Krijg nieuwe content direct in je mailbox.


  Wat kost een wereldreis? – Een unieke inkijk in het kostenplaatje

  Wat kost een wereldreis

  Wat kost een wereldreis? – Een unieke inkijk in het kostenplaatje

  We zijn exact 2 weken terug van onze wereldreis doorheen het wondermooie Mexico en het veelzijdige Amerika. Drie maanden lang hebben we door deze prachtige landen gereisd. We spaarden voldoende en we maakten op voorhand een kostenplaatje, maar ook onderweg kom je (onverwachts) nieuwe kosten tegen. Wat kost zo’n een wereldreis eigenlijk? Kom het hier te weten!

   

  Spaargeld

  Een wereldreis van 3 maanden konden wij nooit maken zonder eerst goed te sparen. Je kon eerder al lezen dat sparen een belangrijke factor is bij het maken van een wereldreis. Wij werkten een jaar en half zonder veel uit te geven aan nutteloze zaken. We hebben geld apart gezet om het grootste deel van onze reis te kunnen bekostigen én een deel om onverwachtse kosten te betalen. In totaal spaarden we op voorhand 6000 euro om onze volledige reis te plannen. Dit wil zeggen 3000 euro/persoon voor 3 maanden reizen doorheen Amerika en Mexico.

  Wat is inbegrepen?

  Met die 6000 euro betaalden we al onze vluchten en eventueel openbaar vervoer dat op voorhand vastgelegd kon worden, alsook onze overnachtingen. De meeste overnachtingen waren via AirBnB en hebben ons gemiddeld zo’n 30 euro/nacht gekost. Soms boekten we ook een hotel voor ons eigen comfort. Een hotel kostte ons gemiddeld 60 euro/nacht. Afhankelijk van jouw voorkeur, kan dit kostenplaatje hoog oplopen. Wij kozen er bewust voor om soms een goedkope overnachting te boeken en af en toe een duurdere.

  Van onze gespaarde 6000 euro hebben we ongeveer 2500 euro aan vluchten (en soms ander vervoer) betaald en 3500 euro aan overnachtingen. Dit wil zeggen dat je ongeveer 3000 euro/persoon nodig hebt om de eerste zaken van je wereldreis in orde te brengen.

  Kosten tijdens planning

  Uiteraard is dit niet het totale kostenplaatje van onze wereldreis. Gedurende de hele planning vooraf kwamen er al snel meer kosten, zoals bijvoorbeeld een Esta betalen (een document om Amerika binnen te mogen) die 11,50 euro kost, een huurauto huren met verzekering dat alles bijeen tot zo’n 250 euro kan kosten, bepaalde benodigdheden voor op reis zoals aangepaste kledij, zonnecrème of een nieuwe reiskoffer. Al deze kosten kunnen hoog oplopen.

  Bij ons waren de kosten tijdens de planning alles bijeen ongeveer een kleine 500 euro/persoon. Let wel op: Sommige zaken konden wij als koppel met twee gebruiken, zoals bijvoorbeeld een EHBO-koffer of een huurauto. Een solo-reiziger zal dus ongeveer 500 euro kwijt zijn aan deze kosten, maar voor twee reizigers is dit niet noodzakelijk gelijk aan 1000 euro. Het zal een stuk minder zijn.

  Kosten op reis

  Eens je op wereldreis bent, zijn er veel zaken die je extra geld zullen kosten. Kosten waar je misschien zelfs geen rekening mee had gehouden. Denk bijvoorbeeld aan uitstapjes, souvenirs, eten en drinken, vervoer voor korte afstanden, maar ook aan onverwachte ongevallen en ziekte. Het zijn zaken die onvermijdelijk bij het kostenplaatje horen.

