Zuid-Afrika 🇿🇦

Zuid-Afrika is een land dat ons al van jongs af aan intrigeerde. En dan vooral bij Sigrid. Haar oma reisde lang geleden ook naar dit prachtige land en ze noemt dit nog steeds de mooiste reis die ze ooit maakte. Dat dit land in Afrika op de bucketlist van vele mensen staat, is niet verwonderlijk met zijn ongeziene aanbod van verschillende fauna en flora. Want in Zuid-Afrika kan je zowel de big-five van het land zien maar ook die van de zee. Daarnaast heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om een leuke citytrip te doen in het bekende Kaapstad. En ook de geschiedenis omtrent Nelson Mandela maakt van dit land de ideale plek voor een bijzondere reis. Eentje die ons ook zeker lang zal bijblijven.

Onze ervaringen

Onze eerste week in Zuid-Afrika
Blogpost laatste week Zuid-Afrika
Tweede week Zuid-Afrika-Afrika

Handige weetjes Zuid-Afrika

Beste reisperiode

Hoewel je eigenlijk het hele jaar naar Zuid-Afrika kan reizen zijn er natuurlijk ook ideale momenten. Zo reis je naar Noord en Centraal Zuid-Afrika best van maart tot oktober. En naar de West-Kaap in maart en april of september en oktober. In alle andere maanden kan je ook perfect naar dit land reizen, maar de kans op regen is dan groter. Echter heel koud gaat het hier niet worden.

Vliegtickets

Wil je een ticket boeken vanuit Belgie dan betaal je met een tussenstop gemiddeld 350 euro voor een enkel ticket naar Johannesburg en gemiddeld 450 euro naar Kaapstad. Dit zijn echter gemiddelde prijzen dus je kan altijd een goedkoper ticket vinden of vanuit een ander land vliegen. Zo kan je vanuit Nederland en Duitsland soms rechtstreekse tickets boeken vanaf 300 euro/ticket naar Kaapstad. Let wel op, je moet hier flexibel voor zijn en er vaak ook een nachtvlucht voor over hebben. Iets wat wij deden met de maatschappij Condor vanuit Frankfurt. Het lukte ons zelfs om een upgrade te scoren voor 50 euro op de luchthaven zelf.

Accomodaties

In Zuid-Afrika heb je een rijk aanbod aan verschillende accommodaties. Zo kan je een dure lodge nemen in een natuurreservaat of een goedkope Airbnb in één van de steden. Een echte prijs plakken op een verblijf in Zuid-Afrika is dan ook niet gemakkelijk, want iedereen heeft een andere standaard. Wij, die geen hoge standaard nodig hebben maar ook wel houden van comfort en ruimte, boekten in Kaapstad voor 3 weken een ruime kamer met gedeelde badkamer voor 420 euro. Wat volgens ons goed meevalt, want ook de locatie was perfect. Voor onze lodge bij onze safari betaalden wij dan weer 200 euro per nacht. Je maakt het dus zo duur als je zelf wil.

Wat te doen in Zuid-Afrika?

Wat kan je hier doen?

Vervoer

Auto huren

Over het vervoer in Zuid-Afrika moet je je geen zorgen maken, want deze zijn allen wel degelijk veilig. Zo kan je een auto huren waarbij je een mooie roadtrip kan uitstippelen, lees hier waar je dit kan. Maar let wel op dat je geen overtredingen maakt. Want de boetes zijn in Zuid-Afrika heel hoog. Een nacht in de cel bij een hele zware straf is niet uitgesloten. Je moet ook al 5 jaar in bezit zijn van een rijbewijs om te mogen rijden. En de verkeersregels zijn helemaal anders als bij ons. Ze rijden hier ook links zoals in Groot-Britannië dus dat is even wennen. Wij gingen liever niet zelf de baan op.

