Blogposts Peru


Gratis reisgids Peru

Beste Reisperiode

De beste periode om Peru te bezoeken is in de droge periode. Deze loopt van april tot en met oktober. Zeker als je naar het Amazonewoud wil trekken, hou je hier beter rekening mee. Wil je enkel Lima, Cusco en Machu Picchu bezoeken? Dan kan dit in principe ook in de andere maanden. Wijzelf deden deze reis in januari en hadden geen last van het weer. Daarnaast waren onze vluchten ook een pak goedkoper omdat wij buiten het seizoen reisden.

Vliegtickets

De gemakkelijkste manier om in Peru te geraken is met een rechtstreekse vlucht met KLM vanuit Amsterdam. De prijs voor een enkeltje start bij 600 euro en kan gaan tot 1000 euro in het hoogseizoen (en soms zelfs meer). Wil je een goedkopere optie naar dit Zuid-Amerikaanse land dan is een vlucht met overstap zeker een mogelijkheid. De prijzen voor een enkeltje buiten hoogseizoen waarbij je moet overstappen vind je al vanaf 350 euro. Overstappen gebeurd dan vaak in Madrid en landen doe je in de hoofdstad Lima.

Accommodatie

Voor een goede accommodatie hoef je in Peru niet zoveel te betalen. En dat is één van de grootste voordelen van dit land. Zo kan je in Lima al een hotelkamer vinden voor 25 euro per nacht (ontbijt inbegrepen). Een deftige Airbnb kan je zelfs al vinden vanaf 15 euro voor een nacht. En dat is dan nog niet de goedkoopste optie. Voor een bed in een hostel betaal je gemiddeld 10 euro. Peru maak je dus zo duur als je zelf wil. Want er zijn natuurlijk ook een heel aantal duurdere opties mogelijk.

Vervoer in Peru

Uber

De gemakkelijkste manier om jezelf te vervoeren in Peru is naar onze mening met de applicatie Uber. Op voorwaarde dat je een simkaart met internet hebt geregeld natuurlijk. Online wordt er vaak gezegd dat deze manier van vervoeren nog niet helemaal op punt staat in Peru, maar wijzelf hebben geen enkel probleem ondervonden en vonden deze manier van vervoer zelfs zeer aangenaam en snel. Het voordeel aan Uber is dat je niet moet onderhandelen over de prijs en dat je niet in het Spaans moet gaan uitleggen waar je moet zijn. Want de meeste Peruvianen spreken helaas geen of slecht Engels.

Taxi

Ook een taxi nemen is natuurlijk een goede optie om van A naar B te gaan. In grote steden als Lima zijn er vaak vaste prijzen voor een rit. In de kleinere dorpen moet er vaak wel onderhandeld worden. En dat kan soms zeer vermoeiend zijn. Taxi’s zijn vaak zeer goedkoop en vooral ook veilig. Tenminste als je de taxis autorizados (de ingeschreven taxibedrijven) neemt. Deze kunnen ook steeds een geldige licentie voorleggen. Voelt het niet veilig aan? Stap dan ook niet in de wagen.

Bus en trein

De meest gebruikte manier van vervoer door de Peruvianen zelf is met zekerheid de bus. Deze is goedkoop en brengt je bijna naar elke plek. Alleen zijn deze bussen vaak van een slechte kwaliteit. Als dit voor een korte rit is maakt dit niet zoveel uit. Maar voor een lange rit kan dit wel tegenvallen. Naast de gewone bussen voor de plaatselijke bevolking heb je ook luxebussen. Deze zijn een pak duurder maar wel comfortabel en perfect voor lange afstanden. Je kan deze bussen gemakkelijk vinden via Google. Een trein wordt in Peru zelden gebruikt. De enige veelgebruikte treinroute is die van Cusco naar Machu Picchu. Deze noemt de Inca Rail of de Peru Rail.

Vliegtuig

Vaak is een binnenlandse vlucht de beste en goedkoopste manier om jezelf te verplaatsen in Peru. Voor een vlucht van Lima naar Cusco betaal je bijvoorbeeld maar 40 euro voor een enkeltje. Wat evenveel is als de bus. Alleen ben je met de bus wel 8 keer zo lang onderweg ten opzichte van het vliegtuig. Let wel op! Als je in een keer van Lima naar Cusco gaat met het vliegtuig is de kans op hoogteziekte veel groter. Met de bus zal je lichaam meer tijd hebben om aan te passen aan de verschillende hoogtes.

