Hoe regel je een visum voor Cuba?

Cuba is een bijzonder land om te bezoeken. Het heeft een turbulente en ontzettend interessante geschiedenis samen met een unieke en tropische natuur. Het is de ideale plek voor een zonvakantie waarbij je ook wat wilt leren. Maar Cuba ligt natuurlijk niet in de Europese unie en dus is er een vrij aanwezige kans dat je een visum moet regelen, hoe gaat dit allemaal in zijn werk

Wat heb je nodig?

We beginnen maar meteen met de meest simpele vraag, of je een visum nodig hebt voor Cuba. Het antwoord is hier ‘ja’ op. Ook is Cuba niet super internationaal zoals de Verenigde Staten en is het dus belangrijk om hier op tijd mee aan de slag te gaan zodat je niet in de problemen komt. Cuba is namelijk geen land waar je in de problemen wil raken. Dus hoe kom je aan dit visum wat je nodig hebt?

Visum voor Cuba - Een kiosk
Gezellig straatbeeld Caraïben

Hoe regel je een visum voor Cuba?

Het regelen van een visum kan ingewikkeld lijken, maar dit valt eigenlijk reuze mee. Het belangrijkste is dat je er op tijd mee begint. Het is verstandig om in ieder geval een half jaar van tevoren beginnen met het regelen van jouw visum, zo weet je zeker dat alles op tijd binnen is en je geen problemen zal ondervinden in Cuba. 

Het eerste wat je moet regelen voordat je begint met jouw visum is het zorgen voor een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na jouw reis geldig is. Als je nog geen paspoort hebt dan is dit dus het moment waarop je deze moet gaan aanvragen en als jouw paspoort voor die tijd afloopt dan is het ook verstandig om deze nu al aan te vragen. Je wilt misschien pas later een nieuw paspoort aanvragen, zodat je niet de geldigheid van dit huidig paspoort verspilt, maar dat kan onhandig zijn met het aanvragen van een visum. Zorg ervoor dat je eerst jouw paspoort hebt geregeld. 

Dan begint het aanvragen van een visum, deze wordt ook af en toe een toeristenkaart genoemd maar dat is dus in principe hetzelfde document. Een visum kun je online aanvragen. Je krijgt dan via de post een blanco visum opgestuurd wat je nog zelf moet invullen. Schrik dus niet als het papiertje wat je binnenkrijgt nog helemaal leeg is. Als je met een gezelschap reist dan is het handig om al deze visa in een keer aan te vragen zodat je alle informatie tegelijkertijd in kunt vullen. Zo ben je ervan verzekerd dat dit allemaal klopt. 

Let op! Alle reizigers moeten een eigen visum hebben. Ook kinderen en baby’s moeten allemaal hun eigen visum hebben. Het is dus ook verstandig om ervoor te zorgen dat alle reizigers een eigen paspoort hebben, ook kinderen en baby’s. Ongeacht leeftijd, iedereen moet een eigen visum hebben. 

Straatbeeld met auto Havana
Met een Visum Cuba de Straten Havana
Auto huren met een visum voor cuba

Waar kan je een visum Cuba aanvragen?

Je hebt verschillende online websites waar je dit visum aan kan vragen, veel reisorganisaties regelen het ook voor je als je samen met hen naar Cuba reist. De  prijzen variëren altijd lichtelijk maar het is meestal enkele euro’s.

Je kunt ook afreizen naar het consulaat van Cuba in Rotterdam of Brussel waar je het ter plekke regelt. Als je in Rotterdam of Brussel woont of in de buurt van deze steden kan dit net zo makkelijk zijn. Het invullen van het blanco visumJe wilt natuurlijk voorkomen dat je het blanco visum verkeerd invult en je de hele procedure weer opnieuw moet beginnen. Vandaar dat wij enkele regels waar jij je aan moet houden op een rijtje hebben gezet. 

Ten eerste is het essentieel dat je alles in blokletters opschrijft, zo voorkom je eventuele onduidelijkheden.Hiernaast is het handig om je paspoort ernaast te houden en dubbel te controleren of je alle informatie correct overneemt. Een spelfout kan er dus voor zorgen dat het visum ongeldig wordt verklaard. 

Je mag geen strepen zetten door je woorden op het blanco visum, ook dan wordt hij ongeldig verklaard. Hierom moet je dus extra goed opletten bij het invullen van jouw visum. Het zou dan verstandiger zijn om alles eerst in potlood in te vullen zodat je nog kan gummen als je iets fout invult, al wil je dat ook het liefst voorkomen en is het dus beter om goed op te letten voor je iets opschrijft. Het visum zal twee velden hebben genaamd ‘ENTRADA’ en ‘SALIDA’. Deze moet je leeg laten zodat de douane in Cuba ze in kan vullen

Visum voor Cuba - 2 cactussen
De straten van Havana

Wat mag niet?

Het visum wat je aanvraagt voor Cuba is een toeristenvisum en hiermee zijn enkele dingen ook niet toegestaan. Zo is het niet toegestaan om te werken terwijl je in Cuba bent.Dit visum is niet geldig als je vanuit Amerika naar Cuba vliegt of je komt vanaf een cruiseschip. In dat geval moet je een ‘pink visa’ aanvragen. Dat is weer een heel ander onderwerp. Ook mag je met een toeristenvisum maximaal 30 dagen in Cuba blijven.

Het is mogelijk om jouw visum in Cuba met 30 dagen te verlengen. Het is belangrijk dat je dit minimaal 5 dagen voordat je huidige visum afloopt doet. Je kunt dit bij het plaatselijke immigratiekantoor laten doen en je moet kunnen aantonen dat de vlucht naar huis en de accommodatie al geboekt zijn. Om dit te betalen moet je eerst langs de Cubaanse bank of zegels oftewel ‘sellos’ te halen. Het verkrijgen van een visum voor Cuba is dus niet per se veel werk, maar je moet wel goed op alle details letten. Als je hier op tijd mee begint dan maakt het ook niet uit als je er een keer een foutje wordt gemaakt. Maar als je bij elke stap goed oplet dan is dit helemaal niet nodig. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.