij op vakantie in Egypte geweest, voor ons was het de eerste keer. En dat heeft een zekere indruk nagelaten!

Vakantie in Egypte – Last-minute

Een last-minute naar de zon, was waar we een week voor vertrek naar op zoek waren. Het druilerige weer in België wist ons niet thuis te houden. Een tripje naar de zon kon ons nu meer dan ooit bekoren. Wie al eerder naar Egypte op vakantie ging weet dat een reis al tamelijk goedkoop kan. Daarnaast wist Egypte ons al jaren te boeien door zijn fascinerende geschiedenis. Redenen genoeg dus voor een vakantie in Egypte!

Zon in december

Na zes uren vliegen en bij zo’n 20 graden warmer, kwamen we aan in Hurghada. Dit is samen met Sharm El Sheikh de meest populaire plaats om op vakantie te gaan in Egypte. Niet verwonderlijk aangezien hier alle grote hotelketens gevestigd zijn. Zo ook het onze. 

Een reusachtig complex met een enorm aantal restaurants en zwembaden werd ons verblijf voor de komende tien dagen. Het mag duidelijk zijn dat je hier niets tekort komt. Ook het personeel is erg attent om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Zon, zee en een luxe-verblijf. Het deed ons deugd. 

Hoewel het aanlokkelijk is om dagen in je hotel te verblijven, deden wij dat uiteraard niet. Een dagje aan het zwembad liggen, is voor ons meer dan genoeg. Al snel gaat het kriebelen om op verkenning te gaan. Bijna altijd maken we bij aankomst een planning voor de komende dagen en hoe we die zullen indelen. Wat vast stond was dat we de historische sites in Luxor wilden bezoeken, alsook de woestijn wat beter verkennen. Alle andere activiteiten wijken daar dan voor. Wat er extra bij komt, is mooi meegenomen.

Woestijn in Egypte
Sunset in Hurghada

Dagtrip Luxor

Om half vijf ’s morgends vertrokken we met een taxi -voor ons liever geen georganiseerde tour- richting Luxor. De rit zou iets meer dan drie uur duren. Onze taxichauffeur kon echter geen woord Engels, dat maakte dat de rit precies nog langer duurde. Het had wel iets magisch om door de bergen te rijden met de opkomende zon. De lucht kleurde alle kleuren van de regenboog. Er kan niets op tegen een prachtige zonsopkomst. En in Egypte vind je zonder twijfel een van de aller mooisten ter wereld. 

Na wel tien (ik overdrijf niet) controleposten later, kwamen we aan in Luxor. Je ziet meteen dat deze stad leeft van het toerisme. De cruiseschepen staan verzameld op een gezamenlijke plek op de Nijl en de tourbussen rijden allen dezelfde richting uit. Dezelfde richting als wij uitgingen. 

Karnak

De eerste stop van onze dag was Karnak. Hier vind je ruïnes maar ook overblijfselen van een oude tempel die perfect intact zijn gebleven, verschillende standbeelden en hiërogliefen. Hier kan je werkelijk uren rondlopen. Misschien wel dagen. Je ontdekt telkens weer iets nieuws. Geschiedkundigen en liefhebbers van het Oude Egypte kunnen hier hun hart ophalen. Maar ook als je van fotografie houdt, is dit een plek die je niet mag overslaan. Aangeraden is wel om er zo vroeg mogelijk naartoe te gaan aangezien het hier enorm druk kan worden. Toch zul je niet snel het gevoel hebben dat het er druk is door de enorme oppervlakte en de menigte die goed verspreid loopt.

Karnak is zonder twijfel onze favoriete plek in Luxor. Door de hoeveelheid en prima toestand van de ruïnes en misschien ook omdat het de eerste plek was die we zagen en we daar toch erg van onder de indruk waren. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

Karnak in Egypte
Sigridofthesun Afrika

Vallei der Koningen

Onze volgende stop werden de graftombes van de oude koningen in de Vallei der Koningen. Hier staat ook het graf van Toetanchamon. Dat hebben we echter niet bezocht om een aantal redenen waaronder de “vloek van de farao” maar ook de inkomprijs om eerlijk te zijn. De inkomprijs van de gehele archeologische site is al aan de hoge kant maar wanneer je dit graf wil bezoeken, betaal je nog eens extra. Uit principe doen we dit dan liever niet. Aan geldklopperij doen wij niet mee. 

De andere graftombes die we bezocht hebben waren zonder twijfel minstens even indrukwekkend. Het is fascinerend en tegelijk onbegrijpelijk dat dit echt bestaat. Dat dit zo veel duizenden jaren geleden gebouwd kon worden, zonder machines, zonder hulpmiddelen en gereedschap zoals we nu hebben, is op zijn minst bijzonder te noemen. Wat buiten kijf staat is dat de Oude Egyptenaren buitengewoon sterk waren. 