Sigrid Cusco Peru
Peru gratis reisgids
Machu Pichu Peru Sigrid

Voedsel in Peru

Eten hoeft in Peru niet duur te zijn. Een gerecht op restaurant kost gemiddeld 25 Soles (7 euro). Wat een dagbudget van 30 euro per dag met drank bij zeer realistisch maakt. Als je in een Airbnb verblijft en beschikt over een eigen keuken kan dit budget wel aanzienlijk lager liggen. De Peruviaanse keuken draait vooral rond kip en veel groenten. Al is één van de gerechten die je zeker moet geproefd hebben ‘Ceviche’ (rauwe vis). Let wel op wat je besteld in Peru, want cavia en alpaca is hier ook een traditioneel gerecht. Daarnaast is een heerlijke limonade of Pisco Sour wel een goed idee in Peru. Let wel op! Pisco is niet zo goedkoop!

Papieren voor Peru

Voor een gewoon verblijf als toerist heb je geen speciaal visum nodig in Peru. Het enige wat je nodig hebt is een internationaal paspoort dat nog 6 maand geldig is bij aankomst in het land. Je krijgt bij aankomst een stempel in je paspoort dat je 90 dagen de toestemming geeft om doorheen Peru te reizen. Een vliegticket voor het vertrek uit Peru kan wel gevraagd worden bij de douane. Verder is ook je rijbewijs geldig in dit land, je hoeft dus geen speciale aanvragen te doen.

Inentingen voor Peru

In Peru zijn er momenteel geen verplichte inentingen. Wel wordt er aangeraden om een vaccinatie te nemen tegen DTP en Hepatitis A. Ga je naar het Andes-gebergte dan wordt ook een inenting tegen gele koorts aangeraden. Al hoeft dit bij een bezoek aan alleen Cusco en Machu Picchu in het Andes ook niet. Want in deze regio is dit virus ook zo goed als uitgeroeid. Voor een lijst die up-to-date is verwijzen wij je graag door naar Vaccinaties op reis.

Reizen doorheen Peru
Gratis Reisgids peru

Internet

De meeste hotels in Peru beschikken over een wifi-verbinding die degelijk is maar niet uitstekend. Dit geldt hetzelfde bij een Airbnb. Wil je graag onderweg internet om bijvoorbeeld Uber te gebruiken dan heb je twee opties in Peru. Ofwel koop je een simkaart met internet in één van de talrijke winkels zoals bijvoorbeeld bij providers Claro of Movistar. Deze kaart moet je dan opladen wanneer alles verbruikt is. Of je neemt de tweede optie, die volgens ons aan te raden is, namelijk een draagbare wifi-hotspot met simkaart die je een maand onbeperkt kan gebruiken met 5 verschillende toestellen. Ook deze koop je in één van de bovenstaande winkels in Peru. Enige nadeel aan deze optie is de kostprijs. Want met zijn 50 euro is dit niet goedkoop. Koop nooit een simkaart op de luchthaven (tenzij je geen andere keuze hebt)! De prijzen liggen hier aanzienlijk hoger!

Fooien in Peru

De betere restaurants in Peru rekenen automatisch 10 procent bij op de rekening. In alle andere restaurants is dit een vrije keuze maar zeker niet verplicht. Wel is dit gebruikelijk en wordt er door de meeste obers op een fooi gerekend. Zeker bij toeristen. Aan een taxichauffeur wordt vaak 15 procent gegeven en aan de kamermeisjes 4 soles (1 euro) per nacht. Maar nogmaals: dit is geen verplichting!

Souvenirs in Peru

In Peru is er een ruim aanbod aan leuke souvenirs die niet zoveel hoeven te kosten. Dus hou hier rekening mee bij het inpakken van je koffer in de heenreis. Peru is vooral gekend voor zijn handgemaakte truien en poncho’s van alpacawol. Je kan de echte alpaca-wollen truien herkennen aan de prijs. Want deze truien zijn wel duurder dan de andere souvenirs. Naast deze truien kan je hier ook nog siervoorwerpen, juwelen en keramiek terugvinden.