Helaas kan je momenteel niet op vakantie naar Amerika door het coronavirus. Maar dat gaat in de toekomst natuurlijk weer allemaal veranderen. En daarom is het handig om te weten welke regels er bestaan en welk visum je moet aanvragen voor Amerika. Want de regelgeving hieromtrent is niet altijd even simpel. We leggen daarom graag even uit wat je moet weten voor een visum voor Amerika.

Soorten visums voor Amerika

1 ESTA (geen visum)

Als je als toerist naar Amerika gaat en niet langer dan 90 dagen in het land wil verblijven moet je geen visum aanvragen maar een ESTA. Dit is een digitale reistoestemming om naar Amerika te mogen reizen. Ze controleren zo of je geen gevaar voor het land vormt of in een van de landen bent geweest waar Amerika mee in conflict ligt. Je kan deze gemakkelijk online aanvragen bijvoorbeeld bij visumbuitenland.be. Dit document is verplicht! Als toerist kom je het land niet binnen zonder het ESTA.

Je kan ook nu al dit document vastleggen voor een reis in de toekomst want je ESTA is namelijk twee jaar geldig. Dus bij een eventuele annulatie of het verschuiven van je reis door het coronavirus is je visum nog steeds geldig. Je mag met dit ESTA verschillende keren terugkeren naar Amerika maar je mag er maximaal maar 90 dagen aan één stuk verblijven. In andere gevallen heb je een ander visum voor Amerika nodig.

Hoelang duurt een aanvraag?

Een aanvraag van je ESTA neemt niet zoveel tijd in beslag. Je vraagt dit online aan, wat ongeveer een half uurtje in beslag zal nemen. En normaal gezien heb je na enkele dagen al een antwoord dat ofwel positief is of negatief. Al zal je als Belg zelden een negatief antwoord krijgen als je geen strafblad hebt. Soms kan een aanvraag wel wat meer tijd in beslag nemen. Zo kregen wij ooit bij een aanvraag het antwoord pas na 1 week. Geen paniek dus als je niet meteen een antwoord krijgt. Je kan ook een spoed-procedure nemen, maar dit kost vaak iets extra. Je kan de goedkeuring of afkeuring van je ESTA dan wel vaak na een uur al verwachten.

Toeristen die na 2011 in Iran, Irak, Jemen, Noord-Korea, Libië, Soedan, Somalië of Syrië zijn geweest kunnen helaas geen ESTA aanvragen. Je zal in dat geval de ambassade moeten contacteren voor een andere aanvraag.

2 Niet-immigratievisum

Een niet-immigratievisum moet je alleen aanvragen als je als toerist of student voor een periode langer dan 90 dagen wil verblijven in Amerika. Dit bijvoorbeeld als je de Pacific Crest Trail, waar je minstens 150 dagen voor nodig hebt, wil afleggen. Voor dit specifieke visum moet je wel een grondige procedure doorlopen. Zo zal je goed moeten uitleggen wat je gaat doen en waar je zal verblijven. Niet elke reden voor een verblijf voor een periode langer dan 90 dagen wordt zomaar aangenomen. Dit visum voor Amerika kan je niet online aanvragen. Je moet hiervoor contact opnemen met de Amerikaanse ambassade. Zij geven je dan de verschillende mogelijkheden van wat wel en niet kan en belangrijker: wat het juiste visum voor jouw reis is. Meer informatie kan je hier terugvinden.

Hoelang duurt een aanvraag?

De tijd voor een aanvraag van dit visum voor Amerika is moeilijk te bepalen. Elke dossier is namelijk anders en zal een verschillende tijd in beslag nemen. Wat vast staat is dat je eender welke visum best op tijd aanvraagt. Het is vaak niet op één week geregeld.

Visum voor Amerika aanvragen

3 Immigratievisum

Een ander visum voor Amerika, dat voor een toerist niet echt van toepassing is, is het immigratievisum. Met dit visum vraag je een permanent verblijf in Amerika aan. Een visum dat erg gewild is maar door Amerika zelden niet gegeven wordt. Je kan dit enkel verkrijgen via je werkgever in Amerika, een huwelijk of door heel veel geld te investeren in Amerika. Helaas is dit dus niet voor iedereen weggelegd. Dit visum wordt ook wel eens een Greencard genoemd. Hiermee krijg je ook het recht om een eigendom te kopen in Amerika.

Diversity Lottery

Er is wel één uitzondering voor bovenstaand visum. Zo is er elk jaar de Diversity Lottery. Een wedstrijd georganiseerd door de Amerikaanse staat waarbij er elk jaar 55.000 van deze visums worden weggegeven. Al is de kans op winst miniem. Want elk jaar schrijven er zich ongeveer 20 miljoen mensen voor deze wedstrijd in. De Diversity Lottery kan je gemakkelijk online terugvinden.

Visum voor Amerika

Hopelijk heb je alle informatie teruggevonden die je zocht over een visum voor Amerika en kan je weldra terug reizen naar dit prachtige en divers land. Moest je nog vragen hebben, dan kan je deze stellen in de comments of op onze Facebookpagina.

tips van hoe je best een visum aanvraagt en welk visum heb je nodig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.