Bus

Wil je liever niet zelf op roadtrip doorheen Zuid-Afrika, dan kan je ook de hop-on hop-off bus nemen. Hiermee geraak je op een veilige manier van Johannesburg naar Kaapstad, Pretoria, Durban en Port-Elizabeth. Je mag dan 7, 14 of 21 dagen op en af de bussen stappen op 40 locaties. De ideale manier om goedkoop door dit prachtige land te reizen. Iets wat naar onze mening wel iets te vermoeiend is. Meer informatie kan je hier terugvinden. In de grote steden van Zuid-Afrika hebt je ook goed geregeld openbaar vervoer maar dit is meestal niet zo stipt. Iets waar je dus wel rekening moet mee houden.

Trein

Met de trein door Zuid-Afrika reizen is een uitdaging, maar niet volledig onmogelijk. Zo kan je een 24 uur durende rit maken van Kaapstad tot Pretoria. Iets wat misschien wel lang is, maar zeker niet saai. Want buiten de stijlvolle trein met veel comfort reis je ook door de fantastische landschappen van Zuid-Afrika. De prijzen van deze treinen variëren wel eens van dag tot dag. Maar goedkoop zijn ze zeker niet. In tegenstelling tot alle ander treinritten die je kan boeken. Let wel op, een trein rijdt in Zuid-Afrika niet zo snel als bij ons!

Vliegtuig

En tot slot kan je natuurlijk ook het vliegtuig nemen om van de ene stad naar de andere stad te gaan in Zuid-Afrika. Wat ook meteen de goedkoopste manier is. Zo reis je tegenwoordig al voor 25 euro (zonder bagage) van Kaapstad naar Johannesburg. Iets wat naar onze mening wel wat goedkoop is, maar wel volledig veilig. Heel ecologisch verantwoord is het natuurlijk niet.

Enkele Foto’s van onze reizen naar Zuid-Afrika

  • Helikoptervlucht in Kaapstad

Voedsel in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika kan je werkelijk alle soorten van keukens vinden. En al zeker in de grote steden zoals Kaapstad. Italiaans, Grieks, Indisch en zelf Belgisch, je kan het er allemaal vinden. Tussen de grote steden zal je vooral veel Afrikaanse gerechten tegenkomen met veel vlees. Zo is een braai (bbq) één van de populairste manieren van koken in dit land. Eten in Zuid-Afrika hoeft niet zo duur te zijn. Zo betaal je in een restaurant buiten de toeristische zone gemiddeld 100 rand voor een gerecht wat iets meer dan 6 euro is in de huidige markt. In de toeristische zone mag je het dubbele rekenen. Zelf koken is natuurlijk de goedkoopste oplossing en dat kan al vanaf 40 rand per persoon wat iets meer dan 2 euro is. Je maakt het dus zo duur als je zelf wil.

Papieren voor Zuid-Afrika

Voor Zuid-Afrika hoef je als toerist niet veel in orde te maken. Je hebt alleen een Paspoort nodig dat nog 30 dagen geldig is na vertrek in Zuid-Afrika. Al zijn deze controles niet zo heel streng. Verblijf je langer dan 3 maand in dit land moet je wel een aanvraag doen bij het ministerie van binnenlandse zaken binnen de 60 dagen na je aankomst. Reis je vanuit een geel koorts land dan moet je wel een document bijhebben dat je ingeënt bent. Reis je met een kind alleen dan heb je een akkoordverklaring van de niet meereizende ouder nodig. Meer informatie kan je bij de Zuid-Afrikaanse ambassade aanvragen.

Inentingen voor Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is enkel de inenting voor gele koorts verplicht wanneer je 7 dagen voor aankomst in dit land nog in een geel koorts land geweest bent. Deze regel geld ook voor mensen die een overstap moesten maken in een land waar deze ziekte aanwezig is. Al kan het natuurlijk nooit kwaad om deze inenting toch te nemen, ook al moet het niet. Verder word ook de spuit DTP (difterie, tetanus en polio) aangeraden. Alsook een inenting tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Ook een inenting tegen rabiës (hondsdolheid) kan nooit geen kwaad. Want er zitten namelijk wel wat wilde dieren waardoor je kan gebeten worden. Voor informatie die up to date is moet je hier zijn.

Extra’s

12 prachtige gezegden

Volg ons in Zuid-Afrika

Facebook in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika Instagram