De coronacrisis hakt stevig in op onze reisplannen en wellicht ook bij jou. Vakantie is dit jaar niet meer de zorgeloze periode die je voor ogen had. Soms is het echt gokken of je een reis moet boeken of net niet. Om het voor jou een beetje gemakkelijker te maken, hebben wij een lijst gemaakt met landen die je als Belg nog mag bezoeken (gemaakt op 29 augustus 2020). Natuurlijk is het altijd aangeraden om voorzichtig te zijn en regelmatig de website van ReOpenEu te bezoeken voor de laatste ontwikkelingen. We lijsten de landen op in alfabetische volgorde.

Groene gebieden

Onderstaande landen kleuren nog “groen” op de Europese kaart. Deze landen kan je als Belg dus zonder restricties bezoeken. Let op: Elk land kan zelf maatregelen treffen dus er kunnen steeds bijkomende maatregelen van kracht zijn in een van onderstaande landen, bijvoorbeeld een Covid-test bij aankomst of het verplicht dragen van een mondmasker. Wees daar dus op voorbereid. In sommige “groene” landen zijn echter ook “oranje” of “rode” zones. Check dus zeker vooraf de zone naar waar je gaat en vermijdt -bij voorkeur- landen die verschillende zones hebben. De kans is immers groot dat een bepaalde regio plots van kleur veranderd. Hoe dan ook moet je in elk land op je hoede zijn en voorbereid zijn op plotselinge veranderingen.

Polen water. en stad
welke landen bezoeken

Oranje gebieden

Onderstaande landen kleuren “oranje” en zijn dus met beperkingen te bezoeken. Toch is het eerder afgeraden om hier naartoe te reizen of nog een reis naar deze landen te boeken. Deze landen kunnen immers snel overgaan tot een “rood” gebied en dan loopt je vakantie abrupt ten einde. In deze landen zal je dus ook de lokale maatregelen moeten volgen die er gelden.

Cyprus
Finland
Italië
Malta
Roemenië
Zwitserland

Denemarken
Griekenland
Liechtenstein
Nederland
Slovakije
Estland
Hongarije
Letland
Noorwegen
Slovenië
Duitsland
Ierland
Litouwen
Oostenrijk
Tsjechië

Rode gebieden

De “rode” gebieden zijn momenteel te vermijden. Enkel IJsland kleurt momenteel volledig rood binnen Europa. Delen van Frankrijk en Spanje zijn ook te vermijden omdat er bepaalde “rode” zones in het land zijn, ondanks dat het land wel “groen” kleurt. Wees op je hoede als je door deze landen reist en neem zelf je voorzorgsmaatregelen. Kies bij voorkeur rustige, afgelegen gebieden in plaats van drukke steden. Daar nemen de besmettingen van Covid-19 immers vaak in hoog tempo toe. In rustige omgevingen gaat dat meestal minder snel.

Voorzorgen nemen

Ga je binnenkort nog op reis? Neem dan in elk geval zelf je voorzorgen. Wie zich verantwoordelijk gedraagt kan perfect op reis zonder ziek te worden. Onze tips? Breng een aantal mondmaskers en handgels mee. Kies eventueel voor een afgelegen gebied in plaats van een toeristische trekpleister. Kies voor een appartement of vakantiehuis in plaats van een resort of hotel. Zorg dat je voldoende afstand houdt van andere mensen op reis, tenzij het je eigen “bubbel” betreft. En ga niet onnodig drukke steden in maar geniet eerder van de rustige natuur. Het zijn kleine zaken die kunnen helpen om te voorkomen dat je ziek wordt of anderen ziek maakt.

Meer info nodig?

We hopen dat deze lijst je heeft kunnen helpen bij het checken van jouw (toekomstige) vakantiebestemming. Indien je toch nog met vragen zit mag je ons altijd een berichtje sturen via Facebook of Instagram en we proberen te helpen waar we kunnen. Voor meer up-to-date informatie kan je steeds de website van ReOpenEu bezoeken. We hopen dat je een veilige reis tegemoet gaat.