  Uitstappen

  Wij gaven ongeveer zo’n 720 euro/persoon uit aan uitstappen. Dit ging van baseballwedstrijden tot pretparken tot straatentertainment waar we geld aan uitgaven. Aan vervoer voor korte afstanden gaven we gemiddeld zo’n 8 euro/dag uit, maar uiteraard niet elke dag. Dit komt neer op ongeveer 550 euro aan vervoer voor twee personen (dus 225 euro/persoon). De taxi betaal je immers niet per persoon en het openbaar vervoer was vrij goedkoop zowel in Mexico als Amerika. Het scheelt ook veel geld om in Amerika geen taxi’s te nemen maar gebruik te maken van Uber of het openbaar vervoer. Wij deden ook vaak afstanden te voet. Afhankelijk van persoon tot persoon zal vervoer veel of weinig kosten. Dit is ons gemiddelde, maar dit kan uiteraard nog een stuk hoger liggen bij iemand anders.

  Souvenirs

  Het is altijd leuk om mooie souvenirs mee te kunnen nemen van de plekken die je bezoekt. Wij zijn beiden nogal fanatiek in het kopen van souvenirs voor onszelf maar ook voor anderen. Dit heeft ons ongeveer 200 euro/persoon gekost. Dit hangt natuurlijk sterk af van persoon tot persoon. Bryan kocht voor minder dan 200 euro souvenirs, maar Sigrid kocht bijvoorbeeld voor iets meer dan 200 euro aan souvenirs.

  Eten en drinken

  Het grootste deel van je budget zal echter niet naar vervoer of uitstappen gaan, maar wel naar eten en drinken. Wij kozen ervoor om vaak inkopen te doen in de lokale supermarkten om zo geld te besparen op eten en vooral drinken. We raden sterk aan om dit ook te doen aangezien de prijs van drank in de supermarkt vaak maar een fractie is van wat je er in een café voor betaalt. Eten heeft ons meer gekost omdat zelf koken niet altijd zo simpel was. Een exact getal op dit budget plakken, is moeilijk. Dit hangt ook sterk van persoon tot persoon af, maar wij zouden toch minimum op een budget van 1900 euro/persoon rekenen voor eten en 200 euro/persoon voor drinken. Eten en drinken voor een wereldreis van 3 maanden kost dus een flinke 2000 euro/persoon. Tenminste bij ons toch.

  Onverwachte gebeurtenissen

  Zoals overal, kan er op een wereldreis ook iets onverwachts gebeuren zoals een ongeval of ziekte. Wij zijn meermaals ziek geweest waarvoor we aangepaste medicatie moesten kopen en zelfs een vlucht moesten annuleren en een nieuwe boeken. Gelukkig komt je verzekering hiervoor tussen, maar je moet het bedrag vaak ter plekke toch kunnen betalen. Zet daarom zeker 1000 euro extra op je rekening voor onverwachte gebeurtenissen.

  Totale kostenplaatje

  Je ziet dat het totale kostenplaatje van een wereldreis snel oploopt. Oorspronkelijk denk je minder uit te geven, maar er zijn nu eenmaal kosten waar je niet omheen kunt. Wel kan je als reiziger sterk besparen door bepaalde tips toe te passen. Afhankelijk van je eigen voorkeuren, zal je totale kost veel hoger of veel lager liggen dan bij ons.

  Als we al deze kleine en grote bedragen nu optellen, hebben wij in totaal 6500 euro/persoon betaald voor onze wereldreis. Hierbij kwamen bij ons nog extra kosten omwille van ziekte, dus is het best dat je ongeveer 8000 euro opzij zet op je rekening. Dit bedrag is niet niks, maar wij hadden dit bedrag ongeveer voor ogen toen we aan onze planning begonnen. Het was ook niet echt onze bedoeling om veel te besparen tijdens deze reis. Wij wilden vooral genieten van deze unieke ervaring. Het kan uiteraard veel goedkoper, maar ook veel duurder.

  Wil jij op een  wereldreis?

  Wil jij zelf ook op een wereldreis? Ben je geschrokken door dit bedrag of had je ongeveer zoiets verwacht? Of heb je zelf al een wereldreis gedaan en heeft dit jouw veel meer of veel minder gekost? Laat het ons weten via de comments!

