Cusco is na Lima misschien wel de meest bekende stad in Peru en dat is ook niet zo verwonderlijk. Want er zijn dagelijks een groot aantal toeristen die vanuit Cusco naar het wereldwonder Machu Picchu gaan. Al heeft Cusco heel wat meer te bieden dan alleen een uitstap naar Machu Picchu. Lees daarom hier wat te doen in Cusco.

Wat te doen in Cusco?

1 Machu Picchu

Hoewel het wereldwonder Machu Picchu eigenlijk in Aguas Calientes ligt en niet in Cusco, maken de meeste toeristen een daguitstap vanuit Cusco. Je kan vanuit Cusco de bus nemen naar het treinstation in Ollantaytambo waar je dan de Incarail of Perurail naar Machu Picchu kan nemen. Wijzelf vinden een daguitstap wat kort omdat je toch al snel 3 uur onderweg bent. Alsook deze trip is niet zo goedkoop! Zo zal een treinticket + busticket + toegangsticket je zo’n 200 euro per persoon kosten.

2 San Blas

De straten van Cusco zijn zeer gezellig en leuk om door te lopen. Toch is de wijk San Blas volgens velen de wijk die er bovenuit steekt. En dat komt dan vooral door de moderne winkeltjes met handgemaakte kleren en juwelen. Daarnaast kan je hier ook nog lekker eten en soms genieten van een lokale muziekband die voor een leuke vibe zorgt. Op zaterdag heb je op het centrale plein van deze wijk een kleine markt waar je ook lokale handgemaakte spullen kan kopen.

Wat te doen in Cusco
Wat te doen in Cusco San blas

3 Met de quad rijden

Rond Cusco kan je een heel mooi stuk natuur terugvinden dat gewoon adembenemend is en je bijna nergens anders terugvindt. Want de combinatie van bergen en fauna en flora is hier heel indrukwekkend. Deze prachtige natuur verkennen met een quad is dan ook de ideale manier. Deze tours kan je zowel in het centrum van de stad boeken als online bij GetYourGide. De prijs voor halve dag met de quad ligt rond de 30 euro. Een echte aanrader om te doen in Cusco.

4 Plaza de Armas

Zoals in veel steden in Peru draagt ook het centrale plein in Cusco de naam Plaza de Armas. Op dit plein vind je niet alleen enkele historische gebouwen maar ook heel wat winkels waar je handgemaakte truien, sokken en mutsen kan kopen die gemaakt zijn van alpacawol. Vanuit dit plein vertrekken er ook enkele leuke straten en markten waar je meerdere van deze winkels kan terugvinden. Let wel op! Als toerist word je hier niet met rust gelaten door de verkopers en taxi-chauffeurs.

Wat te doen in Cusco? Quad rijden
Week in Peru met de reisblog

5 Ruines van Moray

Niet zo bekend als Machu Picchu maar daarom niet minder speciaal! Want ook Moray is een archeologische site van de Incas die de moeite waard is om te bezoeken. Deze site die ooit gebruikt werd om gewassen te kweken is zeer indrukwekkend door zijn diepte en cirkelvormige bouw. Ook het landschap rond Moray, genaamd de Heilige Vallei, maakt deze uitstap meer dan de moeite waard! Voor een toegangsticket betaal je wel 70 soles (19 euro).

6 Zoutmijnen Maras

Een andere leuke uitstap die perfect te combineren is met Moray zijn de zoutmijnen van Maras. Deze zoutmijnen, pannen, terrassen of hoe je ze ook noemt, zijn zeer indrukwekkend en zeker een bezoekje waard. Want naast de 4500 mijnen zelf die voor een enorme productie aan zout zorgen heb je hier ook enkele lokale verkopers waar je dit zout kan kopen. De inkom voor deze mijnen is 10 soles. Je mag op heden niet meer tussen de zoutmijnen zelf lopen maar je moet achter een barrière blijven. Dit omdat er te veel vervuiling door de toeristen kwam. Een begrijpelijke keuze dus.

Moray Cusco
Zoutmijnen Cusco

7 De markt van San Pedro

Midden in Cusco vind je de drukke maar interessante overdekte markt van San Pedro. Deze is elke dag open van ‘s morgens tot ‘s avonds en is volledig gratis te bezoeken. Je vindt er naast vers fruit en andere voedingswaren ook enkele leuke souvenirs en handgemaakte kleren. En vaak aan een veel goedkopere prijs dan in alle andere winkels in Cusco. Let wel op, de geur kan hier soms erg doordringend zijn door de vis en het vlees dat hier ook verkocht wordt.

8 Sacsayhuaman ruines

Minder bekend dan Machu Picchu maar zeker ook mooi zijn de ruïnes van Sacsayhuaman. Deze Incastad op een van de bergen in Cusco kan je het gemakkelijkst bereiken met een Uber of taxi. Deze site is vooral mooi door zijn uitzichten over de stad en natuur, maar ook door een paar constructies die er nog steeds indrukwekkend uit zien. Verblijf je niet zolang in Cusco? Dan moet je deze uitstap niet maken. Zeker niet als je daarna naar Machu Picchu trekt. De inkomprijs voor deze site bedraagt 70 soles.

De markt San Pedro
Op uitstap in Peru

9 Rainbow Mountain

Een uitsap die vaak gedaan wordt vanuit Cusco is de hike naar Rainbow Mountain. Een zeer kleurrijke berg die zijn verschillende kleuren te danken heeft aan verschillende mineralen op de berg. Echter is een trip naar deze berg niet voor iedereen doenbaar. Want ondanks de paarden die je kan huren om naar boven te gaan, is er toch een serieus hoogteverschil van 2000 meter met Cusco. Dat tevens zelf al op 3000 meter hoogte ligt. Dit is ook de reden dat wij deze trip niet gemaakt hebben. Wij hadden namelijk al zeer veel last van hoogteziekte op 3000 meter, dus 5000 meter zou gevaarlijk geworden zijn. Wie deze trip graag wil doen wordt wel beloond met een prachtig uitzicht! De rit van Cusco tot de voet van Rainbow Mountain bedraagt 3 uur met de auto.

10 Cristo Blanco van Cusco

Wil je een schitterend uitzicht over de stad Cusco? Dan moet je jezelf zeker aan een klim naar Cristo Blanco wagen. Want het uitzicht van aan dit Christus-beeld is adembenemend. Ook onderweg tijdens een klim naar dit beeld kom je een tal van leuke straatjes en uitzichten tegen. Let wel op! Deze weg is zeer lang en ook steil! Een goede conditie is dus zeker vereist! Je kan deze plek ook met de taxi of Uber bereiken. Betaal hier maximum 10 soles voor!

Prachtige landschap

Wat te doen in Cusco?

Hopelijk heb jij iets aan deze ‘Wat te doen in Cusco’ en heb je een schitterende vakantie in Peru. Heb je nog enkele vragen? Stel ze ons dan gerust in de comments of op onze Facebookpagina.

10 reacties

  1. Ja spijtig dat we niet eindeloos konden reizen… Als je budgetvriendelijk wil reizen kan je trouwens beter voor Mexico dan Peru kiezen. Ook heel veel te zien mbt maya’s maar zo veel goedkoper!

  2. Machu pichu zou ik nog graag willen zien. Ik vind de cultuur maya’s, inca’s geweldig, veel respect voor. Maar mhhmm ik kan niet alles zien, vind mijn portemonnee, helaas. Wie weet komt t er nog van, zou het niet erg vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.