Onze eerste stop in Cuba was het zonnige Varadero. De ideale plaats om te relaxen op het strand en te genieten van een heerlijke mojito. Al is er wel wat meer te doen in deze streek dan alleen op het strand liggen. Wat dat is, lees je in deze ‘Wat te doen in Varadero?’

Wat te doen in Varadero

1 Aan het strand liggen

Aan het strand of zwembad liggen is de populairste bezigheid in Varadero. En dat is ook niet zo verwonderlijk. Want je kan hier mooie stranden en een zeer blauwe zee terugvinden. Door de enorm lange kustlijn van Varadero is ook het toerisme op de stranden goed verdeeld. Wat er voor zorgt dat je ook rust kan terugvinden op deze stranden.

2 Een uitstap naar Matanzas 

Op een half uurtje rijden van Varadero kan je de stad Matanzas terugvinden. Een stadje dat nog niet ingepalmd is door toerisme wat voor een leuke vibe zorgt. Deze stad met vele prachtige koloniale gebouwen wordt ook wel eens ‘de stad der bruggen’ of ‘het Venetië van Cuba’ genoemd. Dit omdat er twee grote rivieren door deze stad lopen waarover er 34 bruggen gebouwd zijn. Geen enkele andere stad in Cuba doet beter. Ben je in Matanzas, ga dan zeker ook eens een cocktail drinken in het Velasco Hotel. 

De stranden van Cuba
Matanzas cuba

3 Cuevas de Bellamar 

De grotten van Bellamar zijn ook gemakkelijk te bereiken vanuit Varadero. De grot die in 1861 ontdekt is, is maar liefst 23 km lang. Als gewone toerist kan je echter wel maar 2 kilometer bezoeken. Hiervoor betaal je ongeveer 8 euro per persoon. Dit is aan de hoge kant voor een tocht van 45 minuten plus een filmpje van 3 minuten in 3D. Je kan deze tour zelf plannen door een taxi te nemen, of je kan deze kopen in een tour bij één van de hotels in Varadero. 

4 Suiker, Rum en sigarenfabriek bezoeken

Dat Cuba bekent staat voor zijn rum, sigaren en suiker is geen geheim. Eén van de fabrieken of boeren bezoeken dat deze goederen produceert is dan ook één van de populaire uitstappen. Je kan dit het best boeken via een tour in je hotel. Je betaalt hier dan ongeveer 60 euro per persoon voor met eten inbegrepen.

5 Cueva de los Peces

Wie dacht dat je alleen in Mexico een cenote kan spotten komt bedrogen uit want in Cuba kan dit ook. Cueva de los Peces is er eentje dat zeker kan tellen qua schoonheid. Helaas moet je vanuit Varadero hier wel 3 uur voor rijden. Je kan deze trip wel combineren met een snorkel-uitstap in de buurt. Of je kan onderweg stoppen in één van de plaatselijke kleine dorpjes.

Grotten van Matanzas
Grotten in Cuba nabij varadero

6 Uitstap naar Cienfuegos

Een bezoek naar de studentenstad Cienfuegos is ook een interessante uitstap, maar zeker niet de meest indrukwekkende. Ga je bijvoorbeeld naar Matanzas? Dan is een uitstap naar Cienfuegos wat overbodig naar onze mening. Toch worden deze steden vaak samen aangeboden in een tour ondanks dat je dan bijna 8 uur op een dag in de wagen moet zitten. Een beetje zonde van je tijd.

7 Daguitstap naar Havana

Een daguitstap vanuit Varadero naar Havana lijkt misschien wel wat kort. Maar naar onze mening is dit voldoende om kennis te maken met de stad. Want je kan op één dag wel alle grote bezienswaardigheden zien. Je kan deze trip maken voor 20 euro retour met de viazul bussen. Boek dergelijke busritten zeker een week op voorhand online of in het station zelf. Je kan ook een tour met gids boeken in één van de hotels. Je betaalt dan gemiddeld 90 euro.

8 Wateractiviteiten 

Zoals in elke badplaats heb je ook in Varadero een heel aanbod aan wateractiviteiten. Zo kan je duiken, snorkelen, zeilen en zelfs waterfietsen. Elk hotel heeft wel een ander aanbod. Hoewel er duidelijke prijzen zijn aangegeven bij deze activiteiten, kan onderhandelen nooit kwaad.

Wat te doen in Varadero?
Duiken in Cuba

9 Oldtimer rit 

Een van de meest opvallende aspecten van Cuba zijn de prachtig gekleurde oldtimers. Je vindt ze niet alleen in Havana maar ook in Varadero. Een taxirit met één van deze wagens mag dus zeker niet ontbreken aan je vakantie in dit land. De beste optie is één van de oldtimer taxi’s aanspreken en vragen voor een rondleiding in de badplaats. Want je kan deze ook in het hotel boeken maar dan betaal je ongeveer 50 euro voor een uur. Terwijl dit bij een taxi zelf maximum 20 euro mag kosten.

10 Jeepsafari in de natuur

Een tour die wij zelf niet hebben uitgetest, maar wel overal wordt aangeboden, is een jeepsafari in de natuur. Je bent dan een hele dag onderweg en je betaalt hier ongeveer 90 euro per persoon voor. Eten inbegrepen. Wij deden dit niet vanwege de prijs en de duur van deze uitstap, want het leek ons in de hitte wat lang om een hele dag onderweg te zijn.

Nog meer weten over Varadero?

Wil je nog meer te weten komen over Varadero? Lees dan zeker eens onze ervaringen van onze eerste week in Cuba. Wat vind jij van Varadero? Laat het ons zeker weten in de comments.

Oldtimers in Cuba
Wat te doen in Varadero?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.