  Zoek je nog naar besparende tips voor jouw komende reis? Wij helpen je graag om je reis zo aangenaam mogelijk te maken zodat je nog meer kan genieten. Veel plezier! Of je kan ons altijd volgen op Facebook natuurlijk.

   

   

   

   

  Comments

  • 15 juni 2018

   Wij waren minder kwijt toen we reisden dan nu we hier in Den Haag op 1 plek wonen. Met alleen wat ik aan huur per maand betaal (exclusief) konden we toen een maand lang reizen/eten/drinken/slapen (ja ook de souvenirs ;))

   reply
  • Bianca Ronday
   15 juni 2018

   Wat een geld. Het lijkt me heel bijzonder op te doen, maar is voor ons niet weggelegd. Voor mijn man is het een wespennest van onzekerheden zo’n reis.

   reply
  • infomama4lifenl
   15 juni 2018

   Wat ontzettend leuk om gedaan te hebben. de bedragen vallen me nog mee. Had veel meer verwacht.

   reply
  • 15 juni 2018

   Ik vind ook dat de bedragen best meevallen. Wel heel interessant om te lezen!

   reply
  • 15 juni 2018

   Ik vind het allemaal best meevallen eigenlijk, zeker als je weet dat sommigen met gemak meer dan 1000 euro neerleggen voor een weekje ‘all-in’ aan het zwembad te liggen. Hier heb je echt wel een nooit te vergeten ervaring mee!

   reply
  • 16 juni 2018

   Als ik zie hoe lang jullie zijn weggeweest vallen de kosten me eigenlijk nog mee!

   reply
  • Steve Huyghe
   18 juni 2018

   De titel is wat vreemd vind ik voor een reis van drie maanden naar 2 landen. “Wat kost een wereldreis?”, zou ik het eerder “Wat kost 3 maanden reizen in Amerika en Mexico?” noemen.

   reply
  • Anoniem
   18 juni 2018

   “Eens je op wereldreis bent, zijn er veel zaken die je extra geld zullen kosten. Kosten waar je misschien zelfs geen rekening mee had gehouden. Denk bijvoorbeeld aan uitstapjes, souvenirs, eten en drinken.”

   Geen rekening gehouden met eten en drinken?? :p

   reply
  • 18 juni 2018

   Lijkt me een eerlijke prijs voor drie maanden reizen. Veel geld als je zo samentelt, maar als je het vergelijkt met twee weken IJsland, dan is dit bedrag niet te hoog ingeschat, denk ik.

   reply
    • 18 juni 2018

     Absoluut – ze moeten ook heel veel invoeren. Kamperen is er wel betaalbaarder.

  • 18 juni 2018

   Best netjes budget, vooral omdat Amerika nou eenmaal geen budget bestemming is. In Azië zou je het langer volhouden van dit bedrag

   reply
  • Geert
   19 juni 2018

   In 2008 iets meer dan 11 maanden een wereldreis gemaakt en dit heeft mij ongeveer 35000 euro gekost (in deze prijs zaten natuurlijk wel heel veel excursies, helicoptervluchten, 4×4 tours in Australië, gletsjertochten in Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland, huur skimateriaal en parapente in zuid-amerika, beklimmingen van vulkanen in centraal- en zuid-amerika met gids, incatrail, limotour in Las Vegas, Padi-duikerscursussen in Thailand, huur campervans in Nieuw-Zeeland en Australie, Around The World vliegticket, 4 dagen bezoek Paaseilanden, 3 daags bezoek Angkor Watt, af en toe betere hotels in Las Vegas, New York, San Francisco, Los Angeles, Chicago, Seattle, Vancouver, Panama City, Playa del Carmen, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Bangkok, London en de vele parties natuurlijk in de VS, Centraal- en Zuid-Amerika, Oceanië en Azië 🙂 )

   reply

  Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.