Tempel van Hatsjepsoet

Na een blits bezoek aan de graftombes kwamen we wat verderop aan bij de tempel van Hatsjepsoet. Dit is een populaire en bekende plek voor fotografen. De tempel staat precies in de reusachtige rotsformaties rondom het paleis verwerkt. Het oogt heel bijzonder. Buiten het uitzicht van deze tempel, waren we minder onder de indruk van de vondsten hier. Als je Karnak bezoekt, heb je meer dan genoeg bijzonderheden kunnen bezichtigen. 

Als je een keuze moet maken zou ik aanraden om Karnak zeker te bezoeken. Indien je toch in Luxor bent voor een hele dag of zelfs meerdere dagen, dan is het wel de moeite om ook hier een stop te maken. De drie verschillende sites die wij bezocht hebben, inclusief enkele kleinere sites die we onderweg zijn tegengekomen, hebben elk hun eigen unieke waarde. Op sommige plekken zal je zelfs nog archeologen aan het werk zien die steeds meer schatten vinden of bepaalde hiërogliefen aan het ontrafelen zijn. 

Na een vermoeiende maar interessante dag, keerden we bij zonsondergang terug richting Hurghada.

Valei der koningen tombe
Vakantie in Egypte tempels

Vakantie in Egypte – Rode Zee

Na een intense dag, besloten we de dag erop binnen het hotel te blijven. De kust in Hurghada, en vooral op Makadi Bay waar wij verbleven, is er prachtig. Het water is er warm en je kan er nog veel verschillende vissen en koraal spotten aangezien dit vrij nieuw gebouwd gebied is. De golven kunnen er wel woest zijn, maar dat maakt het beeld des te unieker. Hou er wel rekening mee dat het strand eerder steenachtig dan zandachtig is. Ook als je in het water wilt, is de kans groot dat je over stenen moet wandelen. Waterschoenen zijn zeker een handig hulpmiddel om zwemmen in de Rode Zee aangenamer te maken. Voor de rest is het hier puur genieten.

Traditionele keuken

Omdat we op reis ook zo vaak mogelijk traditioneel willen eten, boekten we een tafeltje bij het Egyptisch restaurant in het hotel. De meeste Egyptische gerechten bevatten een mix van gebarbecued vlees maar ook voor vegetariërs is er keuze. We hebben verschillende humus voorgeschoteld gekregen met traditioneel brood. Alsook gekookte groenten zijn een veelvoorkomend (bij)gerecht in Egypte. Verder aten we hierbij rijst gemixt met noedels. Allemaal heel lekker!

De rode zee in Egypte
Vakantie in Egypte gezellige plek

Vakantie in Egypte: De woestijn

Egypte bestaat echter voor het grootste deel uit woestijn. De droogte en warme temperaturen zorgen voor een woestijnklimaat waarbij er amper neerslag valt gedurende het jaar. Ideaal voor een zonvakantie het hele jaar door!

De Egyptische woestijn, die deel uitmaakt van de Sahara, is onwerkelijk mooi als je ‘t aan ons vraagt. Er zijn gigantische bergen te vinden afwisselend met platte vlaktes. We besloten om er met een quad een rit van een aantal uren te maken zodat we de woestijn echt konden verkennen. We kwamen op waanzinnige plekken waaronder een deel waar de Rode Zee de woestijn ontmoet. Een heel surreëel beeld maar wondermooi!

Zonsondergang in de Sahara

Omdat we zowel de woestijn als de zonsondergangen in Egypte zo indrukwekkend vonden, boekten we een bijkomende activiteit om de zonsondergang te gaan bewonderen in de Sahara-woestijn. De ultieme activiteit, toch?

De route in elk geval niet meegerekend. Deze was hobbelig, langdradig en pijnlijk! Een ritje met de jeep door de woestijn is absoluut niet aangenaam. Zeker niet als je rugklachten hebt of snel misselijk wordt. Hou hier rekening mee! Er waren op onze tour ook kleine kindjes mee en voor hen was het ook allesbehalve een aangename activiteit.

Aangekomen op een magische plek in de woestijn waar de bergen ons omringden, schenen de laatste zonnestralen als een warme gloed over ons heen. De zon dook al snel onder tussen twee massieve bergen en op een dekentje met een glaasje bubbels keken we naar het spektakel. Een van de absolute hoogtepunten van het afgelopen jaar! De vermoeiende rit en de bijna gebroken rug was het allemaal waard.

Avontuur in Egypte
Vakantie in Egypte zonsondergang

Bedoeïenen

Na deze unieke ervaring, werden we nog getrakteerd op een diner in een Bedoeïenendorp. Bedoeïenen wonen meestal teruggetrokken en afgescheiden van de rest van het land. In Egypte wonen de meesten in de woestijn op verschillende locaties. Ze identificeren zichzelf niet met de nationaliteit noch het geloof van een land. Ze willen zelfstandig leven en overleven op water en voedsel en soms een kameel als vervoersmiddel. Het kan gevaarlijk zijn om een bedoeïenendorp te bezoeken aangezien deze mensen zeer wantrouwig zijn naar buitenstaanders. Ze worden overigens vaak lastig gevallen door politie en leger. Zelf doen ze ook soms aanvallen op burgers. In ieder geval, het is fascinerend om deze levensstijl te ontdekken.

