Zuid-Afrika is misschien wel een van de vooruitstrevendste landen die wij al bezochten. Verbaasd dit je? Wij waren eerlijk gezegd ook eerder verbaasd dat uitgerekend Afrika vooruitstrevend was. Zelfs kon zijn. Dat was eerlijk gezegd weer een vooroordeel dat wij hadden zonder gegronde reden. Maar daar stappen we nu dus volledig van af en we laten je hier graag kennis maken met een vooruitstrevend land in Afrika dat op heel veel vlakken innovatiever, efficiënter en ecologischer is dan pakweg België. Je leest hier waarom!

Zuid-Afrika vooruitstrevend

1 Water

Water is een belangrijke grondstof en in Zuid-Afrika hebben ze dat begrepen. Ze gaan zuinig om met hun water. Veel zuiniger dan bij ons. En sinds ze kampen met een van de grootste watertekorten in jaren, zijn ze hier nog zuiniger mee. Overal waar je komt zie je plakkaten over hoe je zuinig met water moet omgaan. Je ziet borden waar ze uitleg geven over waterverbruik en hoe jij je steentje kan bijdragen. Op openbare toiletten zijn de zeepjes vervangen door antibacteriële gel zodat je geen water hoeft te gebruiken om je handen te wassen. En de toiletten worden op een speciale manier gereinigd en doorgespoeld waardoor er minder water nodig is.

2 Zon

Zuid-Afrikanen houden van de zon, en wij ook. En omdat Zuid-Afrikanen er bijna dagelijks mee in aanraking komen, is de kans helaas groter op huidkanker. Hiervoor hebben ze op verschillende momenten op de bekende stranden in de zomer huidspecialisten die je huid analyseren. Zo kan je bijvoorbeeld gratis je moedervlekjes laten controleren. Dit allemaal om huidkanker te voorkomen of er snel bij te zijn. Zo een fantastisch idee hadden wij nog niet eerder gehoord. Dit is iets wat ze op meer plaatsen zouden moeten doen.

3 Natuur

Nergens anders hebben wij gezien dat een land en zijn bevolking zo bezig zijn met het behoud van natuur. De Zuid-Afrikanen hebben een prachtig landschap en dat willen ze graag zo houden. En daar doen ze ook veel voor. Zo worden veel natuurparken beschermd en mogen er bijvoorbeeld bepaalde bomen niet gekapt worden. Wij zagen een boom van ruim 500 jaar oud die ze beschermen door er een hek omheen te plaatsen zodat niemand erbij kan. De takken van de boom mogen ook niet gesnoeid worden, je mag er zelfs geen blad van plukken. Zo veel respect hebben ze hier voor flora.

Maar ook de fauna mag niet vergeten worden. In Zuid-Afrika zijn er verschillende natuurparken waar de dieren beschermd worden tegen de jacht. En vaak zijn er ook dieren in deze parken die gered zijn van de jacht. Bepaalde dieren, zoals bijvoorbeeld een leeuw, heeft ook een standaard ruimte nodig die gerespecteerd moet worden, anders mag je dit dier wettelijk niet houden. Een land met een hart voor dier en landschap. Zeer vooruitstrevend dus.

Safari in Zuid-Afrika
vooruitstrevend Zuid-Afrika


4 Plastiek

Een groot probleem in de wereld en ons ecosysteem is het gebruik (en misbruik) van plastiek. In België doen we allerlei zaken om dit gebruik te verminderen, maar het kan nog een stuk beter. In Zuid-Afrika gebruiken de meeste restaurants en bars geen plastieken rietjes en is dit zelfs niet de gebruikelijke manier om drinken te serveren. Ze gebruiken alternatieven zoals rietjes van gerecycleerd materiaal, herbruikbare rietjes van bamboe of zelfs eetbare rietjes. Akkoord, enkel het gebruik van rietjes stopzetten zal het probleem niet oplossen, maar het is een mooi begin.

Verder proberen ze in Zuid-Afrika water in glazen flessen te geven op restaurant en geven ze niet standaard een plastiek zakje bij je winkelbezoek. De verkoopsters vragen expliciet of je er een nodig hebt en de meeste klanten hebben hun eigen herbruikbare zak bij. Waar we dan weer droevig van werden waren de townships (de armere buurt rond Kaapstad) waar afval zich doorheen de jaren heeft opgestapeld en niet weggewerkt wordt. Uiteraard is klimaatbeleid geen prioriteit bij de mensen die dagelijks moeten knokken om rond te komen.