Hurghada City

Na onze vooropgestelde planning, hadden nog een paar dagen over en daarin gingen we Hurghada City beter verkennen. We wisten niet wat we ons bij een stad in Egypte moesten voorstellen en waren op alles voorbereid.

Zo rustig als het aan de hotelzone is, zo druk is Hurghada City. Hier wonen zo’n 160 000 inwoners. Je komt er een mix aan mensen en culturen tegen. De meerderheid van de bevolking is hier moslim en dat zie je ook aan de (religieuze) gebouwen en de klederdracht van de vrouwen en mannen.

Hurghada City kenmerkt zich door talrijke (souvenir)winkels en restaurants. De huizen en appartementsblokken zijn er in vervallen staat. Het is eigenlijk precies of je jezelf in oorlogsgebied waant. Het geweld niet meegerekend, natuurlijk. Je vindt er ook verschillende marktkramers en een rustgevende haven waar je allerlei tours kan boeken maar ook rustig kan rondwandelen. Een tip: Probeer niet op alle vragen van verkopers of mensen op straat in te gaan. De meesten willen alleen geld van toeristen en slaan een babbeltje, geven wat tips en vragen dan om te betalen.

Een tip die we wel hebben opgevolgd, is het bezoeken van de Al Mina Moskee. Deze moskee ligt middenin de stad aan het water. Als vrouw moet je aan de inkom een gewaad huren dat je lichaam en haren bedekt. De stof voelt licht aan en het is een fijne ervaring om je als moslima te wanen in de moskee. De moskee zelf is prachtig. Een rustgevende plek met een immens grote luster en boordevol gouden details. Een must visit in Hurghada City!

Sterren kijken op vakantie in Egypte
Hurghada moskee

Vakantie in Egypte

Onze eerste indruk van Egypte was er eentje om niet snel te vergeten. Letterlijk, want met veel rugpijn gingen we terug richting België. Maar tevens boordevol mooie herinneringen aan een prachtige vakantie in Egypte.

Binnenkort reizen we naar Jordanië waar we hopelijk de woestijn nog meer kunnen bewonderen. Blijf onze avonturen zeker volgen via Facebook en Instagram.

met de jeep doorheen de woestijn
quad in woestijn
Karnak in Egypte
Karnak beeld
Vakantie in Egypte Karnak
Prachtige woestijn
Quad rijden in de woestijn


19 reacties

 1. Bedankt voor het mooie compliment! Ik snap wel dat Egypte bij sommigen niet meteen aanspreekt. Toch is het de moeite, vooral qua geschiedenis.
  Momenteel is Egypte, en zeker Hurghada, perfect veilig hoor. Dus als je graag een winterzonvakantie doet… Egypte is ideaal!

 2. Ben nog nooit naar Egypte geweest maar door je tekst en foto’s trekt het me wel aan!

 3. Met veel interesse gelezen. Ik ken eigenlijk alleen maar mensen in onze omgeving die in hun hotel zijn gebleven. En Egypte klonk altijd wat minder door allerlei aanslagen en gedoe destijds. Wij hebben het zelf nooit aangedurfd (of ja, dat is een groot woord. Maar het had onze interesse ook nooit zo). Dubai (eigenlijk Ajman) hebben we dan weer wel gedaan. Een goede aanbieding in augustus (toen we aankwamen wist ik waarom. Mijn hemel 50+ graden is echt té warm).
  Maar nogmaals. Door jullie / jouw artikel zie ik een heel ander soort Egypte. Die tocht klinkt inderdaad niet als heel comfortabel trouwens.

 4. Hurghada zelf is inderdaad niet zo boeiend. Dahab hebben we helaas niet gezien.
  Oei dan hadden wij inderdaad pech! Onze jeep was ook totaal niet comfortabel. Gelukkig ging het bij jou beter.

 5. egypte staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Ben er nog nooit geweest. alleen al die foto’s.

 6. ik moet je bekennen dat ik Hurghada absoluut niet leuk of boeiend vond… Het was zo toeristisch, er zat geen leven in Ik heb wel erg genoten in Dahab, dat is een veel kleiner plaatsje, een beetje een oud hippie -oord.. Je had wel pech met de auto: ik heb meerdere woestijntrips gemaakt en die jeeps vielen erg mee!

 7. het land heeft mij altijd geboeid maar ben er nog nooit geweest, als ik vroeger geschiedenis had en het ging over egypte was ik helemaal blij hahah

 8. Hahaha ik zie het helemaal voor me: 3 uur in een taxi met een chauffeur waar je niet mee kunt communiceren🙈Dat zou mij ook best kunnen gebeuren!
  Maarre; ik ben nog nooit in Egypte geweest, het land staat echter nog wel op mijn lijstje. Lijkt me prachtig, vooral de woestijn!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.