5 Sociaal

Als iets is waar België denkt vooruitstrevend te zijn, is het wel op sociaal vlak. Toegegeven, in België is de sociale zekerheid een luxe die veel landen niet hebben. Daar mogen we zeker niet over klagen. Maar het kan beter. In Zuid-Afrika investeren ze enorme bedragen in de sociale sector. In België is dit voor politici vaker geen prioriteit en dat is jammer. Zuid-Afrika verplicht elk groot bedrijf minimum een werknemer met een beperking aan te nemen. Dit om mensen met een beperking een kans op de arbeidsmarkt te gunnen en zo ook werkloosheid van mindervaliden tegen te gaan. Verder heeft Zuid-Afrika ook instellingen voor personen met een beperking waarbij deze personen ook geld om rond te komen krijgen. In België krijgen ze vaak niet genoeg om hun opvang te betalen en ook nog van te kunnen leven. Verder vonden wij Zuid-Afrikanen enorm behulpzaam en vriendelijk. Zelfs de mensen die leven in de meest barre omstandigheden zijn niet verbitterd geraakt.

Langs de andere kant is er nog veel verschil tussen arm en rijk en worden de townships er niet kleiner op. Er is dus nog heel veel ongelijkheid tussen de burgers in Zuid-Afrika. En dat is heel jammer want het is een land in volle evolutie met een bevolking die prachtige waarden en normen nastreeft.

Vooruitstrevend Zuid-Afrika

Dacht jij dat Zuid-Afrika zo vooruitstrevend was? Of was je verbaasd door deze feiten? Welk land is volgens jou het meest vooruitstrevende dat je al bezocht? Laat het ons zeker weten in de comments of op Facebook!

Gratis reisgids Zuid-Afrika

17 reacties

  1. Wauw hier in het westen kunnen we van een aantal dingen nog aardig wat leren. Interessant artikel!

  2. Helemaal waar! In Westerse landen denken ze daar helaas niet aan, enkel aan zichzelf en hun gemakken maar niet wat dat met zich meebrengt als gevolg (voor andere landen). Hopelijk volgen wij snel in deze goede voorbeelden!

  3. Ja die plastiek is heel opvallend. In België trekken ze zich daar ook niets van aan. Triestig vinden wij dat… De overheid doet in veel gevallen helaas niets, in welk dan ook. Die zijn vooral bezig met de “Grote Problemen Van de Wereld” aan te pakken, helaas. Ze zouden beter even naar hun eigen land kijken, hoe zij het momenteel doen, toch? 😉

  4. Wow. Daar zitten toch een aantal dingen bij waar Westerse landen nog veel van kunnen leren. Dat van die rietjes bijvoorbeeld en zuinig omgaan met water. Daar zie je dat ze veel geven om hun natuur. Mooi, want daar moet je ook zuinig op zijn.

  5. Ja hoor. Mijn volledige reactie weg 🙁 Ik vertelde dat ik het zo bijzonder vind dat men in Zuid-Afrika vooruitstrevender is dan hier – Nederland – voor wat betreft bijvoorbeeld plastic (rietjes zijn hier nog in mega hoeveelheden te krijgen) en water. Hier hoor je nog net dat je bij warm weer iets minder water moet gebruiken om bij wijze van spreken je tuin te sproeien. Of dat je best korter kunt douchen. Maar echt maatregels? Dat niet.
    Ik vind het naar voor de mensen in de townships. Ik begrijp dat ze moeten overleven en dat ze meer aan hun hoofd hebben. Alleen vind ik het jammer dat de overheid er dan niet – voor hen – iets aan doet.

  6. Ja hoor. Mijn volledige reactie weg 🙁 Ik vertelde dat ik het zo bijzonder vind dat men in Zuid-Afrika vooruitstrevender is dan hier – Nederland – voor wat betreft bijvoorbeeld plastic (rietjes zijn hier nog in mega hoeveelheden te krijgen) en water. Hier hoor je nog net dat je bij warm weer iets minder water moet gebruiken om bij wijze van spreken je tuin te sproeien. Of dat je best korter kunt douchen. Maar echt maatregels? Dat niet.
    Ik vind het naar voor de mensen in de townships. Ik begrijp dat ze moeten overleven en dat ze meer aan hun hoofd hebben. Alleen vind ik het jammer dat de overheid er dan niet – voor hen – iets